iStock

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την παχυσαρκία σε παγκόσμιο επίπεδο χτυπούν το καμπανάκι όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά.

Η παχυσαρκία εμφανίζεται σταθερά στις λίστες με τους παράγοντες κινδύνου για οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι γίνεται πολύ λάθος, όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Όπως τονίζεται, «περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Δηλαδή, ο 1 στους 8. Ο αριθμός περιλαμβάνει περίπου 880 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά».

Συγκριτικά με το 1990, το 2022 τα παχύσαρκα παιδιά είχαν τετραπλασιαστεί. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Στην παρουσίαση της εργασίας, οι ερευνητές αναφέρουν πως «το λιποβαρές και η παχυσαρκία συνδέονται με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου […] Οι τάσεις στα λιποβαρή και τα παχύσαρκα άτομα ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και των ηλικιακών ομάδων. Επιπλέον, το λιποβαρές και η παχυσαρκία έχουν αλλάξει ανεξάρτητα το ένα από το άλλο σε ορισμένες περιοχές».

Τα νέα δεδομένα για την παχυσαρκία

Τα τελευταία δεδομένα για τον επιπολασμό και των δύο προβλημάτων ήταν από το 2016. Δεδομένου ότι η έλλειψη συνεπών στοιχείων εμποδίζει τη βέλτιστη κατανομή πόρων και τη διαμόρφωση πολιτικής για την αντιμετώπιση, οι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν κάτι.

παχυσαρκία
iStock

Η μελέτη τους βασίστηκε στον υπολογισμό του ατομικού και του συνδυαστικού επιπολασμού του λιποβαρούς και της παχυσαρκίας, και τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί από το 1990 έως το 2022, σε 200 χώρες και περιοχές. Οι ηλικιακές κατηγορίες που μελετήθηκαν ήταν αυτές των ενηλίκων, των παιδιών σχολικής ηλικίας και των εφήβων.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΣΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας (περίπου 70-80%) σημειώνονται στην Τόνγκα και στην Αμερικανική Σαμόα για τις γυναίκες, και στην Αμερικανική Σαμόα και στο Ναούρου για τους άντρες.

χάρτης

Η έκθεση τονίζει ότι αυτές οι τάσεις καθιστούν την παχυσαρκία την πιο κοινή μορφή δυσθρεψίας στις περισσότερες χώρες. Οι ερευνητές εκτιμούν όπως αναφέραμε ότι μεταξύ των παιδιών και των εφήβων το ποσοστό παχυσαρκίας το 2022 ήταν τετραπλάσιο από εκείνο του 1990.

Στους ενήλικες, το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες και σχεδόν τριπλασιάστηκε στους άνδρες.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι 159.000.000 παιδιά και έφηβοι και 879.000.000 ενήλικες ζούσαν με παχυσαρκία το 2022.

Η άλλη όψη του νομίσματος και η ανάγκη για δράση

Στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό των ενηλίκων που ταξινομούνται ως λιποβαρείς είχε μειωθεί κατά 50%. Οι έρευνες επιμένουν πως παραμένει πιεστικό πρόβλημα, ειδικότερα στις πιο φτωχές κοινότητες.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε πως «η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης της παχυσαρκίας από την πρώιμη έως την ενήλικη ζωή, μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της κατάλληλης φροντίδας».

Η εργασία αυτή πάτησε σε προηγούμενες εκτιμήσεις που είχε κάνει η ίδια ομάδα προ επταετίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τελευταία ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του ζητήματος, από την εξασφάλιση πρόσβασης σε θρεπτικά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα μέχρι γενικότερες στρατηγικές πρόληψης και διαχείρισης του ζητήματος.

Ο Majid Ezzati, ανώτερος ερευνητής του Imperial College δήλωσε έκπληκτος με την ταχύτητα που άλλαξε η εικόνα, ώστε τώρα να αντιμετωπίζουν κρίση παχυσαρκίας πολλές περισσότερες χώρες. Όπως είπε στο BBC,  «είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η επιδημία της παχυσαρκίας που ήταν εμφανής στους ενήλικες το ’90 αντικατοπτρίζεται τώρα και σε παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους».

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να πλήττονται από τον υποσιτισμό, ιδιαίτερα σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.