iStock

ΠΟΤΕ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΠΑΝΕ ΠΑΡΕΑ

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα συμπτώματα που, σύμφωνα με ερευνητές, εμφανίζει η πλειοψηφία των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε μείωση των περιπτώσεων άνοιας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζουν με άνοια υπολογίζεται σε περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια, με τις γυναίκες να συνεχίζουν να πλήττονται δυσανάλογα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του ποσοστού των ηλικιωμένων πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alzheimer Europe, που περιλαμβάνει 37 ενώσεις για το Αλτσχάιμερ από 33 χώρες της Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, γι’ αυτό και είναι σημαντική η διάγνωσή της άνοιας όσο γίνεται νωρίτερα.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες λένε ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων άνοιας ξεκινά με ήπια γνωστική εξασθένηση. Ωστόσο, έρευνα υποδηλώνει ότι στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ με όψιμη έναρξη (όταν τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 65 ετών), υπάρχει ένα επιπλέον σύμπτωμα που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Μάλιστα, το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται περίπου στο 98% των ασθενών.

«Βρήκαμε ότι η κατάθλιψη και η γνωστική εξασθένηση ήταν τα πρώτα συμπτώματα στο 98,5% και στο 99,1% των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ με όψιμη έναρξη (LOAD), αντίστοιχα. Από την άλλη, στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ με πρώιμη έναρξη τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 9% και 80%», έγραψε η ομάδα.

Σύμφωνα με δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα, η οποία στο περιοδικό BMJ Open, η κατάθλιψη εμφανίζεται ως ένα από τα πρώτα συμπτώματα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων της νόσου Αλτσχάιμερ με όψιμη έναρξη, ενώ είναι σχετικά σπάνιο σε περιπτώσεις πρώιμης έναρξης.

Πρόκειται για μια σημαντική παρατήρηση, δεδομένου ότι το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης εκτιμά πως η πλειοψηφία των περιπτώσεων της νόσου Αλτσχάιμερ είναι όψιμης έναρξης.

Ποιο σύμπτωμα εμφανίζει η πλειοψηφία των ασθενών με Αλτσχάιμερ
iStock

Η κατάθλιψη στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ

Η κατάθλιψη που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ δεν θεωρείται σπάνιο σύμπτωμα. Ωστόσο, όπως εξηγεί η αμερικανική Οργάνωση για το Αλτσχάιμερ, η διάγνωσή της μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς η άνοια εμφανίζει μερικά κοινά συμπτώματα, όπως απάθεια, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, κοινωνική απόσυρση, απομόνωση, δυσκολία συγκέντρωσης.

«Επιπλέον, η γνωστική εξασθένηση που βιώνουν τα άτομα με Αλτσχάιμερ συχνά τα δυσκολεύει να εκφράσουν τη λύπη, την απελπισία, την ενοχή και άλλα συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη», λένε ειδικοί.

Ένα από τα κύρια στοιχεία της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, που σχηματίζει πλάκες και συσσωματώσεις οι οποίες οδηγούν σε νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων, συμβάλλοντας στη γνωστική εξασθένηση.

Από την άλλη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημοσίευσαν μελέτη στο JAMA Network Open, αναφέροντας ότι «τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς γνωστικά προβλήματα, σε συνδυασμό με μη φυσιολογικά επίπεδα β-αμυλοειδούς, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ταχύτερες μεταβολές στη λειτουργία της μνήμης και της σκέψης με την πάροδο του χρόνου».

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ακόμη και μέτρια επίπεδα εναπόθεσης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και των γνωστικών ικανοτήτων. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τα συμπτώματα της κατάθλιψης να αποτελέσουν στόχους σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες στοχεύουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Jennifer Gatchel, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής με εξειδίκευση στη γηριατρική ψυχιατρική στο Mass General.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.