iStock

ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ ΑΝ ΒΓΕΙΣ ΕΞΩ ΜΕ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑ;

Πρόκειται για έναν ακόμα αστικό μύθο ή όντως αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά κινδυνεύεις να αρρωστήσεις; Ένας ειδικός μας λύνει επιτέλους την απορία.

Έχω φτάσει τα 40 και ακούω τη μητέρα μου να φωνάζει «μην βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, γιατί θα κρυώσεις». Βέβαια, τόσο χρόνια λούζομαι και παίρνω τους δρόμους, αλλά προς το παρόν όλα καλά. Είτε είμαι πολύ τυχερή και δεν έχω αρρωστήσει, είτε η απειλή αυτή αποτελεί άλλον έναν μύθο και και άλλη μία υπερβολή της Ελληνίδας μάνας.

Τι από τα δύο συμβαίνει; Ο Matthew Goldman, οικογενειακός γιατρός από το μη κερδοσκοπικό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, εξηγεί ότι η προειδοποίηση αυτή δεν στέκει.  Δεν αρρωσταίνουμε επειδή απλά βγήκαμε έξω με βρεγμένα μαλλιά. Τα βρεγμένα μαλλιά δεν είναι η αιτία του κρυολογήματος. Για να κρυολογήσουμε χρειάζεται η ύπαρξη κάποιου ιού, με τον οποίο θα έρθουμε σε επαφή.

Τι συμβαίνει με τις χαμηλές θερμοκρασίες

«Ωστόσο, υπάρχει κάποια λογική πίσω από την παλιά αυτή προειδοποίηση. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες του αέρα θεωρούνται καλύτερο περιβάλλον για να ταξιδέψουν ιοί, όπως ο ρινοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Έρευνες υποδηλώνουν, επίσης, ότι η έλλειψη ήλιου και βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Ας μην ξεχνάμε, ακόμα πως όταν κάνει κρύο μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, ενώ στις βραδινές εξόδους οι αποστάσεις που κρατάμε είναι ανύπαρκτες. Έτσι, οι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω του αέρα τείνουν να περνούν πιο εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

βρεγμένα μαλλιά
iStock

Μήπως είσαι ιδρωμένος;

Τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα. Αυτός είναι ο λόγος που οι μυκητιάσεις εκδηλώνονται συχνά στις πτυχές και τις σχισμές του σώματος, μέρη που τείνουν να συσσωρεύουν ιδρώτα. Με άλλα λόγια, αν το κεφάλι σου έχει ιδρώσει και τα μαλλιά σου είναι υγρά και ζεστά, σε περίπτωση που έρθεις σε επαφή με έναν μικροοργανισμό, τότε είναι πιο πιθανό να προκληθεί μόλυνση, αναφέρει ο Goldman.

Να κοιμηθείς με βρεγμένα μαλλιά ή να μην κοιμηθείς;

Ποιος από εμάς δεν έχει κάνει μπάνιο στο τέλος μιας κουραστικής μέρας και δεν έχει πέσει στο κρεβάτι χωρίς να στεγνώσει τα μαλλιά του; Σύμφωνα με τον ειδικό, καλό είναι να αποφεύγουμε τη συνήθεια αυτή. Γιατί;

βρεγμένα μαλλιά
iStock

Γιατί ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιασικής λοίμωξης του τριχωτού της κεφαλής. Εκεί που στριφογυρίζεις σκεπασμένος δημιουργείς ένα φιλόξενο περιβάλλον, υγρό και ζεστό, για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Επιπλέον, να σου θυμίσουμε ότι αν συνηθίζεις να κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά, αυτά γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο, μοιάζουν θαμπά και κατεστραμμένα.

Πώς να προστατέψεις τα βρεγμένα μαλλιά

Καταρχάς, μην πας για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Αν δεν έχεις άλλη επιλογή, τότε προσπάθησε να χρησιμοποιείς μαξιλαροθήκες που δεν συγκρατούν την υγρασία, όπως π.χ. από μετάξι. Έτσι, τα μαλλιά σου θα διατηρήσουν καλύτερα τη δική τους υγρασία και θα περιορίσεις την τριβή τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.