iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟ «ΜΠΟΥΚΩΜΑ» ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

Το να μην μπορείς να αναπνεύσεις είναι ανυπόφορο, όμως πόσα φάρμακα να πάρεις πια για την καταρροή και το μπούκωμα; Δες πώς θα το «παλέψεις» φυσικά.

Πολλά τα συμπτώματα της ίωσης ή του κρυολογήματος, όμως η καταρροή και το μπούκωμα είναι από αυτά που μπορεί να σε ταλαιπωρούν για μέρες, όχι μόνο στο ξύπνιο αλλά και στον ύπνο σου. Η μεγάλη διάρκεια αυτής της κατάστασης κάνει τη λήψη φαρμάκων σχεδόν απαγορευτική (για πόσο καιρό να ζεις με ένα ρινικό σπρέι;), συνεπώς χρειάζεται να λάβεις άλλα, πιο φυσικά μέτρα που θα σε ανακουφίσουν.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα 5 πιο αποτελεσματικά σπιτικά γιατροσόφια για να αποσυμφορήσεις τη μύτη σου, ώστε να μπορείς να αναπνέεις καλύτερα και να διώξεις το ενοχλητικό σύμπτωμα του κρυολογήματος μια ώρα αρχύτερα.

Πώς να αντιμετωπίσεις φυσικά την καταρροή και το «μπούκωμα»

1. Πιες ένα ζεστό ρόφημα

Το χαμομήλι, η μέντα, το πράσινο τσάι, μαζί με μια κουταλιά μέλι, αποτελούν από τα καλύτερα γιατροσόφια για όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, τόσο για τον βήχα όσο και για το μπούκωμα ή το συνάχι. Φτιάξε το ρόφημά σου, πάρα βαθιές ανάσες πάνω από την κούπα και απόλαυσε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των βοτάνων που ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο και τους φραγμένους αεραγωγούς.

5 τρόποι να αντιμετωπίσεις χωρίς φάρμακα το «μπούκωμα»
iStock

2. Κάνε εισπνοές υδρατμών με ευκάλυπτο

Βράσε νερό και ρίξε μέσα μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο ευκάλυπτο. Μετάφερέ το έπειτα σε ένα καθαρό δοχείο ώστε να δημιουργείται ατμός. Στάσου από πάνω για μερικά λεπτά και εισέπνευσε βαθιά. Ο ατμός με τον ευκάλυπτο θα βοηθήσει το φλέγμα στους αεραγωγούς να γίνει ρευστό και να απομακρυνθεί πιο εύκολα φυσώντας τη μύτη. Μόνο προσοχή: Αν έχεις άσθμα, συμβουλεύσου τον γιατρό σου πριν κάνεις τις εισπνοές αυτές, για να μην σου προκαλέσουν δύσπνοια.

3. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Αντίστοιχα αποτελέσματα με τις εισπνοές θα έχει και ένα ζεστό μπάνιο, το οποίο θα σε ανακουφίσει από το μπούκωμα για αρκετή ώρα αφού τελειώσεις και θα σου χαρίσει μια γενικότερη ευεξία αν υποφέρεις από κρυολόγημα. Φρόντισε μόνο να παραμείνεις σε ζεστό μέρος βγαίνοντας από το ντους, διαφορετικά θα ξαναμπουκώσεις αυτόματα.

4. Ρινικές πλύσεις

Αν αποφεύγεις τα αποσυμφωρητικά σπρέι αλλά θες να «αδειάσει» άμεσα η μύτη σου και να μπορέσεις να αναπνεύσεις καλά, αποτελεσματικές είναι οι ρινικές πλύσεις είτε με αλατόνερο είτε με φυσιολογικό ορό. Το αλατόνερο μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι, βάζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και ανακατεύοντας καλά.

Στη συνέχεια, γέμισε μια μεγάλη σύριγγα (χωρίς τη βελόνα, εννοείται) με το αλατόνερο, στάσου πάνω από τον νιπτήρα και σπρώξε αργά το υγρό μέσα από το ένα σου ρουθούνι γέρνοντας το κεφάλι στο πλάι, προς τη μεριά του άλλου ρουθουνιού. Καθώς οι δύο ρινικές κοιλότητες επικοινωνούν, το υγρό (και η βλέννα) θα βγαίνει από το άλλο ρουθούνι και θα πέφτει στον νιπτήρα. Επανάλαβε στο άλλο ρουθούνι.

5 τρόποι να αντιμετωπίσεις χωρίς φάρμακα το «μπούκωμα»
iStock

5. Μήπως χρειάζεσαι έναν υγραντήρα;

Αν υποφέρεις συχνά από κρυολογήματα και ρινική συμφόρηση, ένας υγραντήρας που όχι μόνο θα καθαρίζει αλλά και θα δημιουργεί καλά επίπεδα υγρασίας στον αέρα θα σε βοηθήσει σημαντικά. Εισπνέοντας αυτόν τον καθαρό, υγρό αέρα, η βλέννα απομακρύνεται πολύ ταχύτερα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, ο υγραντήρας είναι ιδανικό «όπλο» κατά της αλλεργικής ρινίτιδας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.