iStock

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Στο πολύ φορτωμένο φθινοπωρινό σου πρόγραμμα υπάρχει ένα ραντεβού που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις. Είναι αυτό της φροντίδας του εαυτού σου.

Το ιστορικό ενός καρκίνου μαστού του μέσα στην οικογένεια δεν είναι η καλύτερη δυνατή πληροφορία που έχεις να δώσεις σε έναν μαστολόγο κατά το πρώτο σας ραντεβού. Τον κάνεις να χαμογελά, όμως, όταν βλέπει πως τον επισκέφτηκες πριν καν κλείσεις τα 35 σου, αντιλαμβανόμενη την αξία της πρόληψης. Είναι, άλλωστε, τρομερά καθησυχαστικό να σου λέει ότι, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε όταν η μαμά σου ήταν στην δική σου ηλικία, σήμερα έχουμε κάθε πιθανό μέσο πρόγνωσης ενός καρκίνου του μαστού, κάνοντας την αντιμετώπισή του, αν τυχόν εμφανιστεί, πολύ πιο αποτελεσματική.

Ο ίδιος αυτός γιατρός μου εξήγησε τότε ότι υπάρχουν πολλά είδη καρκίνων του μαστού, με διαφορετικό βαθμό κακοήθειας, ο οποίος ορίζει, μεταξύ άλλων, πόσο γρήγορα μπορεί να μεγαλώσει ένας τέτοιος όγκος. Μου εξήγησε, όμως, ότι εφόσον είμαι πιστή στο ετήσιο ραντεβού μου στη Euromedica δεν έχω κανέναν λόγο να ανησυχώ.

Το σημαντικότερο ραντεβού αυτόν τον μήνα

Ο Οκτώβρης λοιπόν είναι για εμένα, και για αμέτρητες άλλες γυναίκες, ο μήνας που τα τελευταία 5 χρόνια επισκέπτομαι κάθε χρόνο τη Euromedica είτε για ψηφιακή μαστογραφία είτε για υπέρηχο μαστών, ανάλογα με το τι θα συστήσει κάθε φορά ο γιατρός μου.

Επιλέγω αυτή την εποχή, όχι μόνο γιατί ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για την ασθένεια, τιμώντας έτσι και τις γυναίκες που πάλεψαν με αυτήν, αλλά και επειδή στα Διαγνωστικά Κέντρα Euromedica και Ιπποκράτης της Αττικής προσφέρεται όλον τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το πακέτο όλων των απαραίτητων εξετάσεων για τον μαστό σε προνομιακή τιμή. Εξάλλου, ο όμιλος Euromedica συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά».

Το μοναδικό ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον μήνα
Euromedica

Γιατί στη Euromedica

Τα Διαγνωστικά Κέντρα Euromedica υπερέχουν έναντι των άλλων καθώς εξοπλίζονται με τελευταίας γενιάς ψηφιακούς μαστογράφους που εξασφαλίζουν όχι μόνο εξετάσεις υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, αλλά και μεγαλύτερη άνεση στη γυναίκα που εξετάζεται. Αυτό έχει να κάνει με την υψηλή τεχνολογία των μηχανημάτων που επιτρέπει στην ίδια την εξεταζόμενη να ελέγχει την πίεση που θα της ασκηθεί κατά την εξέταση. Επιπλέον, η διάρκεια της εξέτασης είναι πολύ πιο σύντομη, συγκριτικά με το παρελθόν, ενώ σημαντικά μειωμένη είναι και η δόση της ακτινοβολίας.

Πέρα από τη μαστογραφία και τον υπέρηχο, στα διαγνωστικά κέντρα της Euromedica πραγματοποιούνται ακόμα ελαστογραφίες, FNA μαστών καθώς και Τομοσύνθεση. Η τελευταία είναι μία τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση, υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας που μπορεί να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από το πρόβλημα, διευκολύνοντας την ανίχνευση των ύποπτων ευρημάτων από τα καλοήθη χαρακτηριστικά ακόμα και της πιο μικρής βλάβης. Η εξέταση αυτή συνιστάται συνήθως σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, προκειμένου να αποτυπώνεται καλύτερη εικόνα των ιστών, ωστόσο το προσωπικό της Euromedica θα σας ενημερώνει αναλυτικά για το αν και πότε πρέπει να την πραγματοποιήσετε. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται με ραντεβού, αλλά δεν απαιτείται παραπεμπτικό.

Το μοναδικό ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον μήνα

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες, όμως μπορεί να είναι απόλυτα θεραπεύσιμος αν τον προλάβεις έγκαιρα. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες ήδη από τα 20 χρόνια σου, οπότε θα πρέπει να έχεις πραγματοποιήσει το πρώτο ραντεβού στον γυναικολόγο σου, θα πρέπει να γίνεται κλινικός έλεγχος (ψηλάφηση) του μαστού είτε από τον ίδιο τον γυναικολόγο είτε από γιατρό ειδικευμένο στον μαστό. Ο ίδιος θα πρέπει να πραγματοποιεί την εξέταση αυτή κάθε χρόνο και να συστήσει υπερηχογράφημα μαστών όταν το κρίνει απαραίτητο. Κατά κανόνα μέχρι τα 30 χρόνια οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάνει προληπτικά τουλάχιστον ένα τέτοιο υπερηχογράφημα.

Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, αν ο γυναικολόγος δεν έχει λόγους να τη συστήσει νωρίτερα. Όμως από 40 ετών και πάνω, η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται ετησίως. Σε συνεννόηση με τον γιατρό σου, και ανάλογα με το ιστορικό σου και τυχόν ευρήματα, πιθανώς να κριθεί σκόπιμο να κάνεις επιπλέον εξετάσεις στους μαστούς. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σε αγχώσει. Σκέψου πόσο τυχερή είσαι που έχεις όλα αυτά τα διαγνωστικά εργαλεία στα χέρια σου!

Η προνομιακή τιμή εξετάσεων μαστών θα συνεχίσει να ισχύει στη Euromedica μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε μη χάσεις αυτή την ευκαιρία. Μάθε περισσότερα και κλείσε το ραντεβού σου στην ιστοσελίδα www.euromedica.gr.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.