ΔΑΦΝΗ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗ: «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ»

Γιατί οι γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν για την εμμηνόπαυση; Γιατί θεωρούν ότι μπαίνοντας στην κλιμακτήριο τελείωσε η ζωή τους; Γιατί καμιά μας δεν έχει ουσιαστική πληροφόρηση γι’ αυτήν την περίοδο της ζωής; Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη μιλάει ανοιχτά για τις λέξεις που αποτελούν ταμπού, μέσα από ένα βίντεο.

Η ηθοποιός, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, χρησιμοποιεί τις λέξεις «εμμηνόπαυση» και «κλιμακτήριος» χωρίς φόβο και μοιράζεται όσα συμβαίνουν στο σώμα και το μυαλό εκείνη την περίοδο.

Προβληματίζεται που υπάρχει τέτοια έλλειψη ενημέρωσης και αποφασίζει να μιλήσει ανοιχτά στο κοινό του OW, μέσα από ένα βίντεο, για τις προκλήσεις αυτής την περιόδου και για τη νέα ζωή που είναι μπροστά σου. Δες το βίντεο:

@ow_wellness Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση». #ow_wellness #συνέντευξη #υγεία #wellbeing ♬ πρωτότυπος ήχος - OW

«Γύρω στα 49 μου, μπορεί και νωρίτερα, άρχισα να καταλαβαίνω ότι μου συμβαίνουν περίεργα πράγματα», λέει η ηθοποιός. «Αλλάζει το δέρμα σου, αλλάζουν τα μαλλιά σου, είσαι σε περίεργη ψυχολογική κατάσταση, βρίσκεσαι σε ένταση, σε εκνευρισμό, σε θυμό. Είναι σαν να έχει μπει μέσα σου ένα ον, το οποίο κάνει ό,τι θέλει. Νιώθεις σαν κάποιος να κάνει πάρτι μέσα σου και εσύ δεν είσαι καλεσμένη!» Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε γυναίκα.

«Άλλες το βιώνουν πολύ light, άλλες πολύ πιο δραματικά – και σωματικά και ψυχικά», εξηγεί η κα Λαμπρόγιαννη και μιλάει για τον τρόπο που έζησε η ίδια τις αλλαγές που της προκάλεσε η εμμηνόπαυση: «Εγώ δεν το βίωσα ωραία ψυχολογικά. Είχα ήδη κατάθλιψη, οπότε τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα. Αισθάνεσαι ότι μεγαλώνεις, ότι σιγά σιγά δεν θα σε παίζουν τα άλλα παιδάκια, νιώθεις ότι είσαι λίγο απόμαχος, γερνάς».

Τι ρόλο παίζει η κοινωνία; «Είναι εξαιρετικά κακό το να γερνάς στη δική μας κοινωνία, επομένως γίνεται δυο φορές πιο δύσκολο και πιο επίπονο για μια γυναίκα να μπαίνει στην εμμηνόπαυση».

Όταν αντιλήφθηκε ότι οι ορμόνες της είναι αυτές που κάνουν πάρτι και ότι πρόκειται για την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιον/α ενδοκρινολόγο που να έχει εμπειρία στην εμμηνόπαυση.

«Η εμμηνόπαυση είναι κάτι που δεν συζητιέται ποτέ και μένει στα σκοτάδια. Προσπαθούμε να συζητήσουμε η μία με την άλλη για να βγάλουμε άκρη, αλλά συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει σοβαρή πληροφόρηση. Χρειάζεται εσύ η ίδια να αναζητήσεις πληροφόρηση», τονίζει. Η κατάσταση είναι φυσικά ακόμα πιο απαιτητική όταν μιλάμε για γυναίκες που έχουν βιώσει πρώιμη εμμηνόπαυση.

«Σε κάθε μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας γίνεται ανάγκη το να αναψηλαφήσουμε, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, διάφορες προηγούμενες εμπειρίες. Σε ποιον βαθμό; Αυτό είναι υποκειμενικό. Μία γυναίκα σε ένα τέτοιο πέρασμα μπορεί να ξαναπιάνει διάφορες λύπες, χαρές, απώλειες που υπήρξαν στη διάρκεια της ζωής της. Το ίδιο της το σώμα στην εμμηνόπαυση την καλεί να το κάνει, χωρίς όμως παράλληλα να της κάνει τη χάρη να μπορεί να έχει τις δυνατότητες που είχε παλιότερα», σχολιάζει ο νευροψυχολόγος-ψυχαναλυτής, Ιάκωβος Κλεώπας.

«Κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι στην ουσία δεν υπάρχει καμία ήττα. Υπάρχει μία φυσική εξέλιξη. Όσο περισσότερο αποδέχεσαι μία φυσική εξέλιξη της ζωής, τόσο πιο καλά και γαλήνια προχωράνε τα πράγματα. Σε όποια φάση της ζωής σου κι αν είσαι», καταλήγει η κα Λαμπρόγιαννη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.