iStock

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΕΘΕΙΣ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να χάνεις πιο δύσκολα τη διάθεσή σου για άσκηση; Η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, λένε οι ειδικοί. Μάθε περισσότερα για να επωφεληθείς από τον καιρό που δροσίζει και να αναζητήσεις τη χαρά της άσκησης έξω από το γυμναστήριο.

Το να ξεκινήσει κανείς γυμναστήριο και να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμά του είναι ομολογουμένως κάτι δύσκολο. Το στοίχημα σε αυτή την περίπτωση είναι να καταφέρεις να εντάξεις τη συνήθεια της άσκησης στην καθημερινότητά σου. Άλλες φορές, όμως, ακόμη κι αν το έχεις καταφέρει, ίσως νιώθεις ότι η ενέργειά σου εξαντλείται και βαριέσαι κάθε φορά που πρέπει να πας για γυμναστική.

Τα καλά νέα ακούνε στο όνομα «πράσινη γυμναστική». Όχι, δεν εννοούμε κάποια μορφή οικολογογικής άσκησης, όπως είναι το plogging. Εννοούμε απλώς τη γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, που έγινε πιο δημοφιλής μετά την πανδημία και που στα μέρη μας αποτελεί ιδανική επιλογή το φθινόπωρο και την άνοιξη. Μάλιστα, αν ξεκινήσεις τώρα που ο καιρός δρόσισε, δεν αποκλείεται να διατηρήσεις τη συνήθειά σου και τον χειμώνα. Αν είσαι δίπλα στη θάλασσα, εμπίπτει και στην κατηγορία «μπλε γυμναστήριο».

Γυμναστική έξω: Φυσική και εύκολη επιλογή

Το καλό με αυτό το είδος άσκησης είναι ότι μπορεί να γίνει είτε ομαδικά –υπάρχουν πλέον ομάδες που κάνουν γιόγκα, pilates ή μυϊκή ενδυνάμωση σε πάρκα– είτε ατομικά. Ένας γρήγορος περίπατος, το τρέξιμο ή ακόμη και η γυμναστική στα όργανα που μπορεί να βρείτε στο πιο κοντινό σας πάρκο είναι δραστηριότητες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε καν έξοδα.

Γυμναστική έξω
iStock

Η γυμναστική έξω είναι μια φυσική συνέχεια του τρόπου ζωής που είχαν οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια και τους εξασφάλιζε σαφώς καλύτερη μυοσκελετική κατάσταση. Η σωματική άσκηση για εκείνους ήταν το κυνήγι, η καλλιέργεια του χωραφιού, η μετανάστευση με τα πόδια.

Ακόμα και σήμερα, στις Μπλε Ζώνες του πλανήτη, όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οι κάτοικοι δεν σκέφτονται συνειδητά να γυμναστούν. Η άσκηση είναι φυσικά ενσωματωμένη στην καθημερινότητά τους. Και στην πλειοψηφία της πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους με τη μορφή της κηπουρικής, της γεωργίας, του περπατήματος ή της ποδηλασίας.

Τι λένε οι έρευνες για τα οφέλη της

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, ενισχύοντας τη θετική σκέψη, την αυτοεκτίμηση και τη διάθεση, και συμβάλλοντας στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων έντασης, θυμού και κατάθλιψης. Μια μελέτη μάλιστα, απέδειξε ότι τα αποτελέσματα ήταν εμφανή σχεδόν αμέσως, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά της «πράσινης» άσκησης.

Μια ιαπωνική μελέτη που εξέτασε τα οφέλη της κολύμβησης σε λίμνες και ποτάμια απέδειξε ότι και μόνο το να βρίσκεσαι στο δάσος είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα νούμερα σε παλμούς, αρτηριακή πίεση και επίπεδα κορτιζόλης, σε σύγκριση με τους ρυθμούς της πόλης. Όχι τυχαία, βέβαια, η δασοθεραπεία στην Ιαπωνία συνταγογραφείται.

Η γυμναστική έξω δεν είναι βαρετή

Υπάρχει κι ένας πιο ανθρώπινος και πρακτικός λόγος για να κάνεις γυμναστική έξω: το ότι δεν θα βαρεθείς το ίδιο εύκολα και έτσι δεν θα τα παρατήσεις.

Γυμναστική έξω
iStock

Ερευνητές από το Université de Sherbrooke στον Καναδά ζήτησαν από μια ομάδα αθλούμενων να ολοκληρώσουν μια ωριαία αεροβική προπόνηση και μια προπόνηση με βάρη, 3 φορές την εβδομάδα. Οι μισοί από την ομάδα έκαναν τις προπονήσεις τους σε συμβατικό γυμναστήριο, ενώ οι υπόλοιποι στην ύπαιθρο.

Στο τέλος του πειράματος των 12 εβδομάδων, η «υπαίθρια ομάδα» είχε χάσει σημαντικά λιγότερες προπονήσεις από αυτές που έγιναν στον κλειστό χώρο, παρακολουθώντας τις προπονήσεις σε ποσοστό 97%!

Σε αντίθεση με τα μέλη της «κλειστής ομάδας», που έχασαν το κίνητρο καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, η «πράσινη ομάδα» δεν έχασε το κέφι της. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν επίσης πιο δραστήρια για το υπόλοιπο της ημέρας και ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ηρεμίας.

Κάνε προπόνηση έξω!

Εάν η επιθυμία σου να ασκηθείς χρειάζεται ένα «σπρώξιμο», μετάφερε την προπόνησή σου σε εξωτερικούς χώρους. Απλά βρες μια ώρα που ταιριάζει στο πρόγραμμά σου, είτε πρόκειται για πρωινά πριν από τη δουλειά, είτε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος είτε τα βράδια μετά το δείπνο.

Όταν ο καιρός ψυχράνει, ντύσου με φλις και αντιανεμικά. Μπορείς ακόμη να προσκαλέσεις έναν ή περισσότερους φίλους στο υπαίθριο πρόγραμμά σου!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.