Invision AP Evan Agostini

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η NAOMI WATTS ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η ερωτική ζωή μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση μπορεί να βελτιωθεί. Οι λιπαντικές κρέμες που διατίθενται στην αγορά μπορούν να βοηθήσουν. Και η Naomi Watts δεν ντρέπεται καθόλου να το πει.

Η εμμηνόπαυση είναι μία δεδομένη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μια περίοδος που μέχρι πολύ πρόσφατα σκέπαζε πέπλο σιωπής και μυστικότητας, πέπλο ντροπής. Ποια ήθελε να παραδεχτεί ότι ο κύκλος της αναπαραγωγικής της ηλικίας έκλεισε; Πόσο «προβληματική» ή λιγότερο επιθυμητή θα την καθιστούσε μια τέτοια παραδοχή;

Σιγά σιγά τα πράγματα αλλάζουν. Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλάνε γι' αυτή τη μεταβατική φάση. Είτε αυτό αφορά το πώς θα χάσεις βάρος στην εμμηνόπαυση (η κλιμακτήριος μπορεί να σου προσθέσει εύκολα κιλά) είτε το πώς θα ενισχύσεις την οστική σου πυκνότητα, είτε ακόμη και το πώς τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να σου ταιριάζουν ακόμη περισσότερο.

Η Naomi Watts στην εμμηνόπαυση

Μία από τις πιο μαχητικές διάσημες είναι η Naomi Watts –σχεδόν πρέσβειρα, θα λέγαμε, της εμμηνόπαυσης– που δεν έχει σταματήσει με τη συμπεριφορά της να διαλαλεί, όχι μόνο τις θετικές πλευρές αυτής της ηλικίας, αλλά κυρίως το δικαίωμά μας να μιλάμε γι' αυτή. 

H Naomi Watts και οι λιπαντικές κρέμες στην εμμηνόπαυση
Invision AP Charles Sykes

Αυτή τη φορά μία αρκετά τολμηρή ανάρτησή της στο Instagram τραβάει την προσοχή. Σε δύο φωτογραφίες της, μία όταν ήταν 15 ετών και μία σημερινή, η Watts κάνει μια σύγκριση. Στην πρώτη, που αφορά διαφήμιση για εταιρεία με προϊόντα προσωπικής υγιεινής, η 15χρονη Naomi αναρωτιέται: Πότε μπορώ να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ ταμπόν; Στη δεύτερη, σχεδόν 40 χρόνια μετά, θέτει ένα άλλο ερώτημα: Πότε μπορώ να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ λιπαντική κρέμα;

Η ανάρτηση για τις λιπαντικές κρέμες

«Έκανα αυτή την ανάρτηση σε μια προσπάθεια να μιλήσω ανοιχτά για τις ορμονικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Στη διαφήμιση που έκανα όταν ήμουν 15 χρονών, κοιτάζω τον φακό κατάματα, με σιγουριά και γνήσια περιέργεια. Η δεύτερη φωτογραφία εκφράζει μια άποψη για το πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε τις ορμονικές προκλήσεις της μέσης ηλικίας με την ίδια τόλμη. Όταν πρόκειται για την εμμηνόπαυση, μπαίνουμε στη σκιά της μυστικότητας και της ντροπής... Με παντελή έλλειψη ενημέρωσης και παραπληροφόρηση» σχολιάζει σε ελεύθερη απόδοση η Βρετανή ηθοποιός.

Αμέσως μετά, αναφέρει ορισμένα δεδομένα γύρω από τις λιπαντικές κρέμες. Όπως το ότι χρησιμοποιούνται από πολλές γυναίκες, είτε βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και έχουν συμπτώματα ξηρότητας, είτε όχι. Οι λιπαντικές κρέμες μπορεί απλώς να αρέσουν σε κάποιους. Δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, επειδή τις χρησιμοποιούν.

Εμμηνόπαυση και ξηρότητα του κόλπου

Η ξηρότητα του κόλπου είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που καθιστά τη σεξουαλική πράξη επώδυνη και μειώνει την επιθυμία. Στην αγορά υπάρχουν δερματολογικά ελεγμένες λιπαντικές κρέμες (ορισμένες περιέχουν και ορμόνες, αλλά αυτές δίνονται με τη σύσταση του γιατρού) που βοηθάνε.

Μας αρέσει που η Watts μιλάει έξω από τα δόντια γι' αυτές. Όχι μόνο επειδή πληροφορεί τις γυναίκες για μία επιλογή που θα μπορούσε να βελτιώσει την ερωτική τους ζωή. Αλλά και επειδή τολμάει να κοιτάξει κατάματα κάθε κοροϊδευτικό ή υποτιμητικό βλέμμα όπως εκφράζεται μέσα από τα πατριαρχικά στερεότυπα.

Γιατί μας εμπνέει η Naomi Watts

Ακόμη κι αν τα κίνητρα πίσω από μια τέτοια στάση είναι εμπορικά –η αγορά διαθέτει πλέον όλο και περισσότερα προϊόντα που απευθύνονται σε γυναίκες της μέσης ηλικίας και μια όμορφη, διάσημη και τολμηρή γυναίκα θα ήταν ιδανική για να διαλαλήσει την αναγκαιότητά τους– καθόλου δεν μας νοιάζει.

Το να στέκεσαι με καμάρι με πυγμή απέναντι σε μία ακόμη κερκόπορτα της πατριαρχίας και να βροντοφωνάζεις τα πράγματα με το όνομά τους είναι από μόνο του αρκετό για να την αγαπάμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.