Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙ 5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Ο ψυχίατρος Dr. Daniel Amen απαριθμεί τις τροφές και τις συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις για να διατηρήσεις υγιή τον εγκέφαλό σου.

Πριν από πολλά χρόνια, ο διάσημος ψυχίατρος και ειδικός στην υγεία του εγκεφάλου Dr. Daniel Amen επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσε η κόρη του, για να εξηγήσει σε 7χρονους μαθητές πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και να τους συμβουλεύσει πώς θα τον κάνουν πιο δυνατό.

Στο πλαίσιο της κουβέντας του με τα παιδιά τους ζήτησε να χωρίσουν σε δύο κατηγορίες τις καθημερινές συνήθειές μας που κάνουν καλό ή κακό στην εγκέφαλο. «Πέτυχαν σχεδόν τα πάντα! Μόνο σε ένα έκαναν λάθος: ότι ο φυσικός χυμός πορτοκάλι κάνει καλό», λέει ο ίδιος αφηγούμενος την ιστορία αυτή στο podcast «The Diary of a CEO». «Θέλω να πω ότι όλοι μας ξέρουμε τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνουμε, απλά οι καταιγιστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να το ξεχνάμε».

Τα καλά νέα είναι ότι στο ίδιο podcast ο Dr. Αmen είχε όλη την καλή διάθεση να επισημάνει τι θα έπρεπε να περιορίσουμε για το καλό του εγκεφάλου μας.

1. Η ζάχαρη

Ο Dr. Amen είναι κάθετος στο ότι η κατανάλωση φρουτοχυμών γεμίζει τον οργανισμό με ζάχαρη (από τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων) χωρίς να λαμβάνουμε τα οφέλη των φυτικών ινών. Ο ίδιος, λοιπόν, λέει πως οι φρουτοχυμοί, ακριβώς όπως τα γλυκά, ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Την ίδια ώρα, τα αιμοφόρα αγγεία φθείρονται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται. «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, διαβήτη και παχυσαρκία. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου», σημειώνει.

Ψυχίατρος απαριθμεί τις 5 συνήθειες που καταστρέφουν τον εγκέφαλο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι

Ένα δυνατό χτύπημα με μια μπάλα ποδοσφαίρου στο κεφάλι –ή οποιοσδήποτε άλλος τραυματισμός– μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον εγκέφαλο. «Τέτοιοι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες και θα πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν. Ο προστατευτικός εξοπλισμός και οι ασφαλέστερες αθλητικές πρακτικές είναι απαραίτητες, λοιπόν, για την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου».

3. Η χαμηλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο

Μία σειρά παθολογικών καταστάσεων μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο εγκέφαλο, εξαιτίας κακής κυκλοφορίας. Στην περίπτωση αυτή το άτομο οδηγείται σε γνωστική έκπτωση, αν όχι σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, όπως π.χ. ισχαιμικό επεισόδιο. Ο Dr. Amen υποστηρίζει ότι η τακτική άσκηση, τα συμπληρώματα Ginkgo Biloba και η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης εγκεφαλικής λειτουργίας.

4. Η καφεΐνη

Η κατανάλωση καφεΐνης είναι σωτήρια για ορισμένους ανθρώπους, όμως η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο αλλά και πολυετείς έρευνες. «Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι γενικά ασφαλής, εφόσον προσέχεις πόση προσλαμβάνεις καθημερινά. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου, παρόλο που μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με την άνοια», σημειώνει ο ίδιος.

5. Η παραμέληση της ψυχικής υγείας

Η ψυχική μας υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία του εγκεφάλου. Ο Dr. Amen τονίζει τη σημασία του να διατηρούμε μια θετική στάση ζωής, αναζητώντας τρόπους για να διαχειριζόμαστε το άγχος και να αντιμετωπίζουμε τα τραύματα του παρελθόντος. Όπως εξηγεί, «οι αρνητικές σκέψεις και τα ψυχιατρικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων γνωστικών προβλημάτων».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.