iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟΥΣ 40+

Μπορεί να θεωρούμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που αφορά κυρίως ηλικιωμένους, αλλά νεότερα δεδομένα έρχονται να αναδείξουν μια ανησυχητική τάση.

Συχνά θεωρούμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που αφορά κυρίως ηλικιωμένους. Η αλήθεια είναι ότι η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου, εν μέρει λόγω των περιβαλλοντικών παραγόντων και του τρόπου ζωής μας κατά τη διάρκεια των χρόνων. Τα ποσοστά επίπτωσης αυξάνονται σταθερά όσο μεγαλώνουμε:

  • λιγότερες από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στους νέους κάτω των 20 ετών
  • περίπου 350 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45-49 ετών
  • περισσότερες από 1.000 σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, η μέση ηλικία διάγνωσης καρκίνου είναι τα 66 έτη. Παρόμοιο μοτίβο παρατηρείται σε πολλούς κοινούς τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα, η μέση ηλικία διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού είναι τα 62 έτη, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου τα 67 έτη, για τον καρκίνο του πνεύμονα τα 71 και για τον καρκίνο του προστάτη τα 66.

Τα ανησυχητικά νέα

Αλλά νέα μελέτη (Αύγουστος 2023) αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση. Ενώ οι καρκίνοι στους ηλικιωμένους έχουν μειωθεί, οι καρκίνοι σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί ελαφρώς, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30 έως 39 ετών.

«Πρόκειται για ομάδες πληθυσμό στους οποίους η έρευνα δεν έχει εστιάσει, αλλά το μέγεθός τους αυξάνεται. Επομένως, χρειάζεται να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Αν δεν καταλάβουμε τι προκαλεί την αύξηση του κινδύνου, αν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση, όσο περνάει ο καιρός η πρόκληση θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη», αναφέρει ο Paul Oberstein, διευθυντής του Προγράμματος Γαστρεντερικής Ιατρικής Ογκολογίας στο NYU Langone.

Η συγκεκριμένη έρευνα, μάλιστα, έδειξε σημαντικές αυξήσεις σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι καρκίνοι του γαστρεντερικού, για παράδειγμα, αυξήθηκαν περίπου 15%, ενώ ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους και αυξήθηκε περίπου 8% κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου της έρευνας, δήλωσε ο Daniel Huang, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

καρκίνος στους νέους
iStock

Εντυπωσιακές ήταν και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών με τον αριθμό των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου στις γυναίκες να αυξάνεται κατά 4,4% και στους άντρες να μειώνεται σχεδόν κατά 5%. Οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις νεότερες γυναίκες πιθανότατα οφείλονταν στην αύξηση των καρκίνων του μαστού και της μήτρας.

Οι λόγοι πίσω από την αύξηση των καρκίνων στους νέους

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα περιστατικά καρκίνου σε νεότερους πληθυσμούς. Μεταξύ των πιθανών λόγων συμπεριλαμβάνονται τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, ο κακός ύπνος και η καθιστική ζωή. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, ανάμεσά τους η έκθεση σε ρύπους και καρκινογόνες χημικές ουσίες, πιθανότατα παίζουν κάποιο ρόλο.

Τι μας λέει η έρευνα

Αν και τα περιστατικά καρκίνου που έχουν διαγνωστεί σε νέους εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό των συνολικών περιπτώσεων, οι αυξήσεις είναι ανησυχητικές. Μελέτες όπως αυτή μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που ίσως εξηγούν αυτές τις τάσεις. Επίσης, μπορούν να επηρεάσουν τις συστάσεις που δίνονται για τους προληπτικούς ελέγχους.

Σε κάθε περίπτωση, τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο είναι να διαχειρίζονται το σωματικό τους βάρος, να ασκούνται, να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να αποφύγουν το κάπνισμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.