© Northwestern Medicine

ΕΠΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΣΤΑ 33 ΤΟΥ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΣΕ

Ο 33χρονος Alex McKeown, όντας απόλυτα υγιής, υποτίμησε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού. Σήμερα είναι ζωντανός επειδή οι άνθρωποι γύρω του λειτούργησαν έξυπνα και δεν άφησαν πολύτιμο χρόνο να περάσει.

Ο εικονιζόμενος είναι ο Alex McKeown, από το Σικάγο. Ο Alex είναι 33 ετών. Δουλεύει στον επενδυτικό τομέα, όπου καθημερινά διαπραγματεύεται και κλείνει συμφωνίες για μεγάλες εταιρείες λιανικής. Διαχειρίζεται το στρες που του προκαλεί η δουλειά του κάνοντας γυμναστική.

Ο Alex μέχρι πριν από λίγο καιρό δούλευε περίπου 65 με 70 ώρες την εβδομάδα. Σε μία επίσκεψή του στο γυμναστήριο, όμως, άλλαξαν τα πάντα.

Εκείνο το πρωί, ο Alex ξύπνησε νιώθοντας κουρασμένος. Καθώς το γυμναστήριό του τον χρεώνει ακόμα κι όταν χάνει προπονήσεις, αποφάσισε να πιέσει τον εαυτό του, να σηκωθεί και να πάει – είχε ήδη χάσει τις τρεις τελευταίες προπονήσεις.

Επέζησε από εγκεφαλικό στα 33 του - Τα πρώτα συμπτώματα που αγνόησε
© Northwestern Medicine

Κατά τους τρεις πρώτους γύρους ασκήσεων ο McKeown άρχισε να ζαλίζεται. Κάποια στιγμή, όπως είπε ο ίδιος στο Today.com, ένιωσε την ανάγκη να καθίσει. «Και όπως καθόμουν, άρχισα να ζαλίζομαι περισσότερο και κατέληξα ξαπλωμένος στο πάτωμα».

Η προπονήτρια τον ρώτησε αν ήταν καλά, κι εκείνος απλά της σήκωσε τον αντίχειρα, σε ένδειξη «OK». Αρχικά θεώρησε ότι ήταν απλώς αφυδατωμένος, όμως, όταν άπλωσε το χέρι του για να πιάσει το νερό του, παρατήρησε ότι ήταν εντελώς αδύναμος. Συνέχισε να κάθεται και να πίνει νερό και χυμούς, ελπίζοντας πως σύντομα θα συνέλθει και θα πάει στο σπίτι του, ωστόσο το προσωπικό του γυμναστηρίου αποφάσισε να καλέσει ασθενοφόρο.

«Όταν έφτασε το ασθενοφόρο, δεν μπορούσα καν να σταθώ στα πόδια μου. Χρειαζόμουν βοήθεια για να περπατήσω», θυμάται ο ίδιος.

Ένας διασώστης παρατήρησε πως η αριστερή πλευρά του McKeown ήταν πιο αδύναμη και πράγματι «μόλις έφτασα στο νοσοκομείο δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε το αριστερό χέρι ούτε το αριστερό πόδι μου, ενώ δεν έβλεπα και από το αριστερό μάτι», συμπληρώνει.

Εγκεφαλικό: Η διάγνωση

Στο Northwestern Memorial Hospital, όπου μεταφέρθηκε, ο Alex υποβλήθηκε σε ακτινογραφία, η οποία επιβεβαίωσε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό. Αυτό προκλήθηκε από θρόμβο που μπλόκαρε την κυκλοφορία του αίματος στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Ο 33χρονος χειρουργήθηκε άμεσα από τον επικεφαλής του τμήματος Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας, ο οποίος πραγματοποίησε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται θρομβεκτομή και αφαίρεσε τον θρόμβο. Οι λειτουργίες του εγκεφάλου του Alex επανήλθαν στο φυσιολογικό αμέσως μετά τη διαδικασία.

Έξι ημέρες μετά το εγκεφαλικό, πήρε εξιτήριο.

Επέζησε από εγκεφαλικό στα 33 του - Τα πρώτα συμπτώματα που αγνόησε
© Northwestern Medicine

Σύμφωνα με τον Dr. Ali Shaibani, που χειρούργησε τον McKeown, δεν είναι ασύνηθες κάποιος να αγνοήσει τα πρώτα σημάδια του εγκεφαλικού που είναι η αδυναμία στην αριστερή μεριά του σώματος. «O Alex ήταν τυχερός που του συνέβη αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι άνθρωποι του γυμναστηρίου γύρω του λειτούργησαν έξυπνα», λέει ο γιατρός.

Σε ανάρτησή του το νοσοκομείο αναφέρει ότι οι θρόμβοι είναι σπάνιοι σε άτομα αυτής της ηλικίας. Ακόμα πιο σπάνιο ήταν το γεγονός ότι ο McKeown είχε και ένα ανεύρυσμα αορτικής ρίζας και διγλώχινα (δίπτυχη) αορτική βαλβίδα (BAV), μια συγγενή καρδιακή διαταραχή που επηρεάζει 1 στα 100 άτομα. Στο επόμενο διάστημα, λοιπόν, ο 33χρονος θα υποβληθεί και σε ανοιχτό χειρουργείο καρδιάς για να επιδιορθωθεί αυτή τη βλάβη.

Επέζησε από εγκεφαλικό στα 33 του - Τα πρώτα συμπτώματα που αγνόησε
© Northwestern Medicine

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Στο μεσοδιάστημα, ο Alex αναγκάστηκε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Γνωρίζοντας τους κινδύνους, καθιέρωσε ένα πιο ισορροπημένο ωράριο εργασίας, με πιο χαλαρούς ρυθμούς και περισσότερα διαλείμματα. Ωστόσο, συνέχισε να γυμνάζεται, για ανακτήσει τις δυνάμεις του, φροντίζοντας να κρατά τους παλμούς του έως 140.

Την ίδια ώρα, παρόλο που δεν θεωρεί τον εαυτό του αγχώδη, ο 33χρονος βίωσε πρόσφατα και την πρώτη του κρίση πανικού. «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, υποσυνείδητα, όλο αυτό καταλαμβάνει περισσότερο συναισθηματικό και πνευματικό χώρο από όσο πίστευα», λέει και προσθέτει ότι, παρόλο που δεν σκέφτεται διαρκώς τα θέματα υγείας του, «πρόκειται για μεγάλες αλλαγές στη ζωή κάποιου».

Επέζησε από εγκεφαλικό στα 33 του - Τα πρώτα συμπτώματα που αγνόησε
© Northwestern Medicine

Πλέον, θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα σε άλλους νέους και υγιείς ανθρώπους λέγοντάς τους να μην αγνοούν σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. «Οι περισσότεροι πιστεύουν: Αυτό δεν θα συμβεί σε εμένα. Μαντέψτε όμως: Κι εγώ αυτό νόμιζα. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από όλη αυτή την εμπειρία είναι πως αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αναζήτα άμεσα βοήθεια. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο. Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω μου, τόσο στο γυμναστήριο όσο και στο νοσοκομείο, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.