Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΣΕΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ

Ποια είναι τα σημάδια σε μια γλώσσα που μπορεί να αποκαλύπτουν στους γιατρούς ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τη σωματική ή ψυχική υγεία μας;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα μπορεί να μαρτυρά η γλώσσα σου για την υγεία σου; Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι είναι το πρώτο πράγμα που ελέγχουν οι παθολόγοι στο ιατρείο, ζητώντας μας κάθε φορά να βγάλουμε έξω τη γλώσσα για να την εξετάσουν, μάλλον πολλά. Είναι όμως δυνατόν η γλώσσα να μπορεί να αποκαλύψει τι συμβαίνει στο σώμα σου; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που δεν μπορεί βέβαια να γίνει ακριβής διάγνωση για τον κάθε ασθενή απλά κοιτάζοντας τη γλώσσα του, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στο χρώμα, τη μορφή ακόμα και την υγρασία της που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν σκεφτεί κανείς πως η γλώσσα μας φυσιολογικά είναι ζεστή, ροζ και υγρή, κάθε αλλαγή σε αυτή την κατάσταση μπορεί να αποτελεί δείκτη κάποιου προβλήματος υγείας.

Ο σκοπός, λοιπόν, που οι γιατροί την παρατηρούν προσεκτικά δεν είναι μόνο διαγνωστικός, αλλά και προληπτικός. Γιατί τα βακτήρια στη γλώσσα και το στόμα μπορεί να ταξιδέψουν και σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσουν ζητήματα υγείας – π.χ. ταξιδεύοντας από τα ούλα στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο κυκλοφορικό.

Έτσι, καλό είναι κανείς να παρατηρείς τη γλώσσα σου σε τακτική βάση και αν προσέξεις κάποια έντονη αλλαγή για μέρες να ενημερώσεις σχετικά τον γιατρό του.

Γιατί οι γιατροί κοιτάζουν τη γλώσσα μας;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ποια σημάδια προσέχουν οι γιατροί όταν κοιτάζουν τη γλώσσα σου;

  • Σε γενικές γραμμές, αν η γλώσσα σου είναι πιο υγρή από ό,τι συνήθως, πιο χλωμή και αν τρέμει ελαφρώς, πιθανότατα σε γυροφέρνει κάποιο κρυολόγημα.
  • Η μυκητίαση που αναπτύσσεται μέσα στο στόμα εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες.
  • Η λευκή γλώσσα ή τα λευκά σημάδια μπορεί να είναι στοματικές άφθες, οι οποίες είναι συχνές σε μωρά, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με προβλήματα στους πνεύμονες ή με διαβήτη. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν όταν κανείς παίρνει αντιβιοτικά.
  • Η γλώσσα γίνεται κόκκινη και αποκτά εξογκώματα που θυμίζουν φράουλα όταν κανείς υποφέρει από οστρακιά. Αυτό συμβαίνει, επίσης, όταν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμινών, όπως το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β-12.
  • Η σκουρόχρωμη γλώσσα συνήθως είναι κάτι ακίνδυνο, μπορεί δηλαδή να προκληθεί από κακή στοματική υγιεινή, από φάρμακα, από κάπνισμα, από διατροφή με μαλακά τρόφιμα ή όταν το στόμα είναι υπερβολικά στεγνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γλώσσα μας δεν υποδηλώνει μόνο ζητήματα σωματικής υγείας. Κινέζοι βελονιστές ισχυρίζονται ότι εξετάζοντας προσεκτικά τη γλώσσα μπορεί να διακρίνουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ενδεικτικά, λένε, όταν κανείς σκέφτεται υπερβολικά ή ανησυχεί για διάφορα ζητήματα, η γλώσσα δείχνει κάπως πιο λιπαρή. Αυτό, φυσικά, μπορεί και να σημαίνει ότι τελευταία τρώει πολύ junk food. Συνεπώς, ο γιατρός θα πρέπει να κάνει και ορισμένες ερωτήσεις στον ασθενή για να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Τι δείχνουν τα διαφορετικά χρώματα της γλώσσας;

– Λευκό

Ένα παχύ λευκό κάλυμμα μπορεί να υποδηλώνει στοματικές άφθες. Αυτό είναι ιδιαίτερα φυσιολογικό σε νεογέννητα, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και σε άτομα που χρησιμοποιούν εισπνεόμενα στεροειδή. Εάν το λευκό είναι αμυδρό, μπορεί να είναι πρόδρομος ασθένειας, οπότε έχει νόημα κάποια περαιτέρω εξέταση.

– Κόκκινο

Μια κόκκινη γλώσσα υποδηλώνει υψηλή θερμοκρασία στο σώμα, λόγω μόλυνσης ή πυρετού. Μια έντονα κόκκινη γλώσσα μπορεί επίσης να υποδηλώνει έλλειψη φολικού οξέος ή βιταμίνης Β-12. Όταν μια κόκκινη γλώσσα συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μπορεί να είναι ένδειξη κόκκινου πυρετού ή νόσου Kawasaki (πιο συχνή σε άτομα ηλικίας κάτω των 5 ετών). Έχει νόημα όταν έχει κανείς υψηλό πυρετό να επικοινωνεί με τον θεράποντα ιατρό του.

– Μωβ ή Μπλε

Μια μωβ ή μπλε γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο γιατρός, λοιπόν, θα πρέπει να εξετάσει την καρδιά και τους πνεύμονες για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κυάνωσης — μιας πάθησης κατά την οποία το αίμα δεν μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στο σώμα. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη έλλειψης ριβοφλαβίνης (Β2).

– Σκούρο ή καφέ

Μπορεί να δείχνει ανησυχητική, αλλά συνήθως δεν είναι, καθώς μπορεί να προκαλείται από το κάπνισμα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή ή σε σύμπτωμα χημειοθεραπείας. Με την κατάλληλη στοματική υγιεινή, το χρώμα αυτό συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.