Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη στη ζωή. Ποια είναι τα σωστά βήματα για να καταφέρουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, όπως την ονειρευόμαστε;

Είναι πολλοί οι λόγοι που αποφασίζει ένας άνθρωπος να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Παρατηρείται συνήθως όταν του συμβεί κάτι συγκλονιστικό. Μερικές φορές εξαναγκάζεται σε αυτή και άλλες απλά κάτι αλλάζει μέσα του που τον οδηγεί στη μεγάλη απόφαση.

Μια νέα αρχή μπορεί να έρθει στις σχέσεις, π.χ. έπειτα από έναν χωρισμό, στην καριέρα, στον τόπο διαμονής, στα ενδιαφέροντά μας. Ή μπορεί να σχετίζεται με κάποιο θέμα υγείας ή την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Μια μεγάλη αλλαγή φέρνει κατά κανόνα και μια νέα αρχή. Η αλλαγή όχι μόνο είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής μας, αλλά πολλές φορές επιβάλλεται. Όπως λέει στο βιβλίο του «Αλλάζει ο Άνθρωπος;» ο Δημήτρης Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής και Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής, η αλλαγή δίνει χώρο στο καινούργιο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι όσο προχωράμε στη ζωή μας εξελισσόμαστε, αναπτυσσόμαστε. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης θα έρθουν και αστοχίες και αποτυχίες και φυσιολογική φθορά. Δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε. Πώς θα τις διαχειριστούμε, όμως, αν δεν είμαστε έτοιμοι για αλλαγή;

«Αλλαγή είναι μια διαρκής εξέλιξη που δεν είναι ποσοτική, που δεν είναι αναγκαστικά μετρήσιμη. Η αλλαγή όπως την εύχομαι εγώ είναι να γινόμαστε όλο και περισσότερο ο εαυτός μας», τονίζει ο Δημήτρης Καραγιάννης. Και τι ανακούφιση νιώθεις, όταν το καταφέρνεις αυτό!

Τα βήματα για μια νέα αρχή

Σύμφωνα με την Dr Annalisa Enrile, καθηγήτρια κοινωνιολογίας, υπάρχουν τέσσερα δραστικά βήματα που οδηγούν σε μια νέα αρχή:

1. Μάθε ποιος είσαι τώρα

Σε αντίθεση με τις κλασικές ψυχολογικές θεωρίες, λέει η Dr Enrile, μεγαλώνοντας δεν μένουμε οι ίδιοι άνθρωποι που υπήρξαμε στα 7, στα 27, ακόμα και στα 47. Συνεχώς εξελισσόμαστε. Μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης έδειξε ότι οι προσωπικότητές μας μπορεί να αλλάξουν έπειτα από καθοριστικά γεγονότα στη ζωή μας. Γι' αυτό το να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε κάθε στιγμή θα συμβεί αν κατανοήσουμε ποιοι ήμασταν στο παρελθόν.

Πώς μπορείς να κάνεις στη ζωή μια νέα αρχή;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Το να γνωρίσουμε τις αξίες και τα θέλω μας είναι τρομερά σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις προτεραιότητες που είχαμε και αυτές που μπορεί να έχουμε τώρα. Κι αν δεν είμαστε βέβαιοι ποιες ακριβώς είναι οι αξίες και τα θέλω μας αυτή τη στιγμή, το Harvard Graduate School of Education's Good Project μας βοηθά να το ανακαλύψουμε απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο. Αξίζει να το κάνουμε γιατί, όπως λέει η Dr Enrile, «ένας από τους συνηθέστερους λόγους που εμποδίζουν την επιτυχία μας οπουδήποτε (στη δουλειά ή σε προσωπικό επίπεδο) είναι η σύγκρουση των αξιών μας».

2. Μικρά αλλά συνεπή βήματα

Οι αξίες μας θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε και τους στόχους μας, αναφέρει η ειδικός. Κάντε μια λίστα με όσα θέλετε να πετύχετε. Έχει νόημα να γράψετε τους στόχους σας, για να τους έχετε ορατούς μπροστά σας. Μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι στόχοι – μην διστάσετε! Αρκεί να ξέρετε για τον κάθε έναν που γράφετε γιατί τον έχετε θέσει.

Σύμφωνα με την Θεωρία της Ελπίδας (Hope Theory) χρειάζεται να αναγνωρίσετε το μονοπάτι των στόχων σας. Και είναι πιο εύκολο να τον προσεγγίσετε κάνοντας μικρές συμπεριφορικές αλλαγές, παρά άλματα. Αν μπορείτε, κάντε κάτι μικρό καθημερινά – είναι πιο πιθανό έτσι να φτάσετε στην επιτυχία, γιατί ακόμα και οι αποτυχίες θα είναι μικρές.

3. Με την προθυμία και την περιέργεια του πρωτάρη

Τι σημαίνει αυτό; Να είναι κανείς «ανοιχτός», με ενθουσιασμό και περιέργεια να μάθει νέα πράγματα και να αφήσει πίσω του υποθέσεις και προκαταλήψεις. Με το σκεπτικό αυτό μπορούμε να κοιτάζουμε προβλήματα του παρελθόντος με νέα οπτική και έτσι να ανακαλύπτουμε νέες λύσεις. Αυτό μας κάνει πιο ελαστικούς και πρόθυμους να μάθουμε νέα πράγματα από νέους ανθρώπους και να γνωρίσουμε αντιλήψεις που ίσως μας είχαν «ξεφύγει». Έτσι σταδιακά αλλάζουμε.

4. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου (και τη διαδικασία) για μια νέα αρχή

Μελέτες που έγιναν στην πανδημία έδειξαν ότι η πίστη στον εαυτό τους βοήθησε φοιτητές να αναπτύξουν τα κίνητρά τους για να πετύχουν ακαδημαϊκά. Δεν είναι, όμως, εύκολο για όλους να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Ειδικά όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν και όταν δεν έχουμε αρκετή στήριξη από το περιβάλλον μας. Ειδικά τότε είναι που μπορεί να χάσουμε αυτή την πίστη.

Τα καλά νέα είναι, βέβαια, ότι φτάνοντας σε αυτό το σημείο έχουμε ήδη γνωρίσει τον εαυτό μας, έχουμε μάθει από εμπειρίες του παρελθόντος και έχουμε καταλάβει τις αξίες και τους στόχους μας. Για να μη χάνουμε, λοιπόν, αυτή την πίστη στον εαυτό μας, η Enrile συνιστά: να μην εμμένουμε σε καταστάσεις, να μη νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε την άποψη όλου του κόσμου και να μην παίρνουμε αποφάσεις επειδή νιώθουμε «στριμωγμένοι». Η ικανότητα να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας βελτιώνεται, όταν πατάμε γερά τα πόδια μας στο παρόν. Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες μικρές νίκες και όταν δείχνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό αγάπη και κατανόηση.

Και να θυμάστε πάντα, καταλήγει η ειδικός, «δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις μια νέα αρχή. Μπορεί να μην είναι εύκολο ή άνετο, μπορεί να μην νιώθεις σιγουριά – όμως μπορείς να το κάνεις. Είναι εφικτό».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.