iStock

5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ

Είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Ευτυχώς, ο τρόπος για να περιορίσεις τον κίνδυνο να εμφανίσεις πέτρες στα νεφρά είναι απλός.

«Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης». Κι όμως, η λιθίαση (πέτρες στα νεφρά) είναι μια πάθηση γνωστή από την αρχαιότητα, αφού αναφέρεται και στον γνωστό Όρκο του Ιπποκράτη.

Σήμερα, αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος και σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναπτύξει πέτρες (λίθους) στα νεφρά σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Στους παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους περιλαμβάνονται ο τρόπος ζωής, η διατροφή, ακόμα και η κλιματική κρίση.

Ευτυχώς, η πρόληψη του σχηματισμού τους δεν είναι δύσκολη. Χρειάζεται, όμως, να κάνεις ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σου.

Πώς να αποφύγεις τις πέτρες στα νεφρά

1. Πιες άφθονο νερό

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, ώστε ο οργανισμός σου να είναι ενυδατωμένος, είναι πολύ σημαντική για την αραίωση των ουσιών που υπάρχουν στα ούρα και οδηγούν στο σχηματισμό λίθων. «Προσπάθησε να πίνεις αρκετά υγρά, ώστε να παράγεις 2 λίτρα ούρων την ημέρα», συνιστούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Φρέσκοι χυμοί εσπεριδοειδών, όπως η λεμονάδα και η πορτοκαλάδα, θα σε βοηθήσουν, καθώς το κιτρικό άλας σε αυτούς συμβάλλει στην παρεμπόδιση του σχηματισμού ορισμένων τύπων λίθων. Απόφυγε, ωστόσο, τα ζαχαρούχα ροφήματα, που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

5 βήματα για να προλάβεις το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά
Unsplash Giorgio Trovato

2. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Αν και το οξαλικό ασβέστιο είναι η πιο κοινή ένωση στις πέτρες στα νεφρά, η κατανάλωση ασβεστίου βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων. Το ασβέστιο που προσλαμβάνεις μέσω της διατροφής σου δεσμεύει στο έντερο τα οξαλικά (συστατικά που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό των λίθων) κι έτσι μειώνει την ποσότητα που απορροφάται στην κυκλοφορία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσής τους στα ούρα και κατά συνέπεια τη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης του προβλήματος.

3. Μείωσε το αλάτι

Το αλάτι ως γνωστόν αποτελείται και από νάτριο, το οποίο αποβάλλεται από τα νεφρά. Κατά την αποβολή του, ωστόσο, προκαλεί και την αποβολή ασβεστίου στα ούρα, αυξάνοντας κατά συνέπεια τις συγκεντρώσεις του δεύτερου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα οξαλικά και τον φώσφορο συμβάλλει στη δημιουργία λίθων. Με πιο απλά λόγια, κόψε λίγο το αλάτι στο φαγητό.

5 βήματα για να προλάβεις το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά
Unsplash Milada Vigerova

4. Περιόρισε τη ζωική πρωτεΐνη

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζωικών πρωτεϊνών αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος. Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες μειώνει, επίσης, τα επίπεδα κιτρικού οξέος στα ούρα, ουσίας η οποία βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων.

5. Απόφυγε τροφές που ευνοούν την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά

Το οξαλικό άλας βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια. Μερικές τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικού είναι π.χ. η σοκολάτα, τα φιστίκια, το σπανάκι, τα παντζάρια. Εάν υποφέρεις από πέτρες στα νεφρά, ο γιατρός μπορεί να σε συμβουλεύσει να αποφύγεις ή να περιορίσεις την κατανάλωσή τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.