iStock

ΤΙ ΚΑΛΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ;

Αν θεωρείς τις φλούδες των πορτοκαλιών άχρηστες, τα αποτελέσματα μιας έρευνας θα σε βάλουν σε σκέψεις και θα σε κάνουν να τις δεις με άλλο μάτι.

Καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, ένα πεδίο που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους ερευνητές που ασχολούνται με την ευζωία είναι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της συνολικής κατάστασης της υγείας του ανθρώπου. Κάτι ακόμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους είναι η συσχέτιση της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων (όπως π.χ. τα μύρτιλα, τα όσπρια, οι σπόροι chia και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα κατάφεραν να ενώσουν αυτά τα δύο πεδία, εστιάζοντας στη μεγάλη παραγωγή πορτοκαλιών της περιοχής, που κατευθύνεται κυρίως στην παρασκευή χυμού, με αποτέλεσμα οι περισσότερες φλούδες να... πηγαίνουν χαμένες.

Τα πορτοκάλια και η υγεία της καρδιάς μας

Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν οι φλούδες των πορτοκαλιών μπορούν να προωθήσουν την υγεία της καρδιάς. Σε δοκιμές που έγιναν σε αρσενικά ποντίκια χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα από τις φλούδες και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ομάδα ήταν ότι φάνηκε να συμβάλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η οργανική ένωση με το όνομα N-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), που παράγεται όταν βακτήρια στο εντερικό μικροβίωμα τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα (π.χ. το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά). Η ομάδα θέλησε να βρει έναν τρόπο αναστολής της παραγωγής της TMAO, καθώς μελέτες την έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

iStock
Man is sitting on a sofa and peeling an orange

«Μέσα στα εκχυλίσματα πορτοκαλιού εντοπίσαμε χημικές ουσίες που μπορούν να αναστείλουν την παραγωγή της παραπάνω ένωσης, η οποία είναι ικανή να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της έρευνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο UF/IFAS Citrus Research, Yu Wang. «Γνωρίζαμε ήδη πως ορισμένα εντερικά βακτήρια τρέφονται με θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία της πέψης και ότι παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων».

Όλοι ξέρουμε ότι τα πορτοκάλια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Δεν ξέρουμε, όμως, πως στο εκχύλισμα της φλούδας τους υπάρχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Η μελέτη εντόπισε μια ουσία που σταμάτησε την παραγωγή TMAO. Εντόπισε, επίσης, μια ένωση (feruloylputrescine) η οποία ανέστειλε σημαντικά τη δράση του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας δραστικής ουσίας η οποία με τη σειρά της εμπλέκεται στην παραγωγή της ΤΜΑΟ.

iStock
"Fresh rosemary herb brine for preparing Thanksgiving roast turkey with orange & lemon, thyme & garlic. (SEE LIGHTBOXES BELOW for many more holiday dinner cooking & Christmas food backgrounds...)"

Σκέφτεσαι να δοκιμάσεις φλούδες πορτοκαλιών;

Σε επόμενο βήμα, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν τη θεωρία και στους ανθρώπους. Έως τότε, πριν πάρουμε φόρα και αρχίσουμε να καταναλώνουμε εκχύλισμα από φλούδες πορτοκαλιού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει παρενέργειες, ιδιαίτερα σε όσους λαμβάνουν συνταγογραφούμενα καρδιαγγειακά φάρμακα (στατίνες). Μπορεί ακόμα να αλληλεπιδράσει με αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά και β-αναστολείς. Τέλος, πολλές φλούδες έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, πολύ πικρή γεύση και δεν χωνεύονται από όλους εύκολα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες και γαστρεντερικές διαταραχές.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προμηθευόμαστε βιολογικά πορτοκάλια, τα οποία θα πλένουμε πολύ καλά, πριν προσθέσουμε τις φλούδες σε κάποια συνταγή (π.χ. smoothies, γκρανόλα, σάλτσα, σούπα).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.