Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Νέα έρευνα συσχετίζει τα μικρόβια του εντέρου με τη νευρική ανορεξία και υποδηλώνει ότι ορισμένες τροφές θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή.

Είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, και συνδέεται ακόμα και με τη λειτουργία της καρδιάς. Έρευνες έχουν συσχετίσει τα μικρόβια του εντέρου με χρόνιες ασθένειες όπως είναι το άσθμα, ο διαβήτης, η νόσος του ευερέθιστου εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Στο παρελθόν, μελέτες έχουν συνδέσει το εντερικό μικροβίωμα και με τη νευρική ανορεξία αλλά μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Microbiology  επιχειρεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο αυτό συμβαίνει.

Πώς διαφέρει το μικροβίωμα των ανθρώπων με νευρική ανορεξία;

Η ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που επηρεάζει σχεδόν το 1% του γυναικείου πληθυσμού και το 0.3% του ανδρικού. Τα βαθύτερα αίτιά της δεν είναι πλήρως γνωστά ενώ φάρμακα για τη θεραπεία της δεν έχουν εγκριθεί ακόμη και σήμερα. Επιστήμονες αποφάσισαν να ερευνήσουν περισσότερο τη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στα μικρόβια του εντέρου και τη νευρική ανορεξία, θεωρώντας ότι η τελευταία σχετίζεται με μια αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποίησαν την αλληλούχιση του DNA προκειμένου να καταγράψουν τα μικροβιακά γονίδια που υπήρχουν σε δείγματα κοπράνων τα οποία συλλέχθηκαν από 77 γυναίκες με ανορεξία και 70 γυναίκες χωρίς ανορεξία, αντίστοιχων ηλικιών. Επίσης, πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση των μεταβολιτών που υπήρχαν σε δείγματα αίματος τα οποία ελήφθησαν από τις συμμετέχουσες.

μικροβίωμα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι τόσο τα βακτηριακά όσο και τα ιικά συστατικά του μικροβιώματος του εντέρου ήταν σημαντικά τροποποιημένα στις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ανορεξία σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν ανορεξία. Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι τα δείγματα από τις γυναίκες με νευρική ανορεξία ήταν εμπλουτισμένα με βακτήρια που εμπλέκονται στη σύνθεση της σεροτονίνης και στη διάσπαση της ντοπαμίνης και του γλουταμινικού οξέος, τριών νευροδιαβιβαστών με γνωστές επιδράσεις στην όρεξη και τη διάθεση.

Τα δείγματα αίματος από την ομάδα των γυναικών με ανορεξία είχαν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις μεταβολιτών που προκαλούν κορεσμό και σχετίζονται με μειωμένη πρόσληψη τροφής, σε σύγκριση με εκείνα των γυναικών χωρίς ανορεξία.

Ποιες τροφές θα μπορούσαν να βοηθήσουν

Έπειτα από πειράματα σε ποντίκια που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, αποδείχθηκε ότι μία από τις δίαιτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον έφηβο με νευρική ανορεξία είναι μια δίαιτα πλούσια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή προβιοτικά εμπλουτισμένα με λακτόκοκκο (Lactococcus). Κι αυτό γιατί όπως διαπιστώθηκε τα δείγματα κοπράνων που είχαν λάβει από τις συμμετέχουσες με ανορεξία ήταν εμπλουτισμένα σε ιούς που μολύνουν το γένος βακτηρίων Lactococcus, το οποίο εμπλέκεται στη ζύμωση των τροφίμων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.