ΚΠΙΣΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ALZHEIMER ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ

Ένα ολοήμερο Φεστιβάλ αφιερωμένο στη νόσο Alzheimer έρχεται να συνδυάσει μια όμορφη βόλτα με την ενημέρωση για το πώς διαχειριζόμαστε συνανθρώπους μας με άνοια, αλλά και το πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσησης.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ και αυτό σε αφορά. Γιατί; Γιατί σύµφωνα µε στοιχεία, το 5% των ανθρώπων άνω των 65 ετών και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας (με πιο συχνή τη νόσο Alzheimer). Γιατί στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή (το προστάδιό της). Γιατί για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών-μελών της οικογένειας και αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Την τελευταία μέρα του μήνα αυτού, λοιπόν, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώσουν ένα ολοήμερο Φεστιβάλ με τίτλο «Άνοια, Πριν και Μετά» στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, που θα κλείσει με παράσταση stand up comedy από την Κατερίνα Βρανά.

Στόχος όλοι, μικροί και μεγάλοι, να συνδυάσουμε μια όμορφη βόλτα με την ενημέρωση για το πώς διαχειριζόμαστε συνανθρώπους μας με άνοια και πως αναγνωρίζουμε οι ίδιοι τα σημάδια που ενδεχομένως παρατηρούμε. Στόχος η ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης.

ΚΠΙΣΝ

Πρόληψη & φροντίδα των ασθενών με νόσο Alzheimer

Όπως μου λέει η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, δύο είναι τα βασικά μηνύματα του FESTIVAL ΑLZHEIMER 2023. Το πρώτο ότι υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Alzheimer. «Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για πολλούς από τους οποίους ο καθένας μας έχει προσωπικό έλεγχο (κάπνισμα, αλκοόλ, έλλειψη σωματικής άσκησης και νοητικών δραστηριοτήτων, έλλειψη κοινωνικοποίησης). Οι υπόλοιποι παράγοντες εξαρτώνται από το Κράτος (ατμοσφαιρική ρύπανση, περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, προβληματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας). Υπάρχει ανάγκη για επείγουσες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη μείωση του κινδύνου για άνοια. Το 40% των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί», υπογραμμίζει.

ΚΠΙΣΝ

Το δεύτερο σημείο είναι ότι «τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για άτομα με άνοια και του φροντιστές τους, Κέντρα Ημέρας, Ιατρεία Μνήμης, Οικοτροφεία, Κινητές Μονάδες κ.ά. Πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό στο κοινό ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φροντίδα! Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν όλοι να απευθύνονται στη Γραμμή Βοήθειας για την άνοια 1102», συμπληρώνει.

Όσον αφορά την άνοια και τη νόσο Alzheimer, ποτέ δεν είναι νωρίς για να ενημερωθεί κανείς και ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσει βοήθεια, λένε οι ειδικοί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.