istock

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΟΠΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Η κόπωση είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι άντρες. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση;

Μήπως τον τελευταίο καιρό νιώθεις διαρκώς κουρασμένος; Μήπως δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να ολοκληρώσεις ακόμα και βασικές εργασίες; Μήπως νυστάζεις διαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αν ναι, τότε τα επίπεδα ενέργειάς σου μάλλον είναι εξαιρετικά χαμηλά και οι μπαταρίες σου κινδυνεύουν να αδειάσουν.

Την κόπωση αυτή μπορούν να προκαλέσουν παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, αλλά και ιατρικοί λόγοι. Μερικοί από αυτούς αφορούν αποκλειστικά τους άντρες ή εμφανίζονται συχνότερα σε αυτούς. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες κούρασης και τι μπορείς να κάνεις;

Κοινές αιτίες κόπωσης στους άντρες

1. Η λάθος διατροφή

Η υιοθέτηση μιας υποθερμιδικής δίαιτας ή μιας δίαιτας φτωχής σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι ελλείψεις αυτές είναι σχετικά συχνές σε νεότερους άντρες που ασκούνται πολύ, ή σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν τρώνε αρκετά.

2. Το επίπεδο σωματικής άσκησης

Αν έχεις πολύ καιρό να κάνεις οποιοδήποτε είδος γυμναστικής, τότε εκεί μπορεί να κρύβεται η αιτία της κόπωσής σου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και ενέργειας και κρατάει… δραστήριους τους μυς σου. Βέβαια, και η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

istock

3. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη θεωρείται η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, που καθορίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά του φύλου. Παίζει, δε, ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων πνευματικής και σωματικής ευεξίας. Ωστόσο, καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, τα επίπεδα τεστοστερόνης που εκκρίνει το σώμα μειώνονται φυσικά, άρα είσαι πιο επιρρεπής στην κόπωση.

4. Η υπνική άπνοια

Η ποιότητα του ύπνου είναι γνωστό ότι συνδέεται με τα επίπεδα ενέργειας του ανθρώπου. Επομένως, οι όποιες διαταραχές ύπνου σε κάνουν να νιώθεις… κομμάτια. Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή πιο συχνή στους άνδρες και σε υπέρβαρα άτομα. Αν υποπτεύεσαι ότι πάσχεις από τη συγκεκριμένη διαταραχή, φρόντισε να επισκεφτείς γιατρό.

istock

5. Η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει μεγάλο αριθμό αντρών, ωστόσο οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, να μιλήσουν για αυτό και να αναζητήσουν βοήθεια. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών, και να περιλαμβάνουν πέρα από χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αδιαφορία για τομείς της ζωής όπως η εργασία, η οικογένεια, τα χόμπι.

6. Ιατρικές καταστάσεις

Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις και σχετικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση και τους άντρες. Μεταξύ των πιο κοινών είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός.

istock

Πώς οι άντρες μπορούν να καταπολεμήσουν την κόπωση

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γιατρό σου, ώστε να αποκλείσεις τυχόν υποκείμενες παθήσεις. Στη συνέχεια, φρόντισε να αλλάξεις καθημερινές συνήθειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση. Για παράδειγμα:

  • Αν καταναλώνεις συχνά επεξεργασμένες τροφές, καλό είναι να τις περιορίσεις.
  • Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής θα σου προσφέρει άφθονη ενέργεια.
  • Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Επίσης, θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου.
  • Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι νερό και να πίνεις συχνά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.