iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ;

Η φλεβίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες και ειδικότερα σε διάφορες περιόδους ορμονικών αλλαγών. Φυσικά και υπάρχουν τρόποι να απαλλαγεί κανείς, αλλά θα πρέπει να εντοπίσει τον κατάλληλο για την περίπτωσή του. Ας δούμε τι είναι η φλεβίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται.

Η κυκλοφορία του αίματος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Οι αρτηρίες παρέχουν σε όλο το σώμα οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά πλούσια σε ενέργεια, ορμόνες, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα απαραίτητα συστατικά.

Ένα δεύτερο μέρος της κυκλοφορίας του αίματος είναι επίσης ζωτικής σημασίας: το ταξίδι της επιστροφής. Αφού οι αρτηρίες παραδώσουν τα ωφέλιμα συστατικά, το αίμα πρέπει να επιστρέψει στους πνεύμονες για να πάρει περισσότερο οξυγόνο, να αποθηκεύσει θρεπτικά συστατικά, να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα και να επιστρέψει στην καρδιά για να αντληθεί ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, διασφαλίζοντας ότι τα όργανα και οι ιστοί λαμβάνουν αυτό που χρειάζονται, ενώ τα απόβλητα απομακρύνονται.

Οι φλέβες και ο ρόλος τους

Οι δίοδοι που έχουν σχεδιαστεί για το ταξίδι της επιστροφής είναι οι φλέβες. Οι φλέβες αποτελούν ένα δίκτυο συνδετικών σωλήνων σε όλο το ανθρώπινο σώμα, και κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 mm (περίπου όσο η μύτη ενός μολυβιού) έως 2 cm (περίπου όσο ένα φιστίκι).

Οι φλέβες φέρνουν το χαμηλό σε οξυγόνο αίμα πίσω στους πνεύμονες για να εμπλουτιστεί εκ νέου με οξυγόνο. Συχνά, οι μεγάλες φλέβες βρίσκονται παράλληλα με τις αντίστοιχες αρτηρίες, όπως ένας αυτοκινητόδρομος με αυτοκίνητα που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις: στον άνω βραχίονα, για παράδειγμα, η μασχαλιαία φλέβα βρίσκεται δίπλα στη μασχαλιαία αρτηρία. Στο νεφρό, η νεφρική φλέβα διατρέχει το σώμα παράλληλα με τη νεφρική αρτηρία.

Φλεβίτιδα
iStock

Πώς βοηθούν οι φλέβες στη διατήρηση της ροής του αίματος;

Ας ξεκινήσουμε απεικονίζοντας μικροσκοπικά ερυθρά αιμοσφαίρια φορτωμένα με οξυγόνο. Τώρα, φανταστείτε ότι είστε ένα ερυθρό αιμοσφαίριο που μόλις ταξίδεψε από την καρδιά μέσω των αρτηριών σε έναν μυ της γάμπας κάποιου που κάνει τζόκινγκ.

Αφού αφήσετε το απαραίτητο οξυγόνο και μαζέψετε απόβλητα όπως το διοξείδιο του άνθρακα, πρέπει να επιστρέψετε στην καρδιά –γρήγορα!– επειδή οι ασκούμενοι μύες χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο.

Καθώς επιστρέφετε στους πνεύμονες για να φορτώσετε περισσότερο οξυγόνο και να απελευθερώσετε διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχει μια απότομη ευθεία προς τα πάνω. Πώς μπορείτε να επιστρέψετε στους πνεύμονες χωρίς βοήθεια;

Ευτυχώς, οι φλέβες έχουν μικροσκοπικές βαλβίδες μέσα τους που επιτρέπουν στο αίμα να ρέει μόνο προς μία κατεύθυνση. Όταν οι μύες συστέλλονται κοντά σε μεγαλύτερες φλέβες, αντλούν αίμα προς τους πνεύμονες. Επιπλέον, η λήψη μιας αναπνοής δημιουργεί ένα είδος αναρρόφησης που τραβά το αίμα προς τους πνεύμονες.

Χωρίς αυτές τις δυνάμεις να ενθαρρύνουν το αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση μέσω των φλεβών, το αίμα που ρέει στα πόδια θα συγκεντρωνόταν εκεί, προκαλώντας επικίνδυνα υψηλή πίεση και πρήξιμο.

