iStock

ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΧΤΥΠΑΝΕ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ

Μερικές φορές ο οργανισμός μας μάς προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία της καρδιάς μας. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.

Αν κοιτάξουμε τα στατιστικά, θα δούμε ότι 1 στους 4 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι κοστίζουν τη ζωή σε 17,9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η λειτουργία της καρδιάς μας είναι πολύ σημαντική και κάποιο πρόβλημα σε αυτήν μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους στον οργανισμό μας.

Γι' αυτό αν αισθανθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το αγνοήσουμε. Εδώ θα αναφερθούμε σε πέντε βασικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να είναι δείγμα καρδιακής πάθησης και θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

1. Πρησμένοι αστράγαλοι

Τα πρησμένα πόδια θα μπορούσαν να είναι δείγμα ότι η καρδιά δεν αντλεί αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Όταν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά, η ροή του αίματος επιβραδύνεται και συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών σας. Αυτό προκαλεί συσσώρευση υγρού στους ιστούς και, κατά συνέπεια, πρήξιμο.

καρδιακή πάθηση
iStock

2. Έντονη κόπωση ή εξάντληση

Το αδικαιολόγητο αίσθημα έντονης κούρασης ή εξάντλησης από κάτι που προηγουμένως δεν μας δυσκόλευε αποτελεί βασικό σύμπτωμα. Όπως αναφέρει στο Cleveland Clinic η καρδιολόγος Leslie Cho, όταν λέμε έντονη κόπωση δεν εννοούμε συνολική κόπωση όπως όταν νιώθουμε κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας, ούτε την ανάγκη να πάρουμε έναν υπνάκο αργά το απόγευμα. Εννοούμε ότι, για παράδειγμα, πριν ήμασταν σε θέση να ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια, και τώρα με δυσκολία μπορούμε να ανεβούμε ένα. Ή ότι δεν μπορούμε να ανεβούμε σκάλες χωρίς να λαχανιάσουμε.

Μάλιστα, η ακραία εξάντληση ή η ανεξήγητη αδυναμία, μερικές φορές για μέρες, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου, ιδίως για τις γυναίκες.

3. Δυσφορία στο στήθος

Η δυσφορία στο στήθος είναι από τα πιο συνηθισμένα μηνύματα που μας δίνει η καρδιά σηματοδοτώντας ότι υπάρχει πρόβλημα. Όπως αναφέρει ο Charles Chambers, καρδιολόγος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, «ο καθένας έχει μια διαφορετική λέξη για αυτό το συναίσθημα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι σαν να κάθεται πάνω τους ένας ελέφαντας. Άλλοι άνθρωποι λένε ότι είναι σαν τσίμπημα ή κάψιμο».

Η διάρκεια αυτής της αίσθησης μπορεί να κρατήσει περισσότερο από μερικά λεπτά, είτε σε κατάσταση ηρεμίας είτε όταν βρισκόμαστε σε κίνηση.

ζαλάδα
iStock

4. Ζαλάδα

Η ξαφνική ζαλάδα ή αστάθεια είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα, το οποίο απαιτεί ιατρική παρέμβαση το συντομότερο δυνατό, ειδικά εάν συνοδεύεται από δυσφορία στο στήθος ή δύσπνοια. «Θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αρτηριακή σας πίεση έχει πέσει επειδή η καρδιά σας δεν είναι σε θέση να πάλλεται με τον τρόπο που θα έπρεπε», αναφέρει στο WebMD ο Vincent Bufalino, γιατρός και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

5. Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή πόνος στο στομάχι

Σαφώς οι στομαχικές διαταραχές δεν αποδεικνύουν απαραίτητα καρδιακή πάθηση. Μπορεί να οφείλονται σε κάποιο φαγητό ή τροφή που καταναλώσαμε. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να μην υποτιμάμε έναν στομαχόπονο, αφού μπορεί να είναι ακόμα και σημάδι καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο πληροφοριών υγείας WebMD. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και μπορεί να το νιώσει κανείς ως ελαφριά ή πιο έντονη πίεση σαν να υπάρχει υπερβολικό βάρος στην κοιλιά, το οποίο προκαλεί πόνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.