iStock

4 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ

Καθώς βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα και των ιώσεων, ακούμε πολλά σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος. Τι ισχύει, όμως, στ' αλήθεια;

Ο απολογισμός των φετινών γιορτών έδειξε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων σε τέτοιο βαθμό, που πρόχειρα θα έλεγε κανείς ότι τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε σπίτι νόσησε από γρίπη, Covid-19 ή κάποια ίωση.

Μπορεί οι γνώσεις μας όσον αφορά την αντιμετώπιση των ιώσεων να έχουν αυξηθεί μετά από τα χρόνια της πανδημίας, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένοι μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν. Όσον αφορά το κοινό κρυολόγημα, ένας από τους πιο συχνούς είναι το ότι αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα αρρωστήσεις. Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός.

4 συχνοί μύθοι για το κρυολόγημα (και τι ισχύει πραγματικά)

Μύθος #1: Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να αποτρέψεις το κρυολόγημα

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και να «προλάβουν» το κρυολόγημα. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
  • Ο καλός καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται συχνά, όπως τα τραπέζια, οι πάγκοι ή τα πόμολα.
  • Η τακτική και καλή ενυδάτωση.
  • Η υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.
  • Ο επαρκής ύπνος.
  • Το να μην ερχόμαστε σε στενή επαφή με άλλα άτομα που νοσούν.

κρυολόγημα
Pexels Polina Tankilevitch

Μύθος #2: Είναι μεταδοτικό μόνο αν ο ασθενής έχει πυρετό

Επειδή το κρυολόγημα δεν σχετίζεται με το κρύο όπως μπορεί ορισμένοι άνθρωποι λανθασμένα να πιστεύουν αλλά οφείλεται σε κάποιον ιό, μπορεί να μεταδοθεί όπως η γρίπη ή η Covid-19, δηλαδή μέσω του αέρα και της στενής προσωπικής επαφής. Οι ειδικοί λένε ότι το κρυολόγημα μπορεί να είναι μεταδοτικό ακόμη και μία μέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ένα άτομο δεν χρειάζεται να έχει πυρετό για να είναι μεταδοτικό. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν άλλα συμπτώματα και να είναι εξίσου μεταδοτικοί.

Μύθος #3: Η λήψη βιταμίνης C μπορεί να προλάβει το κρυολόγημα

Συχνά οι άνθρωποι καταφεύγουν στις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής όταν νιώθουν ότι αρχίζουν να αρρωσταίνουν. Τα επιστημονικά στοιχεία, όμως, δεν είναι ξεκάθαρα ως προς το πόσο βοηθάει σε αυτή την περίπτωση η λήψη βιταμίνης C.

Όπως εξηγεί η Catherine Ling, καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει ελαφρώς τη διάρκεια του κρυολογήματος για μερικούς ανθρώπους. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν νεφρική νόσο και οι γυναίκες που είναι έγκυες δεν πρέπει να λαμβάνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές».

κρυολόγημα
Unsplash Diana Polekhina

Μύθος #4: Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά

«Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια και το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς», εξηγεί ο Daron Gersch, MD, οικογενειακός γιατρός σε νοσοκομείο της Μινεσότα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών.

«Τα αντιβιοτικά δρουν σκοτώνοντας βακτήρια ή επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους και μπορούν να θεραπεύσουν βακτηριακές λοιμώξεις όπως η βρογχίτιδα, ο στρεπτόκοκκος του λαιμού και οι μολύνσεις του αυτιού. Ωστόσο, δεν μπορούν να "θεραπεύσουν" ιογενείς λοιμώξεις και μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν επικίνδυνη αντίσταση στα αντιβιοτικά εάν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και με λάθος τρόπο», προσθέτει ο ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.