iStock

ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Δεν έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε στο μυαλό μας τον καρκίνο με τα βακτήρια, ωστόσο νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν μια ορισμένη σχέση και αυτό μπορεί να κάνει διαφορά σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την ακριβή βακτηριακή γενεαλογία που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η γνώση είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης και θεραπείας.

Οι κυτταρικές θεραπείες που βασίζονται σε μικρόβια φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν το νέο μας όπλο ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Με τη χρήση τροποποιημένων μορφών βακτηρίων μπορούν να μεταφέρονται φάρμακα απευθείας στον όγκο και να γίνεται έτσι η θεραπεία.

Πόσο μακριά είμαστε από αυτήν την στιγμή; Διαρκώς προκύπτουν περισσότερα ευρήματα που επιτρέπουν την ελπίδα.

Χαρακτηριστική είναι η ανακάλυψη ερευνητών του Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ. Πρότειναν πως ένα μικρόβιο που βρίσκεται συνήθως στο ανθρώπινο στόμα φαίνεται πως μπορεί να «ταξιδέψει» στους όγκους του παχέος εντέρου και να επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία μέσω περαιτέρω έρευνας, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε νέες γνώσεις για την καταπολέμηση του τρίτου πιο κοινού τύπου καρκίνου παγκοσμίως, που είναι υπεύθυνος για το 10% όλων των διαγνώσεων και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά τον ΠΟΥ, το βασικό πρόβλημα με την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου είναι πως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια, όταν οι θεραπείες είναι πολύ περιορισμένες. Οι ερευνητές λοιπόν, εξέτασαν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου στοματικού βακτηρίου (Fusobacterium nucleatum) σε ιστούς όγκου του παχέος εντέρου που ελήφθησαν από 200 ασθενείς με σχετικό καρκίνο. Το μικρόβιο αυτό έχει πολλούς υποτύπους. Μόνο ένας, ο Fna C2, φαίνεται να συνδέεται με όγκο και όχι με υγιή ιστό, σύμφωνα με τη δημοσίευση της εργασίας στη επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Ο Fna C2 εμφανίστηκε επίσης πιο συχνά σε δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν από ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

βακτήρια και καρκίνος παχέος εντέρου
iStock

Η Susan Bullman, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνήτρια μικροβιώματος του καρκίνου παχέος εντέρου, σχολίασε: «Έχουμε δει σταθερά ότι οι ασθενείς με όγκους του παχέος εντέρου που περιέχουν Fusobacterium nucleatum έχουν χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με ασθενείς χωρίς το μικρόβιο. Τώρα διαπιστώνουμε ότι ένας συγκεκριμένος υποτύπος αυτού του μικροβίου είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του όγκου.

»Τα ευρήματά μας προτείνουν ότι η θεραπεία και ο προσυμπτωματικός έλεγχος που θα έχουν ως στόχο αυτή την υποομάδα εντός της μικροχλωρίδας θα βοηθούσαν άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πιο επιθετικό καρκίνο».

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι τα βακτήρια F. nucleatum που αποικίζουν το στόμα έχουν διακριτούς υποτύπους. Μόνο όμως ο υποτύπος Fna C2 έχει την ικανότητα να ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι και στη συνέχεια να διαδίδεται στον κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου. Το 50% των όγκων του παχέος εντέρου που εξετάστηκαν έδειξαν την παρουσία του υποτύπου Fna C2 του F. Nucleatum.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.