iStock

Η ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Σα να μην έφταναν η καταρροή και τα πρησμένα μάτια, η εποχική αλλεργία έχει μία ακόμα επίπτωση που πραγματικά επιβαρύνει την ποιότητα ζωής σου.

Άνοιξη. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα λουλουδάκια ανθίζουν, οι μέλισσες πετούν χαρωπές από το ένα στο άλλο και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυριολεκτικά υποφέρει. Όπως είχε πει κάποτε ο διάσημος βοτανολόγος Dr. James A. Duke, για τις αλλεργίες δεν ευθύνονται τα αλλεργιογόνα. Δεν είναι η γύρη και το ανθισμένο γρασίδι που σε κάνουν να φτερνίζεσαι, να έχεις καταρροή και να δακρύζεις. Την ευθύνη έχει το ανοσοποιητικού σου σύστημα, το οποίο αντιδρά υπερβολικά στην ισταμίνη, τη χημική ουσία που απελευθερώνει το σώμα για να αντιμετωπίσει το αλλεργιογόνο-εισβολέα.

Από τη στιγμή που εισβάλλει το αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό ενεργοποιεί έναν ολόκληρο μηχανισμό, ετοιμάζεται να δώσει μια μεγάλη μάχη και «ρουφάει» για τον σκοπό αυτό όλη σου την ενέργεια, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι μια διαρκή εξάντληση.

Μπορεί η αλλεργία να σου προκαλεί εξάντληση;

Σύμφωνα με την οικογενειακή γιατρό Krystie Linares, «η αλλεργία μπορεί πραγματικά να σου προκαλέσει εξάντληση, στο πλαίσιο αυτής της σύνθετης αλυσιδωτής αντίδρασης –ονομάζεται «αλλεργικός καταρράκτης»– που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό κατά την εισβολή του αλλεργιογόνου».

Όπως εξηγεί, τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης συνήθως είναι βουλωμένη μύτη ή καταρροή, άσθμα, γαστρεντερική δυσφορία, ενώ μια έντονη αλλεργία μπορεί επίσης να οδηγήσει τα προσβεβλημένα όργανα και συστήματα σε οξεία (άμεση) και χρόνια (μακροχρόνια) φλεγμονή.

Η απρόβλεπτη επίπτωση της εποχικής αλλεργίας στον οργανισμό σου
iStock

«Προκειμένου να αντιμετωπίσει το αλλεργιογόνο, το σώμα καταναλώνει μεγάλη ενέργεια, ειδικά κατά την εποχική αλλεργία, που η παρουσία των “εισβολέων” παραμένει συνεχόμενα και για μέρες στην ατμόσφαιρα. Έτσι, μπορεί να προκληθεί μία χρόνια φλεγμονή που θα κάνει το άτομο να νιώθει κόπωση, εξάντληση, υπνηλία», λέει η γιατρός.

Κι αν νομίζεις ότι με τη λήψη φαρμάκων, π.χ. αντιισταμινικών, θα λύσεις το πρόβλημα, «δυστυχώς, και αυτά ως παρενέργεια έχουν συνήθως συμπτώματα υπνηλίας».

Θα καταλάβεις ότι η εξάντληση που νιώθεις οφείλεται στην εποχική αλλεργία επειδή δεν θα μειώνεται ακόμα και όταν ξεκουράζεσαι. «Η εξάντληση αυτή μπορεί να σε οδηγήσει σε άλλες ενοχλήσεις: πνευματική θολούρα, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης, την τάση να ξεχνάς. Και βέβαια, το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται έτσι η παραγωγικότητά σου και να φθίνει η ποιότητα ζωής σου», συμπληρώνει η Dr. Linares.

Πώς αντιμετωπίζεται η εξάντληση εξαιτίας της αλλεργίας;

Η γιατρός θυμίζει ότι δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να θεραπεύσει κανείς οριστικά μία αλλεργία. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τα συμπτώματα και να ξαναβρείς την ενέργειά σου, ακόμα και την άνοιξη:

– Αναγνώρισε τι ακριβώς σου προκαλεί την αλλεργία και απόφυγέ το

Είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το μεγάλο αυτό βάσανο. Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που σε ενοχλεί, οπότε ίσως έχει νόημα να επισκεφθείς έναν αλλεργιολόγο και να κάνεις ένα τεστ αλλεργίας διά νυγμού (με τσίμπημα στο δέρμα και έγχυση αλλεργιογόνου). Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία που θα δείξει ποια από τα συνηθισμένα αλλεργιογόνα σε ενοχλούν. Όταν διαπιστώσεις ποια είναι αυτά ,θα κάνεις ό,τι μπορείς για να τα αποφύγεις.

– Διατήρησε όσο το δυνατόν πιο καθαρή την ατμόσφαιρα στον χώρο που κινείσαι

Για να απομακρύνεις τους εισβολείς από το σπίτι ή το γραφείο θα πρέπει αυτό να καθαρίζεται συχνά (ιδανικά με ηλεκτρική σκούπα).

Επιπλέον, ένας καθαριστής αέρα ή ένας αφυγραντήρας θα συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα αέρα που θα αναπνέεις.

Τέλος, εννοείται πως θα κρατάς τα παράθυρα κλειστά τις ημέρες που φυσάει και δεν θα έρχεσαι σε επαφή με ζωάκια των τρίχωμα των οποίων μπορεί να σε ενοχλεί.

Η απρόβλεπτη επίπτωση της εποχικής αλλεργίας στον οργανισμό σου
iStock

– Καθάριζε τακτικά τα ρουθούνια σου

Ο φυσιολογικός ορός είναι «φάρμακο» στην αντιμετώπιση του μπουκώματος και της καταρροής και μπορείς να τον χρησιμοποιείς όσο συχνά θέλεις για να καθαρίζεις τα ρουθούνια σου. Εν ανάγκη –και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου– δοκίμασε για τις πολύ δύσκολες ώρες και ένα αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι.

– Παίρνε το αντιισταμινικό σου το βράδυ

Εφόσον ο γιατρός σου συμφωνεί, προτίμησε να παίρνεις το αντιισταμινικό το βράδυ, ώστε ακόμα κι αν σου προκαλέσει υπνηλία να πας απευθείας για ύπνο.

– Κατανάλωνε τις σωστές τροφές

Αν θέλεις να αποφύγεις τα φάρμακα, την εποχή που η αλλεργία κορυφώνεται αύξησε τις φυσικές τροφές από το «φαρμακείο της φύσης».

– Ώρα να σε δει γιατρός

Επικοινώνησε με τον γιατρό σου αν η εξάντληση που νιώθεις διαρκεί παραπάνω από δύο εβδομάδες, ειδικά αν το διάστημα αυτό δεν καταφέρνεις να κοιμάσαι το βράδυ. Πέραν του ότι μπορεί να διαγνώσει κάποιο άλλο πρόβλημα, ενδεχομένως σου χορηγήσει κάποια αγωγή που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την εξάντληση πιο αποτελεσματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.