Freepik

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2030

Μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία υπόσχεται ότι μέχρι το 2030 θα έχει έτοιμα εμβόλια κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, τα οποία θα μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.  

Οι ερευνητές τονίζουν διαρκώς πόσο σημαντική κατάκτηση αποτελούν τα εμβόλια, παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αρνητικοί απέναντί τους. Παράλληλα, η πρόοδος της περασμένης χρονιάς στον τομέα της ιατρικής –και ιδιαίτερα των εμβολίων– ήταν τεράστια και οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η πανδημία, η οποία έκανε επιτακτική την ανάγκη εύρεσης εμβολίου κατά της Covid-19.

Τώρα, ένα άλλο ερώτημα τίθεται στο τραπέζι: Θα μπορέσει αυτή η πρόοδος να μας οδηγήσει στη δημιουργία ενός εμβολίου που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών οι οποίες προσβάλλουν χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο; Μια φαρμακευτική εταιρεία υπόσχεται ότι θα το κάνει πράξη μέχρι το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, ένα πρόσφατο άρθρο του Guardian δίνει ελπίδες ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας οι ειδικοί θα έχουν αναπτύξει εμβόλια κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των αυτοάνοσων παθήσεων.

εμβόλια
Freepik

Η φαρμακευτική εταιρεία που υπόσχεται εμβόλια για τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna, η οποία κυκλοφόρησε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19, αναπτύσσει τώρα εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο που στοχεύουν σε διάφορους τύπους όγκων. Όπως δήλωσε στον Guardian ο Δρ Paul Burton, επικεφαλής γιατρός της Moderna, η εταιρεία ελπίζει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου το οποίο θα μπορεί να σώσει χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια, ανθρώπινες ζωές.

Όπως δήλωσε ο Burton, «νομίζω ότι θα έχουμε θεραπείες με βάση το mRNA για σπάνιες ασθένειες που προηγουμένως δεν μπορούσαν να θεραπευτούν, και πιστεύω ότι σε 10 χρόνια από τώρα θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο όπου θα μπορούμε πραγματικά να εντοπίσουμε τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και, με σχετική απλότητα, να την επεξεργαστούμε και να την επιδιορθώσουμε χρησιμοποιώντας τεχνολογία με βάση το mRNA».

εμβόλια
Freepik

Πώς θα λειτουργεί ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Όπως εξηγείται, ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση το mRNA θα μπορεί να «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για έναν καρκίνο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα ενός ασθενούς, ώστε να μπορεί να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να βλάψει υγιή κύτταρα.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης των εξατομικευμένων εμβολίων, αρχικά οι γιατροί κάνουν βιοψία στον όγκο ενός ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό του για να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα υγιή κύτταρα.

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εντοπίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια μέρη των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται το mRNA το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο.

Μετά την έγχυση του εμβολίου, το mRNA μεταφράζεται σε κομμάτια πρωτεΐνης πανομοιότυπα με εκείνα που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα συναντούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα που έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες.

εμβόλια
Freepik

Το μέλλον των εμβολίων βρίσκεται στην τεχνολογία mRNA;

Ο Burton υποστηρίζει ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι το mRNA δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο κατά της Covid-19, αλλά και για άλλες παθήσεις.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μια δοκιμή σε προχωρημένο στάδιο του πειραματικού εμβολίου mRNA για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), που έδειξε ότι ήταν 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη τουλάχιστον δύο συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Τέλος, και άλλες εταιρείες βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών για εμβόλια με βάση το mRNA και για άλλες ασθένειες, όπως ο έρπης ζωστήρας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.