iStock

ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΡΥΟΣ ΚΑΙΡΟΣ;

Τον έχουμε λίγο παρεξηγήσει. Ο κρύος καιρός δεν συνδέεται μόνο με τις ιώσεις και τα ακινητοποιημένα οχήματα. Έχει και αυτός κρυφά οφέλη για την υγεία μας, που αξίζει να τα ανακαλύψουμε.

Δεν μου αρέσει ο χειμώνας. Θα προτιμούσα να κοιμηθώ τους τρεις μήνες που διαρκεί και να ξυπνήσω όταν θα ξεκινάει η άνοιξη. Ο κρύος καιρός κάνει το δέρμα μου να σκάει, πρέπει να φορέσω τρεις στρώσεις ρούχα για να βγω από το σπίτι και σε κάθε βήμα σκέφτομαι «τώρα θα γλιστρήσω».

Το μοναδικό πράγμα που αγαπώ την εποχή αυτή είναι η ησυχία που φέρνει μαζί του το χιόνι και η γαλήνη που προσφέρει το λευκό του χρώμα. Μάλιστα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι υπολόγισε ότι το χιόνι απορροφά έως και το 60% του θορύβου, εξ ου και η αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει.

Κλεισμένη, ωστόσο, τις μέρες αυτές στο σπίτι, κοιτώντας τον στρωμένο με χιόνι δρόμο και ακούγοντας τα παιδιά να παίζουν χιονοπόλεμο, αποφάσισα να δω τα πράγματα αλλιώς. Το χιόνι και το κρύο έχουν πολλά να προσφέρουν στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Απλώς για να απολαύσουμε κάποια από αυτά χρειάζεται να βγούμε έξω.

Ποια οφέλη κρύβει ο κρύος καιρός

–Βοηθά σε περίπτωση φλεγμονής

Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε πάγο ή κομπρέσες με κρύο νερό, για να αντιμετωπίσουμε χτυπήματα και μελανιές και να κάνουμε πιο ανεκτή την πρώτη φάση ενός τραυματισμού. Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ο κρύος καιρός. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αναφέρουν ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του τοπικού πόνου, αλλά σημειώνουν ότι ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε τα κρύα επιθέματα σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

–Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Αν έχουμε να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση, τώρα είναι η ώρα. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φαίνεται να… καθαρίζουν το θολωμένο μας μυαλό και να μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε με περισσότερη διαύγεια. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκτελούν με περισσότερο έλεγχο ορισμένες γνωστικές διεργασίες, όπως η λήψη αποφάσεων, όταν πέφτει το θερμόμετρο, καθώς γίνονται λιγότερο παρορμητικοί.

Πόσο καλό μας κάνει ο κρύος καιρός;
iStock

–Αυξάνει τις καύσεις

Τους κρύους μήνες, το σώμα μας χρησιμοποιεί μια σημαντική ποσότητα ενέργειας για να μας κρατήσει ζεστούς και να θερμάνει τον αέρα που αναπνέουμε. Συμμετέχοντες σε αμερικανική μελέτη «έκαψαν» 34% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας που πραγματοποιήθηκε όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ -5°C και -10°C, σε σχέση με μια πεζοπορία σε ημέρες που η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 10°C. Επιπλέον, δημοσίευση στο περιοδικό Cell Metabolism αναφέρει ότι το ρίγος που μας προκαλεί ο κρύος καιρός διεγείρει την έκκριση ιρισίνης, μιας ορμόνης που φαίνεται να ενεργοποιεί την καύση λίπους.

–Ενεργοποιεί το καφέ λίπος

Σε αντίθεση με τον λευκό λιπώδη ιστό, που αποθηκεύει ενέργεια, ο καφέ καίει λίπος και γλυκόζη, προκειμένου να παραχθεί θερμότητα και να βοηθήσει το σώμα μας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιούν το συγκεκριμένο είδος λίπους, κάτι που οδηγεί σε μεταβολικές αλλαγές. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να εκμεταλλευτούν τη δραστηριότητα αυτή για τη θεραπεία μεταβολικών διαταραχών.

–Προσφέρεται για αερόβια άσκηση

Λίγη ώρα περπάτημα στο χιόνι ή ο χιονοπόλεμος αποτελούν έναν διασκεδαστικό τρόπο να δυναμώσουμε την καρδιά μας, αφού συνιστούν εξαιρετική αερόβια άσκηση. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο απαιτητικό είναι το να διασχίσουμε έναν δρόμο καλυμμένο με χιόνι. Ας φορέσουμε ζεστά ρούχα και παπούτσια που δεν γλιστράνε, και ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για τσάμπα γυμναστική.

Πόσο καλό μας κάνει ο κρύος καιρός;
iStock

–Είναι μια ευκαιρία για σπιτικό γεύμα

Τις μέρες αυτές, το να παραγγείλουμε φαγητό απέξω είναι πρακτικά αδύνατο. Το ίδιο και το να επισκεφτούμε την αγαπημένη μας ταβέρνα. Αφού, λοιπόν, μένουμε σπίτι, γιατί να μην απολαύσουμε ένα σπιτικό γεύμα με τους δικούς μας; Τα οικογενειακά τραπέζια βοηθούν τα παιδιά να «χτίσουν» υγιεινές συνήθειες και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, όπως η επικοινωνία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τρώνε πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που μαγειρεύουν λιγότερο.

–Προσφέρει την πολυτέλεια του χρόνου

Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Διαφορετικά, η διαρκής κίνηση και πίεση είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσουν σε εξάντληση. Ας ευχαριστήσουμε, λοιπόν, τον κρύο καιρό και το χιόνι που μας έκλεισαν σπίτι και μας έδωσαν μια δικαιολογία για να αναβάλουμε δουλειές, αλλά και την ευκαιρία να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, να ξεκινήσουμε το βιβλίο που θέλαμε εδώ και καιρό, να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί. Άλλωστε, η αυτοφροντίδα αποτελεί θεμέλιο για μια υγιή ζωή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.