Unsplash Patrick Untersee

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη βλεφαρίτιδα που διαρκεί εφ' όρου ζωής με περιόδους ύφεσης και έξαρσης;

Μπορεί να νιώθεις συχνά ότι έχεις ένα σκουπιδάκι στο μάτι σου, να έχεις φαγούρα ή αίσθημα καψίματος. Mπορεί τα μάτια και τα βλέφαρά σου να είναι πολλές φορές κόκκινα, να έχεις περίεργες τσίμπλες πάνω στα βλέφαρα, να βγάζεις συχνά κριθαράκια και χαλάζια ή να τρέχουν τα μάτια σου όταν έρχονται σε επαφή με σκόνη, καπνό και κρύο αέρα. Αν σου συμβαίνουν τα παραπάνω, ενδέχεται να έχεις βλεφαρίτιδα.

Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονή στο σημείο των βλεφάρων απ' όπου βγαίνουν οι βλεφαρίδες. Για να μην αγχώνεσαι, να ενημερώσουμε ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση. Σπανιότατα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μάτι –κυρίως αν την παραμελήσεις εντελώς– αλλά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται για μόλυνση. Τα κακά νέα είναι ότι... δεν πρόκειται για μόλυνση – και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να την έχεις για όλη σου τη ζωή με περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Μη μολυσματική βλεφαρίτιδα: Πού οφείλεται;

Η μη λοιμώδης βλεφαρίτιδα –διότι υπάρχει και λοιμώδης, που οφείλεται στο παράσιτο Demodex, το οποίο μπορεί να εκριζωθεί οριστικά και να θεραπευτείς– αν και προϋπάρχει στον οργανισμό, συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών.

βλεφαρίτιδα
iStock

Συμβαίνει όταν οι αδένες στο εσωτερικό των βλεφάρων παράγουν υπερβολικά πολύ σμήγμα, το οποίο βγαίνει από τη ρίζα των βλεφάρων και στεγνώνει στο χείλος τους, προκαλώντας ερεθισμό. Μπορεί να συνυπάρχει με τη ροδόχρου ακμή ή την πιτυρίδα, αλλά σίγουρα δεν μεταδίδεται.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Μ. Βώρο, MD, Χειρουργό οφθαλμίατρο, η φλεγμονή οφείλεται στα μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας που υπεραναπτύσσονται επάνω στην ξεραμένη βλέννα του βλεφαρικού χείλους. Γι' αυτό και ο σωστός καθαρισμός των βλεφάρων, που περιλαμβάνει ζεστές κομπρέσες και οφθαλμική αλοιφή και σταγόνες, είναι ο σημαντικότερος τρόπος αντιμετώπισης.

Πώς αντιμετωπίζεται η βλεφαρίτιδα;

Οδηγίες για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς –μη μολυσματικής βλεφαρίτιδας– σε 3 στάδια, δίνει ο κ. Βώρος:

1. Ζεστές κομπρέσες

Μουσκέψτε μια καθαρή πετσέτα προσώπου ή γάζες σε πολύ ζεστό νερό, όσο πιο ζεστό μπορεί να δεχτεί το δέρμα σας. Τοποθετήστε την πάνω στα κλειστά βλέφαρά σας για 5-10 λεπτά, κάνοντας απαλό, κυκλικό μασάζ. Ξαναζεστάνετε περιοδικά την πετσέτα στο ζεστό νερό. Έτσι, λιώνει η ξεραμένη βλέννα στο χείλος των βλεφάρων, οπότε μπορεί να απομακρυνθεί πιο εύκολα.

2. Καθαρισμός βλεφάρων

Ο καθαρισμός των βλεφάρων, του βλεφαρικού χείλους και των βλεφαρίδων είναι πολύ σημαντικός. Γίνεται ως εξής: Σε 1/4 ενός ποτηριού με χλιαρό νερό, προσθέστε είτε 4 σταγόνες βρεφικού σαμπουάν, είτε ελάχιστη (στη μύτη ενός κουταλιού) σκόνη μαγειρικής σόδας. Βρέξτε στο διάλυμα αυτό μια καθαρή μπατονέτα.

