iStock

ROOMING-IN: ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΩΡΟ

Το rooming in, η συνδιαμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του από την πρώτη κιόλας στιγμή της ζωής του μέχρι την έξοδο από το μαιευτήριο, διασφαλίζει ανάμεσα σε άλλα την εξοικείωση της νέας μητέρας με το πρώτο της μωρό.

Τακτική δεδομένη στα δημόσια μαιευτήρια και προαιρετική στα ιδιωτικά, το rooming-in αφορά στη συνδιαμονή μητέρας και βρέφους και συνεπώς στη στενή και διαρκή αλληλεπίδρασή τους από τις πρώτες κιόλας ώρες της κοινής τους ζωής.

Όταν γεννούσα το πρώτο μου παιδί, η πρακτική αυτή ήταν στα «σπάργανα» κι εγώ είχα επιλέξει ένα «baby friendly» μαιευτήριο, επιθυμώντας διακαώς να έχω το παιδί μαζί μου στο δωμάτιο. Η παιδίατρός μου ήταν κάθετη στην επιλογή αυτής της πρακτικής. Όταν λοιπόν ζήτησα το μωρό στο δωμάτιό μου, η προϊσταμένη μαία μου είπε με νόημα: «Δεν θέλετε να ξεκουραστείτε;»

Τότε, το ιδιωτικό μαιευτήριο φάνταζε χώρος ανάπαυσης και ξεγνοιασιάς για τη λεχώνα, πριν εκείνη βουτήξει στα βαθιά νερά της φροντίδας του βρέφους. Και επιπλέον το rooming-in ήταν «προνόμιο» του μονόκλινου, δηλαδή έπρεπε να πληρώσεις για το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου: να έχεις το παιδί σου μαζί σου.

rooming-in στο μαιευτήριο
iStock

Όχι πως είναι εύκολο να έχεις το μωρό μαζί σου ενώ είσαι εξαντλημένη από τον τοκετό. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ  αναφέρει ότι το 60% των γυναικών που είχαν από την πρώτη στιγμή το μωρό μαζί τους στο δωμάτιο ήταν απόλυτα ικανοποιημένες. Οι υπόλοιπες ανέφεραν κάποιες δυσκολίες, όπως η έλλειψη ύπνου. Αυτή όμως δεν είναι μία συνθήκη που έτσι κι αλλιώς συναντάει μία νέα μητέρα με τον ερχομό του παιδιού της;

Τα οφέλη του rooming-in

Σήμερα, οι υποψήφιες μητέρες γνωρίζουν τα οφέλη του rooming-in και φαίνεται να το επιλέγουν ή έστω να μην το αποφεύγουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και τη Unicef, η συνδιαμονή βρέφους και μητέρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή αποκλειστικό μητρικό θηλασμό.

Οι ευσυνείδητοι μαιευτήρες και παιδίατροι ακολουθούν τις συμβουλές του Π.Ο.Υ. και ενισχύουν τη γυναίκα να επιδιώξει τη διαμονή του βρέφους στο δωμάτιό της, καθώς η συγκατοίκηση μαμάς και μωρού στο μαιευτήριο ωφελεί μητέρα και βρέφος.

rooming-in
iStock

Για το βρέφος:

  • Τρώει όποτε επιθυμεί και μαθαίνει πιο γρήγορα να θηλάζει. Τα μωρά που μένουν στις αίθουσες νεογνών έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραφούν από τις μαίες και τις νοσηλεύτριες με ξένο γάλα, καθώς είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα σίτισης του κάθε βρέφους σύμφωνο με τις ανάγκες του και την παραγωγή γάλακτος της μητέρας του. Ακόμη κι αν ζητήσει μία μητέρα να της φέρνουν το μωρό όταν κλάψει, πρακτικά είναι δύσκολο για το προσωπικό να τρέχει συνεχώς με κλαίοντα μωρά στους διαδρόμους αναζητώντας τις λεχώνες. Επίσης, τα βρέφη που αποχωρίζονται τη μητέρα τους θηλάζουν προγραμματισμένα, ακολουθώντας το πρόγραμμα σίτισης του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στη φύση το βρέφος τρώει όταν πεινάσει και έτσι οδηγεί στην παραγωγή γάλακτος της μητέρας. Όταν λείπει από δίπλα της, αναστέλλεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας γάλακτος από τη μητέρα και δημιουργείται μία ανισορροπία που σαμποτάρει τον μητρικό θηλασμό, θεμέλιο λίθο για την υγεία της μητέρας και του παιδιού.
  • Κλαίει λιγότερο καθώς νιώθει ασφάλεια κοντά στη μητέρα του, αντίθετα με τα βρέφη στις αίθουσες νεογνών που σπαράζουν στο κλάμα καθώς, όχι μόνο δεν έχουν τη μαμά τους, αλλά ακούνε και τα κλάματα των λίγων ημερών «γειτόνων» τους.

Για τη μητέρα:

  • Συνδέεται αμέσως με το μωρό της και φαίνεται να έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει μελαγχολία ή ακόμη και επιλόχεια κατάθλιψη.
  • Αν και δεν της μένει ούτε στιγμή να «αναρρώσει» από τον τοκετό, η διαρκής επαφή της με το μωρό την εξοικειώνει με τις ανάγκες του. Σήμερα, μάλιστα, οι μαίες είναι πρόθυμες να εκπαιδεύσουν τη μητέρα για τη φροντίδα του παιδιού από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής του. Έτσι, ειδικά η νέα μητέρα αποκτά αυτοπεποίθηση και δεν φοβάται να φροντίσει το παιδί της. Επιστρέφοντας στο σπίτι δεν έχει ένα «άγνωστο» μωρό στην αγκαλιά της, καθώς γνωρίζει τα σημάδια που της λένε ότι το παιδί της πεινάει, νυστάζει ή είναι λερωμένο.
  • Αφοσιώνεται στον ρόλο της, καθώς το rooming-in δεν συνδυάζεται με επισκέψεις φίλων και γνωστών, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν μειωθεί λόγω της πανδημίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.