iStock

OΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ;

Η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των δέκα ετών έχει προκαλέσει προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές των δυτικών χωρών, καθώς περιστατικά αναφέρονται σε όλο και περισσότερες χώρες. Υπάρχει σύνδεση με τον κορονοϊό ή μήπως πρόκειται για την εμφάνιση ενός νέου ιού;

Ανησυχητικές προεκτάσεις έχει πάρει το ζήτημα των αυξημένων περιστατικών ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά σε όλο και περισσότερες χώρες, αφού μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια που την προκάλεσαν. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την ηπατίτιδα είναι οι ιοί A, B, C, D, και Ε, όμως κανένας από αυτούς δεν ανιχνεύτηκε σε κανέναν από τους ασθενείς.

Κρούσματα ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά κυρίως κάτω των δέκα ετών έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία την Ολλανδία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, ενώ βρισκόμαστε σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης.

Τι είναι η ηπατίτιδα και γιατί μας ανησυχεί;

Ηπατίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή του ήπατος. Η φλεγμονή είναι μια γενική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια λοίμωξη ή τραυματισμό, δηλαδή ένα σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια πιθανή ασθένεια.

Συνήθως η ηπατίτιδα είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά και ορισμένες γενετικές διαταραχές.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς –A, B, C, D και E– αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τη φλεγμονή του ήπατος που παρατηρήθηκε σε αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στα παιδιά είναι τα σκούρα ούρα, τα γκρίζα κόπρανα, ο ίκτερος (δηλαδή το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών) και η υψηλή θερμοκρασία.

Συνήθως η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλλη ιατρική φροντίδα, όμως ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος, όπως συνέβη με δύο παιδιά στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ηπατίτιδα στα παιδιά
iStock

Πού μπορεί να οφείλεται η ηπατίτιδα στα παιδιά;

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η ηπατίτιδα να οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό. Όπως δήλωσε η Dr. Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στον Οργανισμό Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, μία από τις πιθανές αιτίες μεταξύ αυτών που διευρευνούν οι ειδικοί για τα περιστατικά ηπατίτιδας στα παιδιά είναι ότι αυτή μπορεί να συνδέεται με λοίμωξη από αδενοϊό.

Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά ήπιων ασθενειών, όπως κρυολόγημα, εμετό και διάρροια. O Conor Meehan, Ανώτερος Λέκτορας Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, αναφέρει στο The Conversation ότι εάν ο αδενοϊός είναι η αιτία αυτών των περιπτώσεων, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή αδενοϊού που προκαλεί ευκολότερα ηπατίτιδα.

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μια τέτοια έξαρση κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη και μπορεί να οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Για το γεγονός ότι ηπατίτιδα αναφέρθηκε σε παιδιά κάτω των δέκα ετών και κυρίως παιδιά δύο έως πέντε ετών, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «αυτό συμβαίνει καθώς τα παιδιά που είναι τώρα δύο και τριών ετών μεγάλωσαν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και σε ένα περιβάλλον με μάσκες και δεν έχουν λάβει αντισώματα και έτσι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό». Κάτι ανάλογο έχει επισημάνει πριν από μήνες στο OW ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης.

Η κ. Παπαευαγγέλου συμπληρώνει, επίσης, ότι αυτά τα παιδιά «αν νοσούσαν εκτός πανδημίας θα είχαν νοσήσει άλλες τρεις φορές από αδενοϊό ή κοινό κρυολόγημα. Συνεπώς τώρα, έρχονται με την άρση των μέτρων και την αύξηση των επαφών και των δραστηριοτήτων μας όλες αυτές οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό και μπορεί να έχουν και διαφορετική κλινική εκδήλωση. Εκεί που το παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα θα κάνει οξεία ηπατίτιδα. Αυτές είναι σκέψεις που κάνουμε, φαίνεται όμως από τα δεδομένα στην Αγγλία ότι πρόκειται για έναν αδενοϊό, ο οποίος δεν είναι καινούργιος, υπήρχε πάντα».

Τέλος, οι ειδικοί απέκλεισαν σύνδεση των κρουσμάτων ηπατίτιδας με το εμβόλιο κατά της Covid-19, καθώς επίσης και με τον κορονοϊό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.