Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΑ 50
Διάσημος γιατρός επιμένει ότι μετά τα 50 χρειάζεται όλοι να λαμβάνουμε σε αφθονία τη συγκεκριμένη βιταμίνη, ανεξαρτήτως διατροφής, και εξηγεί γιατί.
Η λογική λέει πως ένας άνθρωπος που ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, ασκείται συστηματικά και πραγματοποιεί τα ετήσια τσεκ απ του μειώνει σοβαρά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων παθήσεων μεγαλώνοντας και απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή χάρη στην καλή φυσική του κατάσταση. Η πραγματικότητα λέει ότι ένας άνδρας μετά τα 50 έχει 1 στις 2 πιθανότητες να νοσήσει κάποια στιγμή από καρδιακή νόσο. Αυτή είναι επίσης η ηλικία που, ανεξαρτήτως φύλου, αυξάνεται ο κίνδυνος για πνευμονιοκοκκική πνευμονία (που προέρχεται από βακτήρια, όχι από ιούς), πνευμονική εμβολή, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και πέτρες στα νεφρά.
Συνεπώς, ακόμα και για όσους έχουν ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέχρι τα 50, γίνεται κατανοητό ότι μικρές βελτιώσεις, ειδικά μέσω της διατροφής, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μεταβολική υγεία και από εκεί σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Ο Dr Michael Greger, διάσημος Αμερικανός γιατρός και συγγραφέας με εξειδίκευση στη διατροφή, κάνει ιδιαίτερο λόγο για τη βιταμίνη Β12 και επιμένει πως, ενώ είναι απαραίτητη για όλους, ειδικά για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 είναι υποχρεωτική.
Τι είναι η βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη ιδιαίτερα σημαντική στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για μια βιταμίνη που οι περισσότεροι κάτοικοι του δυτικού κόσμου λαμβάνουμε από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας, το γάλα, τα αβγά και τα ψάρια. Επιπλέον, στο εμπόριο βρίσκουμε πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12.
Τα κακά νέα είναι ότι, επίσης στον δυτικό κόσμο, παρατηρείται δυσαπορρόφηση της Β12, κυρίως λόγω συνολικά κακής διατροφής με πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που καταστρέφουν το γαστρεντερικό σύστημα. Εξάλλου, ούτως ή άλλως το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην απορρόφηση βιταμινών όσο μεγαλώνουμε. Επιπλέον, το άγχος, κάποιες ασθένειες, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να αυξήσουν την ανάγκη για Β12.
Όπως λέει ο Greger, η μειωμένη πρόσληψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και ο νευρικό σύστημα. Αρκεί όμως και μικρή μείωση των επιπέδων της Β12 για να νιώσει κανείς κόπωση, λήθαργο, κατάθλιψη, να έχει κακή μνήμη ή πονοκεφάλους.
Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο τα άτομα άνω των 50, οι vegans και όσοι έχουν κάνει κάποιο βαριατρικό χειρουργείο χρειάζονται τρόφιμα ενισχυμένα με Β12 ή το αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμα πιο δυνατά καμπανάκια χτυπά για τα άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία ούτως ή άλλως παράγουν λιγότερο γαστρικό οξύ στο στομάχι και έτσι έχουν ακόμα πιο αυξημένες πιθανότητες ανεπάρκειας Β12.
Πώς να βάλεις τη Β12 στη διατροφή σου
Σύμφωνα με τον Geber, ο ενήλικες χρειάζεται να καταναλώνουν τροφές με Β12 τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα (δηλαδή σε κάθε γεύμα) ή να λαμβάνουν συμπλήρωμα με τουλάχιστον 2.000μg κυανοκοβαλαμίνης μία φορά την εβδομάδα, «ιδανικά σε μασώμενη ή υγρή μορφή με άδειο στομάχι». Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αν κανείς λάβει παραπάνω ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Και διευκρινίζει ότι «τα άτομα άνω των 65 ετών χρειάζεται να λαμβάνουν τουλάχιστον 1.000μg κυανοκοβαλαμίνης κάθε μέρα».
Ο Geber πιστεύει ότι με τα συμπληρώματα είναι πιο εύκολο να υπολογίσει κανείς την ποσότητα των βιταμινών που λαμβάνει καθημερινά και να εξασφαλίσει ότι θα είναι επαρκής. «Αν, όμως, δεν θέλεις να στραφείς στα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν τροφές πλούσιες σε Β12 που είναι ταυτόχρονα και ωφέλιμες» συμπληρώνει.
Το κρέας και συγκεκριμένα το συκώτι, το μοσχάρι και το αρνί, είναι σίγουρα οι πιο πλούσιες σε Β12 τροφές, ωστόσο επειδή η κατανάλωσή τους συνιστάται να μην ξεπερνά τη μία φορά εβδομαδιαίως, άλλες καλές πηγές της βιταμίνης αυτής είναι:
- Τα ψάρια
- Τα αβγά
- Τα γαλακτοκομικά
Ο Geber, πάντως, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στη διατροφική μαγιά. Πρόκειται για το προϊόν της φυσικής ζύμωσης του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae, την οποία βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή, σε νιφάδες κιτρινωπού χρώματος που μοιάζουν με τη βρόμη, και έχει υψηλή διατροφική αξία γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12. Ο ίδιος λέει πως με ένα κουταλάκι του γλυκού διατροφικής μαγιάς στο γεύμα μας τρεις φορές την ημέρα έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας στην εν λόγω βιταμίνη.
Ανεξάρτητα με τις υποδείξεις του Geber, αν σκέφτεσαι να αυξήσεις την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Β12 συζήτησέ το με τον θεράποντα γιατρό σου, ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος για να πει αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο στη δική σου περίπτωση.