iStock

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙΣ

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να προκύψουν σε οποιαδήποτε ηλικία και μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις τις διαφορές μεταξύ τους. Μάθε ποια συμπτώματα συνδέονται με την καρδιακή προσβολή, αλλά και τους τρόπους για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, η αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός) και η καρδιακή προσβολή. Συγκεκριμένα, η καρδιακή προσβολή είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που συμβαίνει όταν η ροή του αίματος μειώνεται ή διακόπτεται εντελώς. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα στενεύουν από συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης ή άλλων ουσιών.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, ένα άτομο παθαίνει καρδιακή προσβολή κάθε 40 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η λειτουργία της καρδιάς είναι πολύ σημαντική, και οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτήν μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους στον οργανισμό μας. Συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται σε περίπτωση καρδιακής προσβολής μπορεί επίσης να εμφανιστούν με άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η μυοκαρδίτιδα ή η περικαρδίτιδα. Μερικές φορές, λοιπόν, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά ανάμεσα σε μια καρδιακή προσβολή ή κάποια άλλη καρδιαγγειακή πάθηση.

Καρδιακή προσβολή σε νέους
iStock

Μπορεί κανείς να πάθει καρδιακή προσβολή στα 20 ή στα 30;

Παρόλο που ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν είναι οι εξής:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Διαβήτης
  • Ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής
  • Ορισμένες γενετικές καταστάσεις

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η καρδιακή προσβολή δεν είναι απαραιτήτως τα ίδια σε όλους. Τα συνηθέστερα είναι:

  • Δυσφορία ή πόνος στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Ξέσπασμα κρύου ιδρώτα
  • Ναυτία
  • Ζαλάδα, αδυναμία, λιποθυμία
  • Δυσφορία στα χέρια, την πλάτη, τον αυχένα, το σαγόνι ή το στομάχι

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine αποκάλυψε ότι πολλές νεαρές γυναίκες που επέζησαν από καρδιακές προσβολές δεν ένιωσαν ποτέ πόνο στο στήθος. Μάλιστα, η επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open κατέληξε το 2022 στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες μπαίνουν με φόρα στη ζώνη των εμφραγμάτων έχοντας χειρότερη πρόγνωση από τους άντρες ασθενείς.

Μερικές φορές, τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να μοιάζουν με άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα της υπερτροφικής μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, αίσθημα ζάλης, κόπωση, δύσπνοια, λιποθυμία, ακανόνιστο ή γρήγορο καρδιακό παλμό.

Η περίπτωση της Eve Walker

Η Eve Walker διαγνώστηκε με υπερτροφική μυοκαρδίτιδα όταν ήταν 28 ετών. Τα συμπτώματα που είχε ήταν παρόμοια με τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής και ήταν απαραίτητη μια πλήρης καρδιολογική εξέταση για να γίνει η σωστή διάγνωση.

Όταν έμαθε ότι θα έπρεπε να παίρνει φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής της, δυσκολεύτηκε να το πιστέψει. Κανείς δεν την είχε προετοιμάσει ότι αυτή θα είναι η νέα της πραγματικότητα. Όμως, όπως έχει αναφέρει και η ίδια, ήταν πολύ τυχερή, καθώς η επιβίωση από την καρδιακή προσβολή ήταν η προειδοποίηση της και την κρατάει πιο προσεκτική στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Δεν είναι εμμονική με τη σωματική άσκηση, αλλά προσπαθεί να γυμνάζεται 30 λεπτά την ημέρα και να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή. Επισημαίνει τη σημασία του να γνωρίζει καθένας το οικογενειακό του ιστορικό, καθώς μπορεί να είναι ένας από τους προδιαθεσιακούς παράγοντες για το πρόωρο έμφραγμα.

Πώς να περιορίσεις τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως:

  • Παρακολούθηση και έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων τριγλυκεριδίων.
  • Διαχείριση χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης, που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.
  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και συστηματική γυμναστική.
  • Διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής, με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Περιορισμός της πρόληψης κορεσμένων λιπαρών, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρης.
  • Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ.
  • Διακοπή του καπνίσματος.
  • Διατήρηση χαμηλών επιπέδων άγχους και στρες.

Αν βρεθείς δίπλα σε κάποιον που παθαίνει καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να δράσεις γρήγορα, προσφέροντάς του πρώτες βοήθειες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μην αμελήσει κανείς τυχόν προειδοποιητικά σημάδια, ανεξάρτητα από την ηλικία. Ο οργανισμός μας μερικές φορές μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία της καρδιάς, κι εμείς οφείλουμε να μην αγνοήσουμε αυτά τα «καμπανάκια».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.