Καθίστε μπροστά από έναν καθρέφτη. Με το ένα χέρι, τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω, ώστε να βλέπετε τη ρίζα των βλεφαρίδων. Με το άλλο χέρι, κάνοντας μαλακές πλάγιες κινήσεις με τη μπατονέτα, καθαρίστε το βλεφαρικό χείλος κατά μήκος της ρίζας των βλεφαρίδων.

Μην τρίβετε με δύναμη. Η κολλημένη βλέννα πρέπει ήδη να έχει ρευστοποιηθεί με τις ζεστές κομπρέσες που προηγήθηκαν, οπότε δεν χρειάζεται δύναμη για να απομακρυνθεί. Η βλέννα αυτή είναι διαφανής, οπότε μπορεί να μην τη διακρίνετε στην άκρη της μπατονέτας, ωστόσο είναι εκεί.

Επαναλάβετε το ίδιο για το άνω βλέφαρο. Για να το πετύχετε, κοιτάξτε προς τα κάτω. Με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι σας, τραβήξτε το άνω βλέφαρο προς τα επάνω και με το άλλο καθαρίστε με τη μπατονέτα, ενώ συνεχίζετε να κοιτάτε προς τα κάτω. Το άνω βλέφαρο απαιτεί περισσότερη εξάσκηση, ωστόσο δεν μπορεί να τραυματιστεί με αυτές τις κινήσεις.

βλεφαρίτιδα
Unsplash Umesh Soni

3. Αλοιφή και σταγόνες

Η οφθαλμική αλοιφή περιέχει αντιβιοτικό και ίχνη κορτιζόνης (η κορτιζόνη είναι εντελώς αβλαβής σε τοπική χρήση για λίγες μέρες). Την απλώνετε με την άκρη του δακτύλου σας, αμέσως μετά τον καθαρισμό, στη ρίζα των βλεφαρίδων για 2 εβδομάδες και κατόπιν διακόπτετε. Οι σταγόνες είναι τεχνητά δάκρυα (δεν περιέχουν φάρμακο). Προτείνονται τεχνητά δάκρυα, χωρίς συντηρητικό, που χρησιμοποιείτε όσες φορές θέλετε αν αισθάνεστε τα μάτια σας στεγνά σε μακροχρόνια βάση.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία της βλεφαρίτιδας;

Θα χρειαστεί να συνεχίσεις τη θεραπεία για μερικούς μήνες, αλλά επειδή τα συμπτώματα θα υποχωρούν, θα μειώνεται και η συχνότητά της. Μην ξεχνάς ότι επειδή η φλεγμονή αυτή σχετίζεται με τον τύπο του δέρματός σου, αν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις τα συμπτώματα, θα πρέπει να καθαρίζεις με τον παραπάνω τρόπο τα βλέφαρά σου, άλλοτε πιο συχνά κι άλλοτε όχι, καθόλη τη διάρκεια της ζωής σου.

Αρχικά απαιτείται ο καθαρισμός να γίνεται 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες και στη συνέχεια μπορεί να μειωθεί σε 1 φορά. Όταν τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση, ο καθαρισμός εντείνεται για περίπου 3 εβδομάδες. Αισθητή βελτίωση θα δεις μετά από 4-6 εβδομάδες θεραπείας.

Κι αν είναι μολυσματική;

Υπάρχει και η μολυσματική βλεφαρίτιδα, που οφείλεται στο παράσιτο Demodex. Για να διαγνωστεί ο τύπος της βλεφαρίτιδας, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη. Στην περίπτωση της μολυσματικής βλεφαρίτιδας, η θεραπεία είναι περίπλοκη και γίνεται με τη στενή καθοδήγηση του γιατρού. Όταν όμως εκριζωθεί το παράσιτο, η θεραπεία διακόπτεται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.