iStock

ΜΑΘΕ ΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Η θρόμβωση βρίσκεται πίσω από πολλά νοσήματα, απλά δεν το γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, ποιους απειλεί περισσότερο και τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε. Και είναι τόσο απλό, όσο δεν φαντάζεστε!

Η λέξη «θρόμβωση» ακούστηκε ευρέως την περίοδο της πανδημίας Covid-19, καθώς επρόκειτο για μία νόσο την οποία δυνητικά προκαλεί σε ορισμένους ασθενείς. Τότε μάθαμε και ποια εμβόλια είναι περισσότερο επισφαλή για τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Η φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος (πηγμένο αίμα) σχηματίζεται σε μία ή περισσότερες από τις εν τω βάθει φλέβες του σώματος. Η θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα άκρα ή οίδημα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και χωρίς συμπτώματα.

Θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στα αιμοφόρα αγγεία των χεριών/ποδιών, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων οργάνων. Αν ο θρόμβος αποσπαστεί και μεταφερθεί στους πνεύμονες μέσω της δεξιάς καρδιακής κυκλοφορίας, τότε μπορεί να προκληθεί πνευμονική εμβολή, που είναι πολύ επικίνδυνη.

Πώς θα αναγνωρίσετε μια θρόμβωση;

Τα κύρια σημεία και συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στο πόδι ή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή ευαισθησία στη γάμπα, πρήξιμο του αστραγάλου ή του ποδιού, ερυθρότητα ή αισθητό αποχρωματισμό και/ή «κάψιμο».

Θρόμβωση και πρόληψη
iStock

Τα κύρια σημεία και συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στους πνεύμονες ή της πνευμονικής εμβολής μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξήγητη δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή, πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και/ή ζάλη ή λιποθυμία.

Στη θρόμβωση, οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ επικίνδυνα, πλην όμως η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Αν αναρωτιέστε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από μια πιθανή θρόμβωση, αξίζει να μάθετε ότι εκτός από τους καρκινοπαθείς, που έχουν αυξημένες πιθανότητες, το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία, καθιστώντας τους θρόμβους που σχετίζονται με το νοσοκομείο κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο που μπορεί να προληφθεί.

Η μειωμένη κινητικότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο πήξης του αίματος και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος να προλάβει κανείς μία θρόμβωση είναι η κίνηση! Γι' αυτό και το απόλυτο αντίδοτο στην καθιστική εργασία δεν είναι η άσκηση, αλλά τα συχνά διαλείμματα για λίγο περπάτημα.

Θρόμβωση και πρόληψη
iStock

Θρόμβωση: Αιτίες και τρόποι πρόληψης

«Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σε όλες σχεδόν τις εποχές το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση. Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα χιλιόμετρα, για να μετακινηθούν και η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως το σκηνικό άλλαξε δραματικά. Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί, ακόμη και για 100 μέτρα, χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν. Αν δεν αλλάξουμε αυτή την πορεία, όλοι μαζί, η θρόμβωση και ως συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα συνεχίσουν να είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου», αναφέρει ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.).

Το Ινστιτούτο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου, διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου και εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση», ώστε να παροτρύνει τον κόσμο, με τη βοήθεια των ειδικών, να σηκωθεί και να κινηθεί.

«Η γνώση για τη θρόμβωση είναι απαραίτητη. Γιατί η θρόμβωση ανευρίσκεται σε πλήθος νοσημάτων που συναντάμε καθημερινά, απλά δεν το γνωρίζουμε. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι θρόμβωση, τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι θρομβωτικά, η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί θρόμβωση, οι θρομβωμένες φλέβες των ποδιών προκαλούν πνευμονική εμβολή και πάρα πολλά άλλα νοσήματα και καταστάσεις συνδέονται με την θρόμβωση. Γεγονός παραμένει ότι αν γνωρίζουμε για τη θρόμβωση και τι την προκαλεί, θα μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από αυτή. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού βάρους, η τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής), η αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από τη θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις», τονίζει ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας και πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.