iStock

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ «ΦΑΡΜΑΚΟ»

Από τον καθαρισμό του δέρματος μέχρι την κυστίτιδα, οι μύθοι για τη χρήση της μαγειρικής σόδας στην υγεία και την ομορφιά συναγωνίζονται τις αλήθειες.

Κάνει τα ασπρόρουχα λαμπίκο, φουσκώνει το κέικ σοκολάτας, απορροφά τις δυσάρεστες οσμές του σπιτιού… Η μαγειρική σόδα έχει πολλούς και καλούς λόγους να πιάνει χώρο στα ράφια της κουζίνας ή στο ντουλάπι με τα απορρυπαντικά. Τι λόγο έχει όμως να στριμώχνεται και στο φαρμακείο του σπιτιού;

Η χημική ένωση με τον τύπο NaHCO3 δεν ανήκει στις φαρμακευτικές ουσίες αλλά εμπεριέχεται σε πολλά φάρμακα και καλλυντικά. Οδοντόπαστες, προϊόντα για κολπικές πλύσεις, φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιέχουν στα συστατικά τους το διττανθρακικό νάτριο, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της σόδας. (Συχνά τον μάρκετινγκ επιλέγει το «baking soda», καθώς και μόνο ο προσδιορισμός «μαγειρική» δίνει στον καταναλωτή την αίσθηση ασφάλειας. Αφού τρώγεται, γιατί να μην μπει στο στόμα μας;)

Με μια πρέζα μαγειρική σόδα σώθηκα!

Η μαγειρική σόδα έχει συναρπαστικές ιστορίες να διηγηθεί από τις περιηγήσεις της στο σώμα μας: τις περιπέτειές της στα λεκιασμένα από τον καφέ δόντια, την εμπλοκή της σε μασχάλες και πέλματα, την περιήγησή της στα γυναικεία απόκρυφα σημεία. Τι είναι αλήθεια και τι αγγίζει το παραμύθι;

– Η μαγειρική σόδα χαρίζει λευκά δόντια

Δεν είναι μύθος, αλλά είναι σίγουρα υπερβολή που μπορεί να αφαιρέσει χρόνο ζωής από το σμάλτο των δοντιών μας. Είχα τη συνήθεια να πλένω ορισμένες μέρες την εβδομάδα τα δόντια μου με σόδα και χαιρόμουν την αίσθηση καθαριότητας αλλά και τη λάμψη που έπαιρνε το χαμόγελό μου. Στα μάτια μου η σόδα είχε απενοχοποιηθεί, εξαιτίας της χρήσης της από τον ίδιο τον οδοντίατρό μου, που μία φορά ετησίως έκανε ένα «ντους» σόδας στην οδοντοστοιχία μου εκτοξεύοντας με πίεση ένα μείγμα που περιέχει διττανθρακικό νάτριο. Όταν όμως είπα στον γιατρό μου ότι βουρτσίζω τακτικά τα δόντια μου με σόδα και μάλιστα την αφήνω να δράσει για λίγα λεπτά, φρύαξε και μου εξήγησε ότι η συχνή χρήση και μάλιστα σε συνδυασμό με το βούρτσισμα βλάπτει τον σμάλτο ανεπανόρθωτα.

μαγειρική σόδα
pexels

– Η μαγειρική σόδα θα σε απαλλάξει από τα μαύρα στίγματα

Ποιος νους συνέλαβε αυτή την «κούρα ομορφιάς» και ποια μυαλά την οδήγησαν ως τα πέρατα του διαδικτύου είναι ένα μυστήριο. Βιντεάκια και ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τάζουν πλύσιμο, λεύκανση του δέρματος και απολέπιση, οδηγώντας ειδικά τις πιτσιρίκες με ακμή ή τάση ακμής να πασαλείφονται με τη λευκή πάστα που φτιάχνουν με νερό και σόδα και να περιμένουν το θαύμα στο πρόσωπό τους. Αντί γι’ αυτό συνήθως παραπονιούνται για το ερεθισμένο τους δέρμα.

Πού εδράζει αυτός ο μύθος; Στις ήπιες αντιβακτηριακές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας. Από την άλλη, όμως, το δέρμα μπορεί να ξεραθεί υπερβολικά με τη σόδα, που έχει pH 9, ενώ τα επίπεδα pH της επιδερμίδας μας κυμαίνονται μεταξύ 4,5 και 5,5 ώστε να το δέρμα μας να είναι ενυδατωμένο και προστατευμένο από ερεθιστικούς εξωτερικούς παράγοντες. Με λίγα λόγια, τι μπορεί να συμβεί ακολουθώντας αυτή την παράδοξη ρουτίνα ομορφιάς; Να στεγνώσει το δέρμα σας σε βαθμό που θα προκληθούν δερματίτιδες, ευαισθησία στο ηλιακό φως ή ακόμη και φλεγμονή. Όσο για τα μαύρα στίγματα, την ασφαλή εξαγωγή τους αναθέστε τη σε δερματολόγο.

