iStock

ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ

Γνωρίζεις τι σημαίνει «σύσταση του σώματος» και γιατί είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν ειδικό για να μετρήσεις τη δική σου;

Την περίοδο που με παρακολουθούσε διαιτολόγος, κάθε φορά που πήγαινα στο γραφείο της με ανέβαζε σε μια ειδική ζυγαριά για να καταγράψει τυχόν αλλαγές στη σύσταση του σώματός μου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανέλυε τα ποσοστά του σώματός μου σε λιπώδη, μυϊκό και οστίτη ιστό.

Η μέτρηση της σύστασης του σώματος προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική κατάσταση της υγείας μας, τις οποίες δεν μπορούν να προσφέρουν άλλοι δείκτες, όπως το σωματικό βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος.

Πριν προχωρήσουμε, καλό είναι να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ του βασικού σωματικού λίπους και του αποθηκευτικού σωματικού λίπους:

  • Το βασικό σωματικό λίπος είναι αναγκαίο για τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών και του νευρικού ιστού.
  • Το αποθηκευτικό σωματικό λίπος κατανέμεται κυρίως υποδόρια και σπλαγχνικά και είναι αυτό που δεν συμπαθούμε πολύ.

Όσο για την άλιπη μάζα; Συμπεριλαμβάνει τα οστά, τους μυς, το νερό, συνδετικούς και οργανικούς ιστούς.

Τι δεν δείχνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο ΔΜΣ αποτυπώνει την αναλογία βάρους προς ύψος. Αν και μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση της υγείας μας, πρόκειται για έναν ελλιπή και μερικές φορές λανθασμένο δείκτη, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η ηλικία ή το φύλο. Τι σημαίνει αυτό; Οι μύες, για παράδειγμα, ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος, επομένως κάποιος με υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας μπορεί να σημειώσει μεγάλη βαθμολογία στην κλίμακα ΔΜΣ και να κατηγοριοποιηθεί ως «υπέρβαρος», ακόμα κι αν είναι μεταβολικά υγιής.

Η σύσταση του σώματος προσφέρει μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της υγείας, επειδή μετρά τα ποσοστά λίπους και άλιπης μάζας που αποτελούν το συνολικό μας βάρος. Έτσι, ενώ δύο άτομα μπορεί να ζυγίζουν το ίδιο, μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική σύνθεση σώματος.

σύσταση σώματος
iStock

Η σημασία της σύστασης του σώματος

Έχοντας μια ισορροπημένη σύνθεση σώματος βοηθάμε την υγεία μας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας διαθέτει την ποσότητα σωματικού λίπους που χρειάζεται για την επιβίωσή του, για μόνωση σε ακραίες θερμοκρασίες, για προστασία των οργάνων και για αποθήκευση ενέργειας.

Από την άλλη, τα υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης παθήσεων, όπως είναι τα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, πόνοι στο σώμα, διαβήτης τύπου 2. Τελικά, το να διατηρούμε το σωματικό μας λίπος σε χαμηλά επίπεδα είναι πιο σημαντικό από το να έχουμε χαμηλό σωματικό βάρος.

σύσταση σώματος
iStock

Τι επηρεάζει τη σύσταση του σώματος

  • Η ηλικία: Όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται το σωματικό μας λίπος και μειώνεται η μυϊκή μάζα και η οστική μας πυκνότητα.
  • Το φύλο: Οι γυναίκες έχουν φυσικά περισσότερο σωματικό λίπος από τους άντρες, ειδικά στους γοφούς και τους μηρούς.
  • Οι ορμόνες: Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη σύσταση του σώματος. Η εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού λίπους.
  • Η γενετική: Τα γονίδιά μπορεί να επηρεάσουν τη σύσταση του σώματος μέχρι ένα σημείο, γιατί ο τρόπος ζωής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

σύσταση σώματος
iStock

Μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του σώματός μας;

Η σύσταση του σώματος του καθενός είναι μοναδική. Εάν θέλουμε να την αλλάξουμε, είτε αυξάνοντας την άλιπη μάζα είτε μειώνοντας το σωματικό λίπος, υπάρχουν ορισμένοι ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι:

  • Μπορούμε να κάψουμε λίπος και να χτίσουμε μυς ταυτόχρονα, μέσω συνεχούς άσκησης.
  • Εάν προσπαθούμε να αυξήσουμε το ποσοστό μυϊκού ιστού, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει. Όταν συνδυάζεται με προπόνηση αντίστασης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη και να περιορίσει την απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Για να χάσουμε λίπος, ο τρόπος είναι γνωστός. Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές και καλά λίπη, και προσέχουμε την ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.