Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ Ο ΚΡΥΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να στρεσάρουν την καρδιά, γι’ αυτό μάθε πώς να παραμείνεις ζεστός για να την προστατέψεις.

Έχεις συνηθίσει να διαβάζεις για το πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν την καρδιά. Όμως, ο κρύος καιρός ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό The Lancet Planetary Health, για κάθε θάνατο που συνδέεται με τη ζέστη, εννέα θάνατοι συνδέονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν κάνει κρύο, το σώμα χρειάζεται να προσαρμοστεί, προκειμένου να διατηρήσει τη θερμότητα του πυρήνα του και να παραμείνει ζεστό. Αυτή η προσαρμογή μπορεί να είναι πιο απαιτητική για τα άτομα με καρδιακή πάθηση, λόγω του τρόπου με τον οποίο το κρύο μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος.

Όπως αναφέρει το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, οι  χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, να αναγκάσουν την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά από όσο έχει συνηθίσει και να διευκολύνουν την πήξη του αίματος.

κρύο και καρδιά
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς να προστατέψεις την καρδιά από το κρύο

Εάν πάσχεις από κάποια καρδιακή πάθηση ή είσαι ηλικιωμένος, ανήκεις στην κατηγορία των ευάλωτων πληθυσμών. Φρόντισε, επομένως, να λάβεις τα μέτρα σου, ώστε να παραμείνεις ζεστός. Τι μπορείς να κάνεις; Το Ίδρυμα συστήνει τα εξής:

  • Πριν βγεις έξω στο κρύο, φρόντισε να ντυθείς καλά σε πολλές στρώσεις και μην ξεχάσεις τον σκούφο, τα γάντια και το κασκόλ σου. Έτσι, θα παγιδεύσεις τη θερμότητα στο σώμα σου.
  • Εάν κάνει πολύ κρύο, περιόρισε τον χρόνο σου σε εξωτερικούς χώρους.
  • Εάν έχεις καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, ο κρύος αέρας μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή, γι’ αυτό απόφυγε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
  • Στο σπίτι, διατήρησε τη θερμοκρασία στους 18°C τουλάχιστον. Φόρα κάλτσες και ζεστά ρούχα. Ένα μπουκάλι ζεστό νερό ή μια ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να σε βοηθήσει να ζεσταθείς τη νύχτα.
  • Μην σταματάς να κινείσαι ακόμα κι όταν βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι, ώστε να αυξήσεις τη θερμοκρασία του πυρήνα σου.
  • Κατανάλωσε ζεστά γεύματα (ιδανικές για την περίσταση αυτή είναι οι ζεστές σούπες) και ροφήματα από βότανα, για να δώσεις στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται και να κρατηθείς ζεστός.
  • Εάν εκδηλώσεις πόνο στο στήθος, πέρασε ένα φουλάρι χαλαρά γύρω από το στόμα και τη μύτη σου, ώστε να αναπνέεις πιο ζεστό αέρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.