Η Halle Berry μιλά ανοιχτά για τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης Eugene Gologursky/Getty Images via AFP

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ HALLE BERRY ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΟΣΑ ΛΙΓΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η Halle Berry μιλάει για το πώς από μία λάθος διάγνωση έδειξε ότι είχε μπει σε περιεμμηνόπαυση, αποδεικνύοντας πόσο λίγα ξέρουμε για ένα θέμα που απασχολεί τον μισό πληθυσμό του πλανήτη.

Τον τελευταίο χρόνο η Halle Berry μοιάζει να τα «έχει βάλει» με την εμμηνόπαυση. Είτε μέσω συνεντεύξεων που δίνει, είτε μέσω των λογαριασμών της στα social media, δεν σταματά να μιλά ανοιχτά όχι μόνο για την πρωτόγνωρη και μοναδική αυτή εμπειρία στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά και για τρόπους με τους οποίους αντιπαρέρχεται τις όποιες δυσκολίες. Πρόσφατα, μάλιστα, ανοίχτηκε ακόμα περισσότερο μιλώντας για τη λάθος διάγνωση που έλαβε πριν από μερικά χρόνια, μέσω της οποίας ανακάλυψε τυχαία ότι είχε μπει στην περιεμμηνόπαυση.

Η Berry, λοιπόν, βρέθηκε καλεσμένη στην εκδήλωση “A day of unreasonable conversation”, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο και απευθύνεται σε παραγωγούς, συγγραφείς και επικεφαλής κινηματογραφικών στούντιο που συναντιούνται για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν το κοινό. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προκύψουν ιδέες για τηλεοπτικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο που θα έχει νόημα και ουσία, θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί.

Η λάθος διάγνωση που οδήγησε τη Halle Berry στο σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης

Εκεί, η 57χρονη η οποία έχει δημιουργήσει την ψηφιακή κοινότητα re-spin, που απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, προχώρησε σε μια προσωπική αποκάλυψη. Όπως είπε, πριν από τρία χρόνια, ένας γιατρός τής είπε ότι υποφέρει από μια εξαιρετικά σοβαρή περίπτωση έρπη, όταν απευθύνθηκε σε αυτόν λόγω δυσπαρεύνιας, δηλαδή πόνου κατά το σεξ.

Εκ των υστέρων, τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της, προχώρησαν στις σχετικές εξετάσεις που βγήκαν αρνητικές στον έρπη, οπότε η Berry, ψάχνοντάς το με άλλους γιατρούς πλέον, ανακάλυψε ότι αυτό που πραγματικά της συνέβαινε ήταν κολπική ξηρότητα ως σύμπτωμα περιεμμηνόπαυσης.

«Ο γιατρός μου δεν είχε ιδέα και δεν με είχε προετοιμάσει», είπε η Halle Berry στη Jill Biden που βρέθηκε επίσης καλεσμένη στην κινηματογραφική ημερίδα. Η εμπειρία αυτή, λοιπόν, ήταν που την έκανε να μιλήσει ανοιχτά και να συμβάλει κι αυτή όπως και άλλοι διάσημοι, στην ενημέρωση και την υποστήριξη γυναικών που ταλαιπωρούνται από το ίδιο θέμα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)

Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα μία εβδομάδα αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, υπέγραψε εκτελεστική εντολή προκειμένου να επεκταθούν οι επιστημονικές έρευνες με επίκεντρο την υγεία της γυναίκας στη μέση ηλικία και την καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων υγείας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Γεγονός είναι πως, στην Αμερική τουλάχιστον, οι κλινικές δοκιμές που αφορούν αποκλειστικά γυναικεία ζητήματα υγείας, έχουν μείνει πολύ πίσω.

