iStock

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΚΙΝΕΙΣΑΙ;

Αν και εσένα κάνουν κρακ τα κόκαλά σου και αναρωτιέσαι γιατί, συνέχισε να διαβάζεις. Το πιθανότερο είναι πως ο λόγος είναι απλός και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Την πρώτη φορά που άκουσα τον ήχο που έκαναν τα κόκαλα του γιου μου σε κάποιες απλές καθημερινές κινήσεις, όταν σηκωνόταν από τον καναπέ ή όταν απλά τεντωνόταν, τρόμαξα. Στην πραγματικότητα, δεν ήξερα αν ήταν κάτι φυσιολογικό ή κάτι που θα έπρεπε να με κάνει να ανησυχήσω και να απευθυνθώ σε έναν γιατρό.

Αυτό που σίγουρα θυμάμαι είναι πως από πολύ παλιά πάντοτε κάποιος ενήλικος μάλωνε όποιο παιδί τέντωνε επίτηδες τα δάχτυλά του για να κάνουν κρακ, λέγοντάς του πως σίγουρα θα προκαλέσει στον εαυτό του κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η επιστήμη έχει απαντήσει για το ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν τα κόκαλα κάποιων ανθρώπων να κάνουν θόρυβο, για το πότε πρέπει να ανησυχήσουμε με τον ήχο, αλλά και για το αν είναι μύθος ή αλήθεια ότι δεν πρέπει «να σπάνε» τις αρθρώσεις τους επίτηδες όσοι απολαμβάνουν τον «τραγανιστό θόρυβο» ενός κρακ. Ας ξεκινήσουμε από το ποιοι είναι οι τρεις  συνηθέστεροι λόγοι που κάνουν τα κόκαλα να κάνουν θόρυβο.

Είναι φυσιολογικό να ακούγονται τα κόκαλά σου όταν κινείσαι;
iStock

1. Οι αρθρώσεις εκτονώνουν πίεση

Όταν τα κόκαλα κάνουν κρακ χωρίς ο ήχος να συνοδεύεται από πόνο αλλά αντίθετα από μια αίσθηση ανακούφισης, συμβαίνει γιατί «σκάνε» οι φυσαλίδες αέρα που έχουν παγιδευτεί στις αρθρώσεις που βρίσκονται στα γόνατα, στους αστραγάλους, στην πλάτη ή στον λαιμό. Αυτές οι φυσαλίδες αέρα –οι οποίες περιέχουν οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα– βρίσκονται μέσα στο αρθρικό υγρό, το υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις. Όταν τεντώνεις τις αρθρώσεις σου, η κίνηση προκαλεί μια μείωση στην πίεση, κάνοντας τις φυσαλίδες να σκάνε.

Συχνά αυτή η εκτόνωση της πίεσης δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση. «Η διάταση των αρθρώσεων που μπορεί να έχουν μείνει ώρα ακίνητες και αρχίζουν να γίνονται σκληρές και δύσκαμπτες είναι λογικό να σε κάνει να νιώθεις ωραία», αναφέρει η Dr Elizabeth T. Nguyen.

Όπως επιβεβαιώνει και η Cleveland Clinic, με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είναι βλαβερό να τεντώνεις τα δάχτυλα, τη μέση ή τα πόδια σου για να εκτονώσεις την πίεση που νιώθεις στις αρθρώσεις όταν σηκώνεσαι από το γραφείο ή όποια άλλη στιγμή της ημέρας.

2. Έχεις πρόβλημα στους χόνδρους

Καμιά φορά ο ήχος στα κόκαλα μπορεί να προκαλείται από την τριβή των  αρθρώσεων μεταξύ τους, όταν οι χόνδροι –οι ιστοί που λειτουργούν σαν προστατευτικό και βοηθούν τις αρθρώσεις να λυγίζουν αρμονικά– έχουν φθαρεί ή καταστραφεί. Η φθορά και η απώλεια των χόνδρων είναι μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης, ιδιαίτερα αν στο παρελθόν υπήρξε τραυματισμός στο σημείο.

Σε αυτή την περίπτωση, αν ο ήχος στα κόκαλα δεν συνοδεύεται από πόνο, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. «Αλλά αν έχει και πόνο και συνοδεύεται από δυσκαμψία και δυσκολία να κάνεις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να ανεβαίνεις σκάλες ή να κουμπώνεις ένα πουκάμισο, μπορεί να πρόκειται για αρθρίτιδα, οπότε εκεί πρέπει να δώσεις προσοχή και να επισκεφθείς έναν γιατρό», αναφέρει η Dr. Nguyen.

Είναι φυσιολογικό να ακούγονται τα κόκαλά σου όταν κινείσαι;
iStock

3. Έχεις φλεγμονή στις αρθρώσεις

Μπορεί οι αρθρώσεις να σπάνε με ήχο εξαιτίας κάποιας φλεγμονής. Το κρακ που συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις, σφίξιμο ή δυσκαμψία μπορεί επίσης να είναι σημάδι τενοντίτιδας, δηλαδή φλεγμονής στους τένοντες ή στους ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά. «Εάν οι τένοντες γύρω από την άρθρωση έχουν φλεγμονή, αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αρθρώσεις κινούνται και μπορεί να ακούγεται αυτό το κρακ», εξηγεί η Dr Nguyen.

Η τενοντίτιδα εκδηλώνεται συχνά στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα γόνατα ή τις φτέρνες. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (από γρήγορη κίνηση με λάθος τρόπο) ή να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου από τραυματισμό που μπορεί π.χ. να προκαλέσει η καταπόνηση από το επανειλημμένο χτύπημα της ρακέτας του τένις. Αυτό επίσης εξηγεί γιατί κάνει θόρυβο το στήθος σου όταν τεντώνεσαι ή τα γόνατα σου όταν κάνεις καθίσματα. Στην περίπτωση που πρόκειται για φλεγμονή, θα νιώθεις έναν έντονο πόνο στο σημείο και μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.