iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Τα τελευταία χρόνια, το ταχίνι έχει μπει στη ζωή μας περισσότερο από ποτέ. Και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι γι’ αυτό.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή τη γιαγιά μου να τρώει συνεχώς ταχίνι σε περιόδους νηστείας, ενώ εγώ το έβρισκα πολύ έντονο και πικρό. «Μα πώς το τρως;» της έλεγα και έστριβα από την άλλη. Ήταν η δεκαετία του ’80, ίσως ιστορικά η χειρότερη διατροφικά δεκαετία παγκοσμίως!

Τώρα πρέπει να πω ότι το ταχίνι λατρεύω! Όχι μόνο το λατρεύω, αλλά προτιμώ και το ταχίνι ολικής άλεσης, που έχει ακόμα πιο έντονη γεύση και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Τα παιδιά μας πλέον τα μεγαλώνουμε αλλιώς διατροφικά. Πολύ πιο συνειδήτα και με περισσότερη γνώση πάνω στο θέμα της υγιεινής διατροφής. Μεγάλο ποσοστό των παιδιών σήμερα στην Ελλάδα μεγαλώνουν με ταχίνι και παστέλια. Την έχουν συνηθίσει τη γεύση αυτή και παρατηρώ παιδιά γύρω μου –όχι μόνο τον γιο μου, αλλά και παιδιά φίλων– που καταναλώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ταχίνι και άλλα φυτικά βούτυρα από ξηρούς καρπούς.

Εντωμεταξύ, η χρήση του δεν περιορίζεται σε άλειμμα. Το ταχίνι είναι ένα από τα βασικά υλικά που υπάρχουν πάντα στην κουζίνα μου και το χρησιμοποιώ πολύ στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική. Οι τρόποι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι άπειροι και για όλα τα γούστα – θα τους δούμε και πιο αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί τόσος ντόρος για το ταχίνι;

Το ταχίνι γίνεται από σουσάμι. Όταν είναι ολικής άλεσης, χρησιμοποιείται ολόκληρο το σουσάμι, ενώ το «άσπρο» ταχίνι γίνεται από αποφλοιωμένο σουσάμι, άρα έχει και λιγότερες φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε λιπαρά και γι’ αυτό πολλοί στο παρελθόν το απέφευγαν, αλλά είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, αυτά που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την υγεία μας. Τα καλά λιπαρά του ταχινιού είναι το λεγόμενο λινελαϊκό οξύ (ω-6), το οποίο το σώμα μας δεν μπορεί να παράξει από μόνο του και πρέπει να το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Προστατεύει από καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

ταχίνι
Freepik

Το ταχίνι είναι τροφή που μπορεί να καλύψει την ημερήσια ανάγκη του σώματος για πρωτεΐνη, αν συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπει τις φυτικές πρωτεΐνες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιας με εκείνη που έχουν οι ζωικές πρωτεΐνες. Γι’ αυτό τοn λόγο είναι από τις σημαντικότερες τροφές που πρέπει κανείς να καταναλώνει όποιος ακολουθεί vegan διατροφή ή όσοι έχουν ανάγκη για διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως οι αθλητές και τα παιδιά.

  • Το ταχίνι είναι επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου, άλλος ένας λόγος που συνίσταται σε όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά και σε γυναίκες πριν την κλιμακτήριο. Καλό είναι οι γυναίκες να το εντάξουμε στη διατροφή μας αρκετά νωρίς και όχι στα πρόθυρα της κλιμακτηρίου, έτσι ώστε τα κόκαλά μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να υπάρχει προστασία κατά της οστεοπόρωσης.
  • Εκτός από το ασβέστιο, το ταχίνι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και φώσφορο, συνδυασμός ο οποίος εγγυάται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των οστών μας αλλά και για το μυϊκό μας σύστημα. Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικότατο για την ψυχική υγεία και το νευρολογικό μας σύστημα, το οποίο συνδέεται με πολλές βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος ή η αντιμετώπιση του στρες.
  • Το ταχίνι είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από θέματα θυροειδή, προστατεύει νύχια και δρα κατά της τριχόπτωσης.
  • Τέλος, το ταχίνι είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ψευδαργύρου. Και τα τρία αυτά βασικά μέταλλα συμβάλλουν στην ενίσχυση και τόνωση του ανοσοποιητικού, στην πνευματική ευεξία, και βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας.

Επειδή είναι και φυσικά χαμηλό σε σάκχαρα, το ταχίνι αποτελεί και καλή τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη.

ψωμί με ταχίνι
Unsplash Deryn Macey

Πώς το καταναλώνουμε;

Ο πιο απλός τρόπος είναι σαν άλειμμα σε ψωμί, σκέτο ή συνδυασμένο με μέλι ή κάποια μαρμελάδα. Έτσι, εύκολα το βάζουμε και στο γιαούρτι μας, σε κάποιο smoothie bowl ή  χυμό.

Το ταχίνι το βάζουμε στο χούμους και εκεί μπορούμε να παίξουμε με διάφορες δημιουργικές εκδοχές της συνταγής, ανάλογα με τις εποχές και τα γούστα, π.χ. να κάνουμε χούμους με πιπεριές Φλωρίνης.

Ένας από του αγαπημένους μου τρόπους να το χρησιμοποιώ είναι σε ασιατικά πιάτα ή σάλτσες, συνδυασμένο με λάιμ και σόγια ή πάστα miso. Tέτοιο παράδειγμα είναι οι γλυκοπατάτες με ιαπωνική σάλτσα μίσο ή διάφορες συνταγές με noodles.

ταχίνι
iStock

Οι σαλάτες είναι άλλη μια τέλεια λύση για το ταχίνι, αφού είναι υπέροχο σε ντρέσινγκ.

Μπορεί να γίνει υπέροχο απλούστατο ντιπ ή «σάλτσα πολλαπλών χρήσεων» με λεμόνι, λίγο αλατοπίπερο και νεράκι όπως συνηθίζεται στην Κύπρο. Εγώ το βάζω έτσι και σε wrap με φαλάφελ.

Άλλος αγαπημένος τρόπος χρήση του ταχινιού είναι όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα vegan αυγολέμονο – όπως αυτό που βάζω στη vegan μαγειρίτσα και σε άλλες σούπες.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τα γλυκά ή τα γλυκά σνακ, αφού το ταχίνι μπορεί να αντικαταστήσει το λιπαρό στοιχείο σε κέικ και μπισκότα. Μπορούμε να καταναλώνουμε και απλά χαλβά, που πλέον κυκλοφορεί σε υψηλή ποιότητα, βιολογικός και χωρίς ζάχαρη. Επίσης, μπαίνει σε υγιεινές λιχουδιές ιδανικές και για παιδιά, όπως οι ψητές μπανάνες με σοκολάτα, σε vegan υγιεινά παγωτά, σάντουιτς κ.ά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.