iStock

Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μία ακόμη έρευνα έρχεται να τονίσει πως όσο περισσότερο διαρκεί ο αποκλειστικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την προστασία των παιδιών από το άσθμα. Μετά τους 6 μήνες, ο θηλασμός παύει να είναι αποκλειστικός, αλλά εξακολουθεί να ωφελεί τον παιδικό οργανισμό.

Το παιδικό, βρογχικό άσθμα είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας της παιδικής ηλικίας. Εκτιμάται ότι 1 στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται από αυτό, με 6,1 εκατ. παιδιά κάτω των 18 να έχουν παρουσιάσει ασθματική κρίση. Είναι μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, υπεραντίδραση των βρόγχων, οίδημα και βλεννώδεις εκκρίσεις. Ως αποτέλεσμα, οι βρόγχοι των ασθματικών παιδιών είναι μονίμως στενωμένοι.

Καθώς το άσθμα εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής, πολλές έρευνες γίνονται σχετικά με την πρώιμη έκθεση των βρεφών σε τυχόν πυροδοτικούς παράγοντες. Ένας από τους τομείς που εξετάζονται ενδελεχώς είναι αυτός της διατροφής, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να επιδράσει στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και στους ίδιους τους πνεύμονες.

Η σημασία του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα, η πρώτη τροφή που υπό κανονικές συνθήκες λαμβάνει ένα βρέφος, περιέχει μικροχλωρίδα, ολιγοσακχαρίτες, θρεπτικά συστατικά, ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν το μικροβίωμα. Εκείνο με τη σειρά του συμβάλλει στον σχηματισμό διάφορων επιγενετικών παραγόντων που θα οδηγήσουν ή όχι στην εμφάνιση μιας ασθένειας.

Θηλασμός
iStock

Τώρα, λοιπόν, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), δείχνει ότι μια μεγαλύτερη περίοδος αποκλειστικού θηλασμού συσχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης παιδικού άσθματος.

Άσθμα και αποκλειστικός θηλασμός

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσο περισσότερο θηλάζει αποκλειστικά μια μητέρα, τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες του παιδιού της να αποκτήσει άσθμα, σύμφωνα με την Keadrea Wilson, MD, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια νεογνολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα μωρά που θήλασαν για 2-4 μήνες είχαν 64% πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, το ίδιο κι εκείνα που θήλασαν για λιγότερο από 2 μήνες. Τα μωρά που θήλασαν για 5-6 μήνες μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος στο 61%, ενώ εκείνα που θήλασαν για περισσότερο από 6 μήνες (ο θηλασμός μετά τους 6 μήνες παύει να είναι αποκλειστικός) είχαν πιθανότητες 52%.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη σχετική μελέτη που έχει γίνει. Η συγκεκριμένη έρευνα συνδύασε 3 προηγούμενες για να πάρει ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων, περισσότερα από 2 χιλιάδες ζευγάρια μητέρας-παιδιού.

Θηλασμός
iStock

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η μεικτή διατροφή, δηλαδή το μητρικό γάλα συνδυασμένο με φόρμουλα, χυμούς και άλλες στερεές τροφές, δεν παρείχε το ίδιο επίπεδο προστασίας. Με άλλα λόγια, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αυξάνουν όταν αυτός είναι αποκλειστικός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη Unicef, ένα παιδί ενδείκνυται να θηλάσει μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή του και για τους επόμενους 6 μήνες αποκλειστικά, χωρίς δηλαδή την προσθήκη άλλων τροφών ή υγρών, καθώς και για τουλάχιστον τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του.

Ο ρόλος της διατροφής και άλλων παραγόντων

Φυσικά, το άσθμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη βρεφική διατροφή, ούτε καν κυρίως από αυτή. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες, με σημαντικότερο ίσως τη περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και την κληρονομικότητα, που συμβάλλουν στην εκδήλωσή του. Μάλιστα, αν ο γονιός έχει άσθμα, το παιδί του είναι 3-6 φορές πιο πιθανό να το κληρονομήσει.

Παρ’ όλα αυτά, ο μητρικός θηλασμός δεν είναι πανάκεια και η κάθε μητέρα καλείται να βρει το βέλτιστο για τη δική της σχέση με το παιδί της, ανάλογα με τις συνθήκες και τις περιστάσεις. Για την αντιμετώπιση του παιδικού, βρογχικού άσθματος με φυσικό τρόπο υπάρχουν αρκετές επιλογές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.