Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΧΑΜΗΛΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις χαμηλή τεστοστερόνη; Διάβασε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και επικοινώνησε με τον γιατρό σου.

Την έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με το ανδρικό φύλο και είναι αναμενόμενο, αφού η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. «Τα ανδρογόνα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του άρρενος φύλου σε γενετικά άρρενα έμβρυα, καθώς και για την ανάπτυξη των πρωτογενών και δευτερογενών χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου κατά την εφηβεία», έχει πει στο OW ο Κωνσταντίνος Τσίγκος, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Διατροφής και Μεταβολισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Βέβαια, τεστοστερόνη εκκρίνεται και στις γυναίκες, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των αντρών, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία των ωοθηκών τους.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Κάποιους μπορούμε να τους προλάβουμε, όπως π.χ. η παχυσαρκία. Κάποιους άλλους δεν έχουμε παρά να τους αποδεχτούμε, όπως η φυσική πτώση των επιπέδων στους άνδρες μετά τα 40.

Τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι η τεστοστερόνη σου έχει πάρει την κατιούσα; H Angelica Balingit, γιατρός Εσωτερικής Παθολογίας, απαριθμεί στο Medical News Today ορισμένα από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται.

  • Μειωμένη μυϊκή & οστική μάζα: Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, στην παραγωγή οστικού ιστού και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Επομένως, τα μειωμένα επίπεδά της μπορούν να οδηγήσουν στην σημαντική απώλεια των παραπάνω, κάτι που μπορεί να αυξήσει π.χ. τον κίνδυνο καταγμάτων.
  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή: Είναι κάτι που ισχύει και για τα δύο φύλα, όχι μόνο τους άντρες. Ωστόσο, στους άντρες η μείωση είναι σημαντική.
  • Μειωμένα επίπεδα ενέργειας: Ένα ακόμα κοινό σύμπτωμα είναι το αίσθημα κόπωσης, ακόμα κι αν έχεις ξεκουραστεί αρκετά.
  • Αύξηση του σωματικού λίπους: Όπως αναφέρει δημοσίευση στο περιοδικό PLOS ONE, «η τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των μυών, την κατανομή του λίπους και τη μεταβολική κατάσταση, ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους. Στους άντρες, η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει [μεταξύ άλλων] σε αυξημένη εναπόθεση λίπους».

χαμηλή τεστοστερόνη
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τι συμβαίνει με τα φύλα

Οι άντρες μπορεί να αντιμετωπίσουν μερικά ακόμα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην επίτευξη ή τη διατήρηση στύσης, ατροφία όρχεων, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, δυσκολία στον ύπνο, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανό να εμφανίσουν δυσκολία στην συγκέντρωση, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.

Όσον αφορά τις γυναίκες, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν μεταξύ άλλων σε μειωμένη λίμπιντο, απώλεια οστικής μάζας και ακανόνιστες περιόδους, αναφέρουν ειδικοί της Cleveland Clinic.

Αν εμφανίζεις ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.