iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΗΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΟΥ

Αν πρήζονται συχνά τα δάχτυλά σου, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Αρκεί το πρήξιμο να μην συνδυάζεται και με άλλα νέα συμπτώματα.

Σου συμβαίνει κάποιες φορές να ξυπνάς το πρωί και τα δάχτυλα των χεριών σου να είναι πρησμένα, τόσο που δυσκολεύεσαι ακόμα και να τα κλείσεις; Εμένα μου συμβαίνει συχνά και ενώ τις περισσότερες φορές ξέρω τι φταίει (το πάθαινα όταν ήμουν έγκυος και το παθαίνω ακόμα όταν χτυπάω τα δάχτυλά μου στο βόλεϊ), υπάρχουν και άλλες που δεν είμαι σίγουρη. Μήπως έχω κάτι πιο σοβαρό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που τα δάχτυλα μπορεί να πρήζονται και τις περισσότερες φορές αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια σοβαρή πάθηση. Αν ωστόσο μαζί με το πρήξιμο εμφανίζονται και νέα συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι συχνότερες αιτίες που πρήζονται τα δάχτυλα

– Κατακράτηση υγρών

Η συχνότερη αιτία πρηξίματος των δαχτύλων είναι η κατακράτηση υγρών (οίδημα), η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μόνο αν αυτές αντιμετωπιστούν θα φύγει το οίδημα:

  • Κατακράτηση υγρών λόγω διατροφής: Αν καταναλώνεις πολύ αλάτι μέσω της διατροφής σου, αυτό μπορεί να οδηγεί σε κατακράτηση υγρών στα δάχτυλα μα και σε άλλα μέρη του σώματος. Δοκίμασε να μειώσεις το αλάτι και πέρνα μερικά λεπτά μέσα στη μέρα με τα άκρα ανορθωμένα, για να δεις αν θα υποχωρήσει η κατακράτηση.
  • Κατακράτηση υγρών λόγω λεμφοιδήματος: Λεμφοίδημα δημιουργείται όταν λόγω προβλήματος στο λεμφικό σύστημα δεν αποχετεύονται επαρκώς τα διάμεσα υγρά από διάφορα σημεία του σώματος. Το πρόβλημα μπορεί να αποτελεί παρενέργεια θεραπείας του καρκίνου, π.χ. αν έχουν αφαιρεθεί λεμφαδένες μπορεί να διαταράχθηκε η ροή της λέμφου και αυτό να προκαλεί πρήξιμο στα χέρια και τα μπράτσα. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα ενημερώσει πώς αντιμετωπίζεται.

Γιατί πρήζονται τα δάχτυλά σου
iStock

– Υπερβολική ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες ή η έντονη άσκηση που ανεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία στο σώμα κάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς να χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο για να λειτουργήσουν σωστά. Έτσι, το σώμα στέλνει περισσότερο αίμα σε αυτά τα μέρη και λιγότερο στα χέρια. Την ίδια ώρα, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα να διογκώνονται για να αφήσουν τη θερμότητα να φύγει. Το αποτέλεσμα είναι να πρήζονται προσωρινά τα δάχτυλα.

– Τραυματισμός

Εξυπακούεται ότι ένας τραυματισμός στα δάχτυλα θα δημιουργήσει οίδημα, το οποίο, βέβαια, αν είναι ανυπόφορο απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Κατά τ’ άλλα, ο πάγος τοπικά θα βοηθήσει το οίδημα να υποχωρήσει.

– Ορμονικές αλλαγές & Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα κατά την εμμηνόροια και την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πρήξιμο, αλλαγή διάθεσης κ.ά. Αυτά έχουν να κάνουν με μεταβολές στις ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγενεστρόνη. Το πρήξιμο των χεριών και των δαχτύλων είναι συχνό σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και συχνά εμφανίζεται και στην εγκυμοσύνη.

Προσοχή: Αν το πρήξιμο, ειδικά στα χέρια και το πρόσωπο, συμβεί ξαφνικά στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, μπορεί να αποτελεί σημάδι προεκλαμψίας. Αυτή είναι η επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση που επηρεάζει τα νεφρά, προκαλώντας οίδημα. Μπορεί να συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά και προβλήματα όρασης.

Γιατί πρήζονται τα δάχτυλά σου
iStock

– Αρθρίτιδα

Άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις με τα συμπτώματα να εμφανίζονται πρώτα στις αρθρώσεις και των δύο χεριών. Πρήξιμο στις αρθρώσεις των δαχτύλων χεριών και ποδιών μπορεί να έχουν και τα άτομα που υποφέρουν από ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ είναι πιθανό να εμφανίσουν βλάβες και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, αν δεν ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

– Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να έχει μια τέτοια παρενέργεια. Συνήθως πρόκειται για:

  • Στεροειδή
  • Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά
  • Φάρμακα για τον διαβήτη ή την πίεση
  • Φάρμακα που δρουν στο νευρικό σύστημα
  • Ορμονικές θεραπείες (οιστρογόνα ή τεστοστερόνη)

Αν λαμβάνεις κάποιο από τα παραπάνω και παρατηρείς πρήξιμο στα δάχτυλα, ενημέρωσε τον γιατρό σου.

Γιατί πρήζονται τα δάχτυλά σου
iStock

– Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί μούδιασμα και πόνο στο χέρι και τα δάχτυλα, και προκαλείται συνήθως λόγω καταπόνησης του καρπιαίου σωλήνα από την εργασία. Αυτό εδέχεται να προκαλέσει και πρήξιμο στα δάχτυλα.

Πρήξιμο δαχτύλων μπορεί να προκαλέσουν και οι παρακάτω ασθένειες

  • Δρεπανοκυτταρική νόσος: Πρόκειται για μια ασθένεια του αίματος που συνήθως κληρονομείται από τους γονείς, με τα προβλήματα αυτής να ξεκινούν πολύ νωρίς στη ζωή του ατόμου.
  • Νόσος Raynaud: Η νόσος αυτή επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, κάνοντάς τα να στενεύουν όταν κανείς κρυώνει ή αγχώνεται. Όταν, όμως, τα αγγεία ανοίγουν ξανά και το αίμα επιστρέφει, τα δάχτυλα μπορεί να πάλλονται και να διογκώνονται.
  • Σκληρόδερμα: Πρόκειται για μία ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί τον οργανισμό να παράγει υπερβολική ποσότητα κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να παχαίνει και να σκληραίνει το δέρμα σε διάφορα μέρη του σώματος. Τα δάχτυλα τότε μπορεί να γίνουν άκαμπτα και να φουσκώνουν σα... λουκάνικα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.