Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΟΥ

Το κολλαγόνο παράγεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά όλο και λιγότερο όσο μεγαλώνουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε σε διατροφικό επίπεδο για να το ενισχύσουμε;

Υπάρχει άραγε δίαιτα που να συμβάλλει εντελώς φυσικά σε ένα σφριγηλό και νεανικό δέρμα; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να βοηθά επίσης στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών, των οστών και των αρθρώσεών μας; Ναι, υπάρχει, είναι η απάντηση. Έχει γίνει παγκόσμιο trend και λέγεται «η δίαιτα του κολλαγόνου».

Ας δούμε πρώτα τι είναι το κολλαγόνο. Το ακούμε και το διαβάζουμε πολύ σε ό,τι αφορά καλλυντικά και ειδικά κρέμες προσώπου, αλλά τι γίνεται με τη διατροφή;

Το κολλαγόνο είναι μία από τις βασικές πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα μας και υπάρχει παντού μέσα σε αυτό, στα αγγεία, στην καρδιά, στο δέρμα, στα μαλλιά, στα νύχια, στους τένοντες, στους συνδετικούς ιστούς, παντού. Για την ακρίβεια, είναι η βασικότερη πρωτεΐνη του δέρματος και γενικά λειτουργεί σαν κόλλα που βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα μας και κρατάει τα πάντα «κολλημένα» μαζί!

Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο φυσικά, αλλά όσο μεγαλώνουμε η παραγωγή του επιβραδύνεται και μειώνεται, με αποτέλεσμα τη σταδιακή χαλάρωση του δέρματος και τον σχηματισμό των πρώτων ρυτίδων. Αυτά είναι τα εμφανή σημάδια, γιατί υπάρχουν και πιο σοβαρές συνέπειες από τη μείωση παραγωγής του φυσικού κολλαγόνου. που δεν φαίνονται αμέσως, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Το κολλαγόνο –δυστυχώς– αρχίζουμε να το χάνουμε από την ηλικία περίπου των 25 ετών. Η απώλειά εξελίσσεται σταδιακά και ο ρυθμός δεν είναι ίδιος σε όλους τους ανθρώπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες χάνουν κολλαγόνο με ταχύτερους ρυθμούς από τους άνδρες. Η μεγάλη «απώλεια» για τις γυναίκες επέρχεται μετά την εμμηνόπαυση. Τότε είναι που συνήθως χάνεται ένα μεγάλο ποσοστό κολλαγόνο που βρίσκεται αποθηκευμένο στο σώμα, περίπου το 30%.

κολλαγόνο
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, αφού καταστρέφει το κολλαγόνο του δέρματος προκαλώντας τη γνωστή φωτογήρανση. Εκτός από το να χρησιμοποιούμε συστηματικά αντηλιακά, καλό είναι να βοηθάμε την κατάσταση με τον τρόπο ζωής και φυσικά τη διατροφή μας.

Τροφές με κολλαγόνο

Γενικά, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι πλούσιες και σε κολλαγόνο. Το κολλαγόνο –όπως και οι υπόλοιπες πρωτεΐνες– δημιουργείται από έναν συνδυασμό αμινοξέων, κυρίως τη γλυκίνη, την αλανίνη, την προλίνη και την υδροξυπρολίνη, οπότε βοηθάει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αυτά, ώστε να το συνθέσουν. Στις πιο γνωστές συγκαταλέγονται το κρέας και τα πουλερικά, το ψάρι, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και η σόγια.

Επιλέγουμε επίσης τροφές με αντιοξειδωτική δράση και πλούσιες σε βιταμίνη C και αμινοξέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην παραγωγή υαλουρονικού οξέος –το οποίο επίσης υπάρχει φυσικά στο σώμα, αλλά μειώνεται η παραγωγή του με τα χρόνια–, που οποίο συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου.

Μια από τις καλύτερες τροφές για τη φυσική ενίσχυση του κολλαγόνου είναι οι ζωμοί που κάνουμε με κόκαλα, όπως και οι σούπες ή τα μαγειρευτά φαγητά που χρησιμοποιούν κρέας με το κόκαλο, π.χ. πατσάς, οσομπούκο, φρικασέ κ.ά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ VEGAN Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΥΜΟ ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ.

Στα πουλερικά και τα ψάρια φροντίζουμε να μαγειρεύουμε και τη πέτσα τους, σε φαγητά όπως σούπες και μαγειρευτά. Οι ζωμοί, ο πατσάς και τα φαγητά με χοιρινά κόκκαλα είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά, καθώς το κολλαγόνο των γουρουνιών είναι πολύ κοντά στο ανθρώπινο κολλαγόνο. Ιδανικά θεωρούνται επίσης όλα τα μικρά ψάρια που μπορούμε να φάμε με την πέτσα αλλά και το κόκαλο, όπως ο γαύρος και οι σαρδέλες. Πλούσια σε κολλαγόνο είναι και τα εντόσθια, όπως συκώτι, νεφρά, καρδιά, μυαλό κτλ.

Ακόμα ένα σνακ σημαντικό για την ενίσχυση του κολλαγόνου είναι τα ζελέ (που μπορείς να φτιάξεις και τελείως σπιτικά) και τα ζελεδάκια που προέρχονται από ζελατίνη ζωικής προέλευσης.

Για τους vegan η λύση βρίσκεται στη σόγια και στον χυμό αλόε βέρα, ο οποίος είναι πολύ ευεργετικός για την υγεία και όψη του δέρματος και συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου.

Παράλληλα με αυτά, είναι πάντα καλό είναι να προσέχουμε τον ήλιο, να αποφεύγουμε το κάπνισμα, τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και –τι άλλο;– το στρες!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.