iStock

ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα προβλήματα στύσης μπορεί να οφείλονται σε κάτι απλό, αλλά μπορεί και να αποτελούν προάγγελο σημαντικών θεμάτων υγείας. Ποια είναι αυτά και πώς θα τα αναγνωρίσεις;

Προβλήματα στύσης μπορεί να συμβούν και στις καλύτερες οικογένειες και τις περισσότερες φορές δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Η αδυναμία μιας ολοκληρωμένης στύσης ή της διατήρησής της, βέβαια, είναι πιο συχνή στους άντρες άνω των 40 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεότερες ηλικίες.

Κούραση, άγχος και κατανάλωση αλκοόλ είναι οι συνηθέστεροι λόγοι, που συμβαίνουν μάλλον περιστασιακά και σίγουρα μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει. Ακόμη και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση: παχυσαρκία, κάπνισμα, υπερβολική ποδηλασία, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άγχος είναι μερικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με το site του Βρετανικού Συστήματος Υγείας.

Αν όμως τα προβλήματα επιμένουν, μην βιαστείτε να κατηγορήσετε την... ηλικία σας. Η στυτική δυσλειτουργία, που εκτιμάται ότι πλήττει τους μισούς άνδρες άνω των 40 ετών, μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πολύ πιο επικίνδυνο, λένε οι ειδικοί. Ας δούμε ποιοι είναι οι 3 πιο σοβαροί λόγοι υγείας που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια στυτική δυσλειτουργία.

1. Υψηλή αρτηριακή πίεση & προβλήματα καρδιάς

Για να προκληθεί στύση, τα αιμοφόρα αγγεία του πέους διαστέλλονται. Ως αποτέλεσμα, το περισσότερο αίμα που ρέει στην περιοχή οδηγεί σε οίδημα και στύση. Όμως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα προβλήματα του κυκλοφορικού μπορεί να εμποδίσουν τις αρτηρίες που τροφοδοτούν το αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να ρέει ικανοποιητικά.

Επειδή οι αρτηρίες στο πέος είναι τόσο στενές, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Ο καθηγητής Albert Ferro, ειδικός στην καρδιαγγειακή κλινική φαρμακολογία στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε στη Mail Online: «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι μια πρώιμη εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου».

Προβλήματα στύσης
iStock

Η έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι σημαντική, επειδή θα επιτρέψει την έναρξη προληπτικών θεραπειών σε πρώιμο στάδιο, βοηθώντας έτσι τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

2. Διαβήτης

Οι άντρες με διαβήτη είναι 3 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στύσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το Diabetes UK, η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε αυτούς 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης είναι πιθανό να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με τον διαβήτη είναι το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η απουσία άσκησης. «Ο κακός τρόπος ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το χρόνιο στρες και η έλλειψη ύπνου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία», δήλωσε ο Amr Raheem, γιατρός - ανδρολόγος στο International Andrology London.

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δρουν καταστρέφοντας τον στυτικό ιστό, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που ευθύνονται για τη στύση».

3. Ορμονικές ανισορροπίες

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι ένας ακόμη λόγος στον οποίο μπορεί να οφείλεται η στυτική δυσλειτουργία. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τη σεξουαλική ορμή, αλλά και τη ροή του αίματος.

Εάν η τεστοστερόνη δεν είναι επαρκής, η λίμπιντο μπορεί να μειωθεί, το ίδιο και η ροή του αίματος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της στύσης. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν συχνά σε αύξηση άγχους και βάρους. Πού μπορεί να οφείλονται; Σε πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης, η γήρανση και η παχυσαρκία.

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) μπορεί να βοηθήσει στη στυτική δυσλειτουργία σε αυτή την περίπτωση, αλλά έχει διάφορες παρενέργειες, δεν απευθύνεται σε όλους και πρέπει να συζητηθεί με έναν γιατρό - ανδρολόγο.

Το στίγμα της στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, ειδικά σε περιπτώσεις όπου επηρεάζει τη γονιμότητα και τις προσωπικές σχέσεις. Από την άλλη, η ύπαρξη του στίγματος είναι μια κατάσταση πολύ προβληματική, καθώς εμποδίζει τους άντρες να μιλήσουν ανοιχτά και να απευθυνθούν στον κατάλληλο ειδικό.

Συνήθως παίρνουν μόνοι τους φάρμακα ή σκευάσματα που εξασφαλίζουν μια ικανοποιητική στύση, χωρίς να αναζητήσουν πιθανά αίτια του προβλήματος. Στην καλύτερη περίπτωση, αποκτούν ένα αίσθημα μειονεξίας που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ψυχολογικά προβλήματα. Στη χειρότερη, αμελούν ίσως σημαντικά ζητήματα υγείας τα οποία με απλές διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούσαν να προληφθούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.