Unsplash Diana Polekhina

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΟΥ

Μία νέα έρευνα βρήκε πόση ακριβώς βιταμίνη C χρειάζεται ένας άνθρωπος ανάλογα με το παραπανίσιο βάρος του για να αποκτήσει μια δυνατή άμυνα και να μειώσει τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης.

«Οι χιλιάρες C είναι υπερβολική ποσότητα για το γυναικείο σώμα», μου λέει μια φίλη ειδικευόμενη γιατρός, καθώς ετοιμάζομαι να καταπιώ ένα χάπι βιταμίνης C 1000 mg. Γνωρίζοντας ότι και στα μικρά παιδιά τα φάρμακα –κυρίως– χορηγούνται σε ποσότητες που καθορίζει το βάρος τους, έχω συχνά αναρωτηθεί αν θα έπρεπε να παίζει ρόλο το βάρος μας στη δοσολογία φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής

Μία νέα έρευνα έρχεται να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα σε σχέση με τη βιταμίνη C. Για την ακρίβεια, η έρευνα διενεργήθηκε από το Τμήμα Παθολογίας και Βιοϊατρικής Επιστήμης του University of Otago, Christchurch, της Νέας Ζηλανδίας και εντόπισε πόση επιπλέον C πρέπει να πάρει κανείς σε σχέση με το σωματικό του βάρος, ώστε να μεγιστοποιήσει την υγεία του ανοσοποιητικού του.

Bιταμίνη C εναντίον των λοιμώξεων

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Anitra Carr, ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην εποχή της Covid-19. «Γνωρίζουμε ότι η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν την όποια μόλυνση. Η πνευμονία είναι μια σημαντική επιπλοκή της Covid-19 και οι ασθενείς με πνευμονία έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η C μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας αλλά και τη σοβαρότητά της», σχολίασε. 

Βιταμίνη C
Unsplash The Tonik

Πόση παραπάνω βιταμίνη C;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 10 παραπανίσια κιλά που έχει κάποιος, το σώμα του χρειάζεται επιπλέον 10 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ημερησίως, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή άμυνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Covid-19 πλήττει περισσότερο τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, πολλά εκ των οποίων είναι υπέρβαρα, τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ βοηθητικά στην παρούσα κατάσταση. 

Αν υποθέσουμε ότι ένα φυσιολογικό βάρος είναι τα 60 κιλά, τα 110 mg C ημερησίως είναι μια ικανοποιητική ποσότητα, η οποία μπορεί να προσληφθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Έτσι, ένας άνθρωπος βάρους 90 κιλών θα πρέπει να πάρει επιπλέον 30 mg για να επιτύχει τον βέλτιστο στόχο των 140 mg /ημέρα. Ένας όμως 120 κιλών θα χρειαζόταν τουλάχιστον επιπλέον 40 mg ημερησίως, διότι εκείνος χρειάζεται 150 mg/ημέρα.

Βιταμίνη C
Unsplash Jonas Kakaroto

Πρακτικοί τρόποι για να αυξήσουμε την πρόσληψη

Ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ή η λήψη κάποιου συμπληρώματος.

Το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» είναι πραγματικά μια χρήσιμη συμβουλή. Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει 10 mg βιταμίνης C, οπότε αν ζυγίζετε 70-80 κιλά, η κατανάλωση ενός ή δύο επιπλέον μήλων είναι ό,τι πρέπει. Το πορτοκάλι περιέχει 70 mg βιταμίνης C και το ακτινίδιο 100 mg.

Αν επιλέξετε να πάρετε τη βιταμίνη C μέσα από μια πολυβιταμίνη, ελέγξτε τις ακριβείς ποσότητες της C ανά δισκίο, καθώς ορισμένα πολυβιταμινούχα σκευάσματα μπορεί να την περιέχουν σε πολύ χαμηλές δόσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.