– Κυστίτιδες

Η χρήση σόδας μαζί με χυμό κράνμπερι είναι τα πιο συνήθη γιατροσόφια για την κυστίτιδα. Φτάνοντας στην ουροδόχο κύστη, το διττανθρακικό νάτριο δημιουργεί ένα περιβάλλον εχθρικό για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Αρκεί μία κουταλιά του γλυκού σε ένα ποτήρι νερού πριν από τον ύπνο για μια-δυο μέρες. Και αυτό μετά από συνεννόηση με τον γιατρό γιατί η συχνή ή υπερβολική κατανάλωση σόδας έχει παρενέργειες, από ήπιες, όπως ναυτία ή και εμετός και κράμπες, μέχρι επικίνδυνες, όπως αναπνευστική δυσχέρεια και καρδιολογικά προβλήματα.

– Σόδα, το καλύτερο αποσμητικό για θηλάζουσες

Μεγάλη αλήθεια, εμπειρικά μιλώντας. Το διττανθρακικό νάτριο με την αντιβακτηριακή του δράση είναι εξαιρετικό αποσμητικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φειδώ και στην περιοχή της μασχάλης. Τούτο με δίδαξε η ζωή όταν ως θηλάζουσα μητέρα άκουσα τη συμβουλή της μαίας μου, που απεχθανόταν τα αποσμητικά προϊόντα με τις πολύπλοκες συνθέσεις και μου πρότεινε τη χρήση σόδας. Λίγη σόδα, λίγο νεράκι και κατευθείαν στη μασχάλη. Δύο προβλήματα όμως να σας επισημάνω: τον ερεθισμό της περιοχής αν είναι φρεσκοξυρισμένη και τον λευκό λεκέ στη σκουρόχρωμη μπλούζα. Ποια είναι η εναλλακτική; Το καλό πλύσιμο της περιοχής της μασχάλης με σόδα και νερό. Πλενόμαστε πρώτα με σαπούνι και μετά περνάμε τις μασχάλες μας με σόδα και αντίο μυρωδιές.

– Πέλματα που μυρίζουν; Σόδα παρακαλώ

Όπως συμβαίνει με τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα στις μασχάλες, που εντείνεται από την παρουσία βακτηρίων, έτσι και στα ιδρωμένα πέλματα η σόδα εξουδετερώνει τις οσμές. Στους αθλητικούς σάκους πάντα υπάρχει λίγη για τα αθλητικά παπούτσια…

– Γαργάρα με σόδα για άφθες και πονόλαιμο

Οι γαργάρες με σόδα είναι δημοφιλείς ειδικά ανάμεσα σε εκείνους που έχουν άσθμα και κάνουν χρήση εισπνεόμενων κορτιζονούχων φαρμάκων, καθώς η σόδα –ειδικά όταν αναμειγνύεται με χαμομήλι– καθαρίζει φυσικά τον βλεννογόνο του στόματος και προφυλάσσει από μυκητιάσεις. Αν έχετε άφθες, μπορείτε να βάλετε κατευθείαν λίγη σκόνη επάνω στην άφθα και να ξεπλύνετε μετά από μερικά λεπτά.

– Σόδα για τις καούρες

Πολλοί γαστρεντερολόγοι συστήνουν τη μαγειρική σόδα ως φυσικό μέσο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της κατάστασης δηλαδή κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο. Εξάλλου το διττανθρακικό νάτριο περιέχεται σε φάρμακα για την αντιμετώπισης της ΓΟΠ. Ισχύει όμως ό,τι και στην περίπτωση της κυστίτιδας, δηλαδή χρήση με φειδώ.

– Το κόλπο με τον κόλπο

Είναι αλήθεια ότι οι ήπιες μυκητιασικές κολπίτιδες μπορεί να υποχωρήσουν πιο γρήγορα με τη χρήση μαγειρικής σόδας, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, με κολπικές δηλαδή πλύσεις, όπως υποστηρίζουν σε μελέτη τους γυναικολόγοι και δερματολόγοι του Ιατρικού Κολλεγίου της Μανγκαλόρ στις Ινδίες. Απόδειξη αποτελούν τα προϊόντα για κολπικές πλύσεις που βρίσκει κανείς στα ράφια των φαρμακείων με κύριο συστατικό το διττανθρακικό νάτριο.

Προσοχή!

Καθώς το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα, δεν υποκαθιστά τις συμβουλές και οδηγίες του γιατρού σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.