Η Berry, λοιπόν, επεσήμανε ότι μέσω της πλατφόρμας της σκοπεύει να αλλάξει το στίγμα που υπάρχει γύρω από τις γυναίκες πιο ώριμων ηλικιών και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κάνουν το ίδιο. «Βοηθήστε μας να αλλάξουμε τον τρόπο που η δυτική κουλτούρα βλέπει τις γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που συνέβη στη Halle Berry αποκαλύπτει πόσα λίγα ξέρουμε για την εμμηνόπαυση
H ηθοποιός Halle Berry στην Εβδομάδα Μόδας Spring/Summer 2024 της Νέας Υόρκης Photo by Evan Agostini/Invision/AP
H ηθοποιός Halle Berry στην Εβδομάδα Μόδας Spring/Summer 2024 της Νέας Υόρκης

Η εμμηνόπαυση στο προσκήνιο

Η Halle Berry είναι μία από τις πολλές διάσημες γυναίκες που τα τελευταία χρόνια φέρνουν την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα αυτής στο προσκήνιο. Η Gabriel Union και η Drew Barrymore συζητούσαν πρόσφατα για το γεγονός ότι κανείς δεν τους είχε μιλήσει για το πώς θα νιώθουν στο σεξ όταν φτάσει η ώρα της εμμηνόπαυσης, ούτε καν οι ίδιες οι μαμάδες τους. Όπως είπαν, ο πρώτος καιρός της εμμηνόπαυσης είναι «ένα συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου για το οποίο δεν μιλά κανείς».

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, μιλώντας στο OW, είχε επισημάνει πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση. Και σε ένα χιουμοριστικό βίντεο είχε πει όλα όσα πολλές γυναίκες θα ήθελαν να πουν.

Η Naomi Watts, από άλλη σκοπιά, δεν δίστασε πριν καιρό να μιλήσει για τα πλεονεκτήματα που έχει για μια γυναίκα η εμμηνόπαυση: «Περίοδος τέλος! Αντίο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Είμαστε πλέον πιο ώριμες, κατασταλαγμένες, σοφές και έμπειρες», είπε μεταξύ άλλων. Ενώ σε άλλη ανάρτηση αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κολπική ξηρότητα, λέγοντας πως οι λιπαντικές κρέμες δεν είναι ντροπή!

«ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΙ ΩΟΡΡΗΞΙΕΣ»

Τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης

Η κολπική ξηρότητα είναι βέβαια μόνο ένα από τα πρώτα συμπτώματα. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε γι' αυτό το πρώτο στάδιο, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 40 και να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία, όπως λέει η γυναικολόγος Dr. Jennifer Ashton.

«Η περιεμμηνόπαυση διαρκεί περί τα 4 χρόνια και περιλαμβάνει αλλαγές τόσο στη διάθεση: π.χ. αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, θολούρα στο μυαλό, αύξηση πονοκεφάλων, όσο και στο σώμα: αλλαγές στην υφή των μαλλιών, ευαισθησία στους μαστούς, αύξηση του λίπους στην κοιλιά, αλλαγές στη λίμπιντο και κολπική ξηρότητα που αναφέρθηκε παραπάνω», αναφέρει η ίδια. «Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι, παρά τις ανωμαλίες στην περίοδο που έρχονται με την περιεμμηνόπαυση, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, καθώς ακόμα κάνει κάποιες ωορρηξίες».

«Πρόκειται για συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν. Έχει νόημα να τα καταγράφουν και να τα συζητούν με τους γυναικολόγους τους», προσθέτει. Και καταλήγει: «Η γυναίκα είναι επίσημα στην εμμηνόπαυση όταν έχει συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς καμία περίοδο. Αυτό συμβαίνει γύρω στα 52, αλλά μπορεί να έρθει και νωρίτερα, αν μια γυναίκα δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος, αν καπνίζει ή αν έχει άλλα προβλήματα υγείας, π.χ. κάποιο αυτοάνοσο. Και τότε, όμως, τα συμπτώματα αργούν να υποχωρήσουν και συχνά αντιμετωπίζονται με συγκεριμένη θεραπεία που θα συστήσει ο/η γυναικολόγος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.