iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα μόνο από τα πιθανά συμπτώματα του εμφράγματος. Μάθε τα λιγότερα γνωστά και τι πρέπει να κάνεις αν εμφανιστούν.

Το έμφραγμα συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στην καρδιά παρεμποδίζεται ή μειώνεται δραματικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυϊκό ιστό. Όσο, όμως, ταχύτερα μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του εμφράγματος, τόσο πιθανότερο είναι να μειωθούν οι επιπλοκές και τα μακροχρόνια προβλήματα.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται κανείς να έχει επίγνωση αυτών των συμπτωμάτων, τα οποία σε πολλούς είναι άγνωστα. Ναι, ο πόνος στην καρδιά ή στην πλάτη είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, όμως σε πολλές ομάδες ανθρώπων, π.χ. στις γυναίκες που έχει βρεθεί να διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε όσους υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη, τα συμπτώματα διαφέρουν. Σύμφωνα με τον CDC αυτά διαχωρίζονται ως εξής:

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του εμφράγματος

Ο πόνος στο στήθος είναι ίσως από τα συχνότερα συμπτώματα του εμφράγματος, αλλά η φύση του πόνου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι νιώθουν μια πίεση, άλλοι ένα ζούληγμα, άλλοι έναν οξύ πόνο στην αριστερή μεριά του στήθους. Μπορεί να χειροτερεύει όσο περνά η ώρα ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Την ίδια ώρα, το άτομο μπορεί να βιώνει:

 • Κρύο ιδρώτα
 • Ζαλάδα, αδυναμία, λιποθυμία
 • Δύσπνοια, είτε πριν είτε ταυτόχρονα με τον πόνο στο στήθος
 • Πόνο στο πάνω μέρος του σώματος που αντανακλά στον αυχένα, το σαγόνι και την πλάτη, τους ώμους και τα χέρια.

Λέγεται ότι συνήθως ο πόνος αυτός αφορά το αριστερό χέρι, όμως μπορεί να πονά και το δεξί ή ακόμα και τα δύο χέρια ή οι ώμοι.

Κάποιοι, επίσης, έχουν αναφέρει ένα απροσδιόριστο συναίσθημα επικείμενης καταστροφής λίγο πριν πάθουν έμφραγμα.

Συμπτώματα στις γυναίκες

Οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα μπορεί μεν να βιώσουν τα τυπικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτά δεν είναι τόσο εμφανή. Σύμφωνα και με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία και εμετό
 • Έντονους παλμούς
 • Δύσπνοια
 • Πόνο στην πλάτη ή στο σαγόνι

Συμπτώματα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Ένας ξαφνικός, έντονος πόνος στο στήθος είναι συνήθως το πιο αλάνθαστο σημάδι ότι το έμφραγμα πλησιάζει. Ωστόσο, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα που τους μπερδεύουν.

Μπορεί, για παράδειγμα, να κουράζονται υπερβολικά όταν ανεβαίνουν σκάλες, να τους κόβεται η ανάσα όταν κάνουν δουλειές, χωρίς αυτά να σημαίνουν απαραίτητα ότι κινδυνεύουν από έμφραγμα. Αν, όμως, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε φάση ανάπαυσης, το άτομο πρέπει να καλέσει άμεσα το 166.

Πώς θα καταλάβεις ότι παθαίνεις έμφραγμα
iStock

Συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη

Τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιοπάθεια σε μικρότερη ηλικία από τα άτομα χωρίς διαβήτη. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή γλυκόζη στο αίμα εξαιτίας του διαβήτη μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά.

Αν έχεις διαβήτη που έχει επηρεάσει κάποια από τα νεύρα στο στήθος σου, ακόμα και μια ελαφρά ενόχληση μπορεί να «κρύβει» έναν σοβαρότερο κίνδυνο, όπως το έμφραγμα.

Άλλα μη τυπικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εμφάνιση κρύου ιδρώτα χωρίς εμφανή λόγο
 • Ανεξήγητα υπερβολική κόπωση
 • Αναστάτωση στομάχου
 • Δύσπνοια και λαχάνιασμα χωρίς να έχει προηγηθεί άσκηση

Πώς θα καταλάβεις ότι παθαίνεις έμφραγμα
iStock

Πώς διαφέρει το έμφραγμα από τη στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι ένας πόνος στο στήθος που συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει επαρκή και σταθερή παροχή αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι στηθάγχης:

 • Σταθερή στηθάγχη: Αυτός ο τύπος προβλέπεται έπειτα από σωματική καταπόνηση, καθώς η καρδιά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις κυκλοφορίας του αίματος.
 • Μη σταθερή στηθάγχη: Αυτός ο τύπος υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και κατά την ξεκούραση.

Το να διαχωρίσεις τη στηθάγχη από το έμφραγμα δεν είναι πάντα εύκολο. Αν ο πόνος εμφανίζεται μετά την έντονη άσκηση και φεύγει κατά την ξεκούραση πιθανότατα είναι στηθάγχη. Αν, όμως, χειροτερεύει ή έρχεται και φεύγει, τότε μπορεί να υποδηλώνει έμφραγμα.

Επιπλέον ένα επεισόδιο στηθάγχης συνήθως διαρκεί από μερικά λεπτά έως μισή ώρα, ενώ το έμφραγμα συνήθως διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Καρδιά και τα Εμφράγματα του Καναδά. Σε κάθε περίπτωση, αν η ενόχληση δεν περάσει σύντομα μην διστάσεις να σπεύσεις (ή να οδηγήσεις τον άνθρωπο που υποφέρει) στα επείγοντα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.