Καρολίνα Δωρίτη

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Ένας εξαιρετικός τρόπος να απολαμβάνουμε τα όσπρια το καλοκαίρι είναι σε μια δροσερή σαλάτα, όπως η σαλάτα με ρεβίθια και dressing με ταχίνι.

Αγαπάτε τα ρεβίθια αλλά όταν ζεσταίνει ο καιρός δεν σας συγκινεί η ιδέα μιας ζεστής σούπας με αυτά; Η σαλάτα με ρεβίθια και σάλτσα με ταχίνι είναι φανταστική για το καλοκαίρι. Εκτός από δροσερή είναι επίσης θρεπτική, ωφέλιμη για την υγεία και μας κρατάει χορτάτους για ώρα. Μπορούμε εύκολα να τη μεταφέρουμε στο γραφείο, στην παραλία, στο πάρκο ή αλλού.

Τα ρεβίθια είναι ιδανική τροφή για όσους είναι vegan αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορούμε να τα έχουμε βράσει από πριν ή να πάρουμε έτοιμα βρασμένα, που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε vacuum. Έτσι, είναι πιο εύκολο να κάνουμε διάφορες συνταγές, όπως το χούμους με πιπεριά Φλωρίνης. Υπάρχουν επίσης κατεψυγμένα ρεβίθια, που απαιτούν μόνο λίγο βράσιμο.

Ό,τι κι αν μας διευκολύνει, καλό είναι τα ρεβίθια μας να έχουν κρυώσει πριν τα ανακατέψουμε με τα κομμένα λαχανικά, ώστε αυτά να μην μαραθούν και να μην βγάλουν ζουμιά.

Το vegan dressing με ταχίνι και λεμόνι έχει ευχάριστη κρεμώδη υφή. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με διάφορους τρόπους και σε πολλές σαλάτες, αντικαθιστώντας για παράδειγμα κρεμώδη dressing που έχουν συνήθως μαγιονέζα ή γιαούρτι. Ταιριάζει ιδιαίτερα με όσπρια αλλά και με ζυμαρικά, ειδικά με noodles.

Αυτή η σαλάτα με ρεβίθια λειτουργεί τέλεια και σε wrap, για ένα γρήγορο και χορταστικό vegan σάντουιτς!

Συνταγή για σαλάτα με ρεβίθια και σάλτσα με ταχίνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά (με έτοιμα βρασμένα ρεβίθια)
  • Vegan | Gluten-free

σαλάτα με ρεβίθια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 300 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
  • ½ αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
  • 10 ντοματίνια «βελανίδια», κομμένα σε κυβάκια
  • ½ κούπα μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για το dressing

  • 1 κ.γ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 65 ml ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

ρεβύθια
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το dressing. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά, ώστε το μείγμα μας να είναι λείο και κρεμώδες.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβίθια που έχουν κρυώσει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.