Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ ΠΟΥ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που στα επείγοντα των νοσοκομείων συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά με κατάγματα πέους.

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα μια περίοδος χαράς, ενθουσιασμού, δοτικότητας, όμως οι γιατροί προειδοποιούν ότι η υπέρμετρη αυτή διάθεση προσφοράς μπορεί να ενέχει και τους κινδύνους της, τουλάχιστον αναφορικά με τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

Αυτό που εννοούν οι ειδικοί είναι ότι τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που στα επείγοντα των νοσοκομείων συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά με κατάγματα πέους.

Τι είναι τα κατάγματα πέους;

«Γίνεται να υποστεί κάταγμα ένα όργανο που δεν έχει οστά;» θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα. Ο χειρουργός ανδρολόγος-ουρολόγος Ιωάννης Μπουζάλας απαντά ότι παρόλο που δεν έχει οστά, το πέος μπορεί να υποστεί κάταγμα, ειδικά όταν βρίσκεται σε στύση.

Όπως ο ίδιος εξηγεί σε άρθρο του, «όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, το αίμα γεμίζει τον σπογγώδη ιστό που καταλαμβάνει τα σηραγγώδη σώματα. Το αίμα είναι αυτό που κάνει το πέος σκληρό και ικανό για διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα σηραγγώδη σώματα συγκρατούνται από μια ισχυρή μεμβράνη που ονομάζεται ινώδης χιτώνας. Όταν ένας άνδρας υποφέρει από κάταγμα πέους, ουσιαστικά έχει σπάσει αυτή η ισχυρή μεμβράνη

Πρόκειται κατά κανόνα για ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί κατά την απότομη διείσδυση του οργάνου, συνήθως «όταν ο άνδρας προσεγγίζει υπό λάθος γωνία και προσκρούει το περίνεο της συντρόφου του», την περιοχή δηλαδή ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο γιατρός, η στάση με τη γυναίκα από πάνω ή οι μη συνηθισμένες στάσεις κάνουν τον άνδρα πιο ευάλωτο στο ατύχημα αυτό.

Αυτού του είδους τα κατάγματα συνοδεύονται από ισχυρό ήχο σπασίματος, ενώ είναι εξαιρετικά επίπονα και συνοδεύονται από οίδημα. «Αν τραυματιστεί και η ουρήθρα, υπάρχει αίμα στην άκρη του οργάνου και δυσκολία στην ούρηση», συμπληρώνει ο κ. Μπουζάλας, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεσα εξέταση και αντιμετώπιση. «Η θεραπεία του κατάγματος είναι χειρουργική και μάλιστα μέσα σε 6-8 ώρες από το συμβάν, για να μειωθεί η πιθανότητα μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα εξαλειφθεί», καταλήγει.

Ο Δρ Νικόλαος Πυργίδης, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, περιέγραψε πως όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν το πέος τους έπειτα από ένα τέτοιο ατύχημα, αυτό μοιάζει με μελιτζάνα.

Τα απροσδόκητα κατάγματα που κορυφώνονται κατά την διάρκεια των γιορτών
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τι έδειξε η έρευνα

Ο Δρ Πυργίδης και η ομάδα του ήταν που ανέλυσαν τα δεδομένα 3.421 ανδρών με κατάγματα πέους που νοσηλεύτηκαν σε κλινικές στη Γερμανία από το 2005 έως το 2021 και ανακάλυψαν την εποχικότητα του ατυχήματος. Όπως ο ίδιος είπε σχετικά, «αν ήταν κάθε μέρα Χριστούγεννα, θα είχαμε 43% περισσότερα ατυχήματα».

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Journal of Urology International έδειξε, επίσης, ότι σχετική αύξηση παρουσιάζεται τα σαββατοκύριακα και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Όχι, όμως, κατά την Πρωτοχρονιά. «Σε αυτό το ρεβεγιόν τα πράγματα είναι λίγο πιο ήσυχα», σχολίασε σχετικά ο ίδιος ο γιατρός.

Πρόσθεσε ότι τα ποσοστά του ατυχήματος είχαν παραμείνει υψηλά κατά την διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns, ενώ η μέση ηλικία των ανδρών που υποφέρουν από κατάγματα πέους είναι τα 42 έτη.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ατυχήματα που συμβαίνουν σε αντισυμβατικά σεξουαλικά σενάρια, ιδιαίτερα στις εξωσυζυγικές σχέσεις που η πράξη λαμβάνει χώρα σε ασυνήθιστα μέρη, π.χ. στα αυτοκίνητα», προειδοποίησε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως «η μεταφορά στα επείγοντα είναι υποχρεωτική, ειδικά αν δεν θέλει ο ασθενής να παρουσιάσει μακροχρόνιες επιπλοκές».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.