Φλεβίτιδα
iStock

Τι είναι η φλεβίτιδα

Τι γίνεται όμως με τη φλεβίτιδα; Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή και την υγεία μας;

«Με τον όρο φλεβίτιδα ή κιρσούς των κάτω άκρων εννοούμε τις πρησμένες φλέβες στα πόδια, οι οποίες πέρα από το ότι είναι αντιαισθητικές, συχνά κουράζουν και καταπονούν τον ασθενή, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά του, καθώς προξενούν πρήξιμο, πόνο, αίσθημα καύσου και βάρους. Οι πρησμένες φλέβες, που προκαλούν την πάθηση γνωστή ως φλεβίτιδα προκύπτουν από χρόνια παραμελημένη φλεβική ανεπάρκεια στην περιοχή.

»Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια χρόνια βλάβη στο τοίχωμα ή στις βαλβίδες των φλεβών, που αντί να στέλνουν το αίμα στην καρδιά, όπως θα ήταν το φυσιολογικό, είτε το στέλνουν προς τα κάτω είτε το αφήνουν εκεί να λιμνάζει, κάνοντας τις φλέβες να πρήζονται και αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων στο εσωτερικό τους» αναφέρει ο αγγειοχειρουργός Γεώργιος Ρόκας.

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Για να αντιμετωπίσει κανείς τη φλεβίτιδα, πρέπει να επισκεφτεί αρμόδιο γιατρό, που θα διαπιστώσει την αιτία της και θα προτείνει την ενδεδειγμένη για την περίπτωση μέθοδο. Τι επιλογές έχει;

Η συντηρητική θεραπεία, που περιλαμβάνει φάρμακα και ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, είναι αντιμετώπιση αρχικού σταδίου και χρησιμοποιείται συνήθως για την καθυστέρηση της εξέλιξης των κιρσών και όχι για τη θεραπεία τους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μια κλασική χειρουργική μέθοδος κατά την οποία αφαιρούνται τα φλεβικά τμήματα και τα παρακλάδια τους που δεν λειτουργούν σωστά. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται κανείς από τη φλεβίτιδα, καθώς αποκαθίσταται άμεσα η κυκλοφορία στα πόδια. Ωστόσο, ως κλασικό χειρουργείο ενέχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία, ολική αναισθησία, μεγάλη περίοδο αποκατάστασης και ορισμένους –αν και ελάχιστους– κινδύνους επιπλοκών.

Φλεβίτιδα
iStock

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκα, οι σύγχρονες ενδοφλεβικές θεραπείες, δηλαδή τα Laser και οι ραδιοσυχνότητες - RF, είναι αυτά που προτιμώνται συχνότερα, και πάλι όμως δεν ενδείκνυνται για όλες τις περιπτώσεις.

  • Laser: Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται άμεσα και ανώδυνα με τη χρήση laser μέσω δερματικών οπών. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία, δεν υπάρχουν ράμματα, δεν υπάρχουν ουλές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπλοκών, την αποφυγή του πόνου και την άμεση επιστροφή στη δραστηριότητα, γεγονός που την έχει καθιερώσει παγκοσμίως ως την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο.
  • Ραδιοσυχνότητες - RF: Μέθοδος με παρόμοια τεχνική και αποτελεσματικότητα με το laser, με τη διαφορά ότι εφαρμόζεται με τη χρήση εργαλείου ραδιοκυμάτων με στόχο τη σύγκλιση του εσωτερικού φλεβικού τοιχώματος. Είναι εντελώς ανώδυνη, δεν απαιτείται αναισθησία, είναι ασφαλής, δεν αφήνει ουλές και περιορίζεται η πιθανότητα επιπλοκών. Το μοναδικό μειονέκτημά της είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους κιρσούς.

Αν και οι ενδοφλεβικές μέθοδοι αποτελούν στην εποχή μας την καθιερωμένη μέθοδο θεραπείας, δεν αποτελούν επιλογή για όλους τους ασθενείς. Ο κάθε ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Το ατομικό ιατρικό ιστορικό και το στάδιο του προβλήματος θα καθορίσουν τον τρόπο της αντιμετώπισης. Για να διαπιστωθούν αυτά θα πρέπει να γίνει ενδελεχής εξέταση από τον γιατρό και αιμοδυναμική μελέτη με triplex.

Προληπτικά μέτρα

Αν έχετε πρόβλημα με τους κιρσούς, καλό είναι να απευθυνθείτε εγκαίρως σε ειδικό, ώστε να το παρακολουθείτε. Προληπτικά μέτρα συντήρησης της κατάστασης που μπορείτε να λάβετε είναι:

  • Σωματική δραστηριότητα. Ασκηθείτε τακτικά και αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και την καθιστική ζωή.
  • Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή, όπως η φυτοφαγικής κατεύθυνσης μεσογειακή δίαιτα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Μην καπνίζετε.
  • Φοράτε κάλτσες συμπίεσης εάν έχετε ήδη φλεβική νόσο, όπως φλεβική ανεπάρκεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.