iStock

ΟΙ 10 ΑΠΟΡΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Οι πιο διαδεδομένες αναζητήσεις υγείας που έγιναν τη χρονιά που πέρασε στο Google και τι απαντούν στις σχετικές απορίες οι ειδικοί.

Όποια κι αν είναι η ερώτηση, το Google έχει την απάντηση. Γι’ αυτό και είναι η πιο δημοφιλής –μακράν– μηχανή αναζήτησης που υπάρχει στο διαδίκτυο. Το θέμα, βέβαια, είναι πως πολλοί κάτοικοι αυτού του πλανήτη έχουν εξελίξει αυτό το εργαλείο σε προσωπικό τους γιατρό. Δηλαδή, αντί να επισκεφτούν έναν επαγγελματία υγείας, ρωτούν το μηχάνημα τι έχουν. Εξ ου και έχει καθιερωθεί το Dr. Google, δίκην αστείου, καθώς άπαντες διευκρινίζουν πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε το όποιο θέμα υγείας είναι να πάμε σε γιατρό, ο οποίος θα μας λύσει υπεύθυνα όλες τις απορίες.

Άσε που κατά συντριπτική πλειοψηφία ό,τι και να ρωτήσεις το Google σχετικά με ασθένεια ή φάρμακο, είναι πολύ πιθανό βλέποντας τα αποτελέσματα της αναζήτησης να εστιάσεις στο χειρότερο, έστω κι αν είναι απίθανο. Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους για να αγχώνεσαι;

Κάνε λοιπόν αυτό που πρέπει, αφού δούμε μαζί τις 10 πιο δημοφιλείς ερωτήσεις υγείας που αναζητήθηκαν παγκοσμίως στο Google από την 1/1 έως τις 27/11 του 2023, μαζί με απαντήσεις από ειδικούς. Δηλαδή, γιατρούς.

iStock

Απορία #1: Πόσο διαρκεί η τροφική δηλητηρίαση;

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό. Συνήθως ξεκινούν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η τροφική δηλητηρίαση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της τροφικής ασθένειας. Ορισμένοι τύποι, όπως η σαλμονέλωση, μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα. Άλλοι τύποι, όπως το E. coli, μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε τροφική δηλητηρίαση, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε γιατρό για να λάβετε διάγνωση και θεραπεία. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά οι γιατροί μπορούν να συστήσουν τρόπους για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας και να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Απορία #2: Τι προκαλεί τη χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπόταση, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση (μέτρο της δύναμης με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μας) είναι πολύ χαμηλή. Μια φυσιολογική ένδειξη της αρτηριακής πίεσης είναι 120/80 mmHg. Μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης κάτω από 90/60 mmHg θεωρείται χαμηλή αρτηριακή πίεση.

πίεση
iStock

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες, είναι πολλές. Κάποιες είναι οι εξής:

  • αφυδάτωση,
  • φάρμακα,
  • καρδιακά προβλήματα,
  • ενδοκρινικές διαταραχές,
  • εγκυμοσύνη,
  • διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από αυτήν.

Απορία #3: Πώς θα ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα με φυσικό τρόπο;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του σώματός μας έναντι των λοιμώξεων. Αποτελείται από κύτταρα, ιστούς και όργανα που συνεργάζονται, ώστε να μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το ενισχύσουμε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής:

  • υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • τακτική άσκηση,
  • αρκετός ύπνος,
  • διαχείριση του άγχους,
  • λήψη προβιοτικών,
  • εμβολιασμός.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ασθένειες.

Απορία #4: Τι προκαλεί φούσκωμα;

Το φούσκωμα είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που προκαλεί δυσφορία και πόνο στην κοιλιά. Προκαλείται από τη συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, όπως το να τρώμε πολύ γρήγορα ή να καταπίνουμε αέρα, το να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή ζάχαρη, ορισμένα φάρμακα και πεπτικές διαταραχές.

Εάν αντιμετωπίζετε σταθερά φούσκωμα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε γιατρό για να προσδιορίσετε τυχόν υποκείμενη αιτία που θα κρίνει τη θεραπεία.

Απορία #5: Πώς θα μειώσω τη χοληστερόλη;

Αυτή η ερώτηση βρίσκεται διαχρονικά στο top-5 των πιο συχνών που γίνονται στο Google σχετικά με την υγεία.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, όπως:

  • μια υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά,
  • αύξηση πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως,
  • η τακτική άσκηση,
  • διατήρηση υγιούς βάρους,
  • διαχείριση του άγχους.

Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερόλης, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε γιατρό για να κάνετε εξετάσεις.

Με αλλαγές στον τρόπο ζωής και, εάν είναι απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Απορία #6: Πόσο μεταδοτική είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο;

Αυτή ήταν η δημοφιλέστερη ιατρική ερώτηση που έκαναν οι Αμερικανοί. Ο στρεπτόκοκκος, λοίμωξη στον λαιμό και τις αμυγδαλές, προκαλείται από βακτήρια της ομάδας Α Streptococcus. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω της επαφής με το σάλιο ενός μολυσμένου ατόμου, όπως η κοινή χρήση σκευών ή το φιλί.

στρεπτόκοκκος
iStock

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο στρεπτόκοκκος είναι μεταδοτικός εξαρτάται από το εάν το άτομο παίρνει αντιβιοτικά. Εάν λαμβάνονται αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα «ακυρώνεται» σε μια έως ημέρες. Διαφορετικά, διαρκεί για εβδομάδες. Εάν νομίζετε ότι έχετε στρεπτόκοκκο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε γιατρό για να λάβετε διάγνωση και θεραπεία. Ειδικά στα παιδιά, πρόσφατη μελέτη έδειξε μια αναπάντεχη παρενέργεια.

Απορία #7: Τι προκαλεί τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μικρές, μη καρκινικές δερματικές αναπτύξεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι HPV, αλλά μόνο λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα.

Ο HPV μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω μικρών θραυσμάτων στο δέρμα, όπως κοψίματα, γρατζουνιές ή νύχια. Μόλις εισέλθει στο σώμα, ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει την ανάπτυξη κονδυλωμάτων.

  • Τα κοινά κονδυλώματα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κονδυλωμάτων και είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στα χέρια και τα δάχτυλα. Είναι μικρά, σκληρά εξογκώματα, που μπορεί να έχουν τραχιά ή ανώμαλη επιφάνεια. Yποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγους μήνες ή χρόνια. Ωστόσο, εάν είναι επώδυνα, εάν υπάρχει αιμορραγία ή εάν γίνεται ταχεία ανάπτυξη, συστήνεται επίσκεψη σε γιατρό.
  • Τα πελματιαία κονδυλώματα είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος. Είναι συνήθως επίπεδα ή ελαφρώς ανυψωμένα και μπορεί να είναι επώδυνα. Είναι πιθανό να επανέλθουν ακόμα και μετά την αφαίρεση τους. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν κρυοθεραπεία, τοπικά φάρμακα και χειρουργική αφαίρεση.
  • Τα επίπεδα κονδυλώματα είναι μικρά, λεία εξογκώματα που βρίσκονται συνήθως στο πρόσωπο, ειδικά γύρω από τα μάτια και το στόμα. Μπορούν να είναι χρώματος ανοιχτού καφέ, ροζ ή μπεζ. Ενδέχεται να επανεμφανιστούν, έπειτα από την αφαίρεση τους. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν κρυοθεραπεία, τοπικά φάρμακα και θεραπεία με λέιζερ.
  • Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων οφείλονται σε διαφορετικά στελέχη του HPV από τα είδη που προκαλούν κονδυλώματα σε άλλα μέρη του σώματος. Μεταδίδονται σεξουαλικά και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο, εάν δεν αντιμετωπιστούν. Πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα από γιατρό. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν κρυοθεραπεία, τοπικά φάρμακα και χειρουργική αφαίρεση.

Απορία #8: Πώς θα μειώσω το λίπος στην κοιλιά;

Το κοιλιακό λίπος είναι αυτό που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση. Πρόκειται για είδος σπλαχνικού λίπους, το οποίο θεωρείται πιο επιβλαβές από το υποδόριο λίπος. Για να το μειώσουμε, χρειάζεται να προτιμάμε υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε θερμίδες, να ασκούμαστε τακτικά, να χάσουμε βάρος και να διαχειριστούμε το άγχος.

Οι 10 απορίες υγείας που απασχολούν περισσότερο τον πλανήτη
iStock

Απορία #9: Πώς θα απαλλαγώ από την κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα επηρεάζει περίπου το 80% των γυναικών. Προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους και συνδετικού ιστού στο δέρμα, που δίνει στην επιδερμίδα λακκάκια ή ανώμαλη εμφάνιση. Δεν υπάρχει ένας τρόπος αντιμετώπισης για όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως συνήθειες που μπορούμε να αποκτήσουμε όλοι για να μειώσουμε την εμφάνισή της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για λίπος, άρα λειτουργεί ό,τι κάνουμε γενικά για να μειώσουμε το λίπος του σώματος μας: Η διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και λίπη, η τακτική άσκηση, η απώλεια βάρους και τα ειδικά προϊόντα μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας μέσα στα χρόνια, εάν υπάρχει συνέπεια.

Απορία #10: Πώς θα βελτιώσω τον ύπνο μου;

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ενδέχεται να προκύψει μια σειρά από προβλήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, τη διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας, τις αλλαγές στη διάθεση και τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.

Ένα καλό βήμα για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν τον ύπνο. Θα βοηθήσει να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε κάθε ημέρα την ίδια ώρα (ναι, και τα σαββατοκύριακα) και να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πριν τον ύπνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.