ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΖΟΥΜΕΡΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ Ο ΤΖΟΪ ΚΑΙ Η ΡΕΪΤΣΕΛ
Με τη συνταγή αυτή για ένα ζουμερό σάντουιτς σε πάμε στον 7ο κύκλο της σειράς Τα Φιλαράκια και για την ακρίβεια στο 3ο επεισόδιο ή στο επεισόδιο με τίτλο «Αυτό με τα μπισκότα της Φίμπι».
Όταν η Ρέιτσελ και ο Τζόι σαλπάρουν για μάθημα ιστιοπλοΐας, η Ρέιτσελ γίνεται φοβερά επικριτική και ο Τζόι πληγώνεται. Η Ρέιτσελ συνειδητοποιεί πως φέρεται ακριβώς σαν τον μπαμπά της και αισθάνεται φρικτά! Ζητά συγγνώμη, και οι δύο φίλοι τα ξαναβρίσκουν απολαμβάνοντας δύο υπέροχα σάντουιτς.
Και ενώ η Ρέιτσελ προσπαθεί να δαγκώσει το σάντουιτς, ο Τζόι αρχίζει να της φωνάζει, λέγοντάς της πως έτσι που το κρατάει, θα πέσουν όλα τα υλικά. Και τότε ο Τζόι συνειδητοποιεί πως και εκείνος φέρεται ακριβώς σαν τον μπαμπά του!
Το ζουμερό σάντουιτς του Τζόι και της Ρέιτσελ
- Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη
- Χρόνος παρασκευής: 3 ώρες και 10 λεπτά (1 βράδυ χρόνος αναμονής για το προζύμι)
Υλικά για 2-4 σάντουιτς
Για το προζύμι
- ½ φλ. ζεστό γάλα (46°-50°C)
- ½ κ.γλ. ξηρή μαγιά στιγμής
- ½ κ.γλ. μέλι
- ½ φλ. αλεύρι για ψωμί
Για το ψωμί
- ½ κ.γλ. ξηρή μαγιά στιγμής
- ½ έως ¾ φλ. ζεστό νερό (46°-50°C)
- 1½-2 φλ. αλεύρι για ψωμί
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. ασπράδι αβγού
- 1 κ.σ. σουσάμι
Για το άλειμμα ελιάς
- 6 μεσαίες πιπεριές τσίλι (χωρίς τους σπόρους)
- 2 πιπερίτσες τουρσί (χωρίς τους σπόρους)
- 1-2 (ή ¼ φλ.) κόκκινες πιπεριές τουρσί, κομμένες σε κύβους
- 7 (ή ¹⁄3 φλ.) μεγάλες πράσινες ελιές, χοντροκομμένες
- 5 (ή ½ φλ.) μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.γλ. μηλόξιδο
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- ¹⁄8 κ.γλ. άσπρο πιπέρι
Για το σάντουιτς
- ελαιόλαδο, για το άλειμμα
- 2-4 λεπτές φέτες ζαμπόν
- 2-4 λεπτές φέτες πικάντικο σαλάμι
- 4-5 λεπτές φέτες μορταδέλα
- 3-4 λεπτές φέτες προβολόνε
- 3-4 λεπτές φέτες έμενταλ
Εκτέλεση
Για το προζύμι
Από το προηγούμενο βράδυ ρίχνουμε το γάλα σε μεσαίου μεγέθους μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μέλι. Αφήνουμε για 5 έως 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά.
Αν δεν ενεργοποιηθεί, αυτό σημαίνει πως είτε η μαγιά δεν είναι φρέσκια είτε το γάλα δεν ήταν τόσο ζεστό όσο έπρεπε. Σ' αυτή την περίπτωση επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέα υλικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι για ψωμί και ανακατεύουμε σε ενιαίο μείγμα.
Μεταφέρουμε το προζύμι σε ένα ευρύχωρο δοχείο, ελαφρώς αλειμμένο με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το δοχείο με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος το προζύμι.
Για τη ζύμη του ψωμιού
Ρίχνουμε τη μαγιά επάνω στο προζύμι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα με τις παλάμες μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και στη συνέχεια το αλεύρι. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά ακόμη και την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε ξανά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ή στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά, είτε με τις παλάμες μας είτε με το εξάρτημα του γάντζου. Καθώς ζυμώνουμε, προσθέτουμε, αν είναι απαραίτητο, λίγο αλεύρι ή νερό ακόμη. Αν η ζύμη είναι σκληρή, τότε τη σκεπάζουμε με υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά. Δουλεύουμε ξανά και όταν μαλακώσει και γίνει ελαστική, την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ευρύχωρο μπολ, ελαφρώς αλειμμένο με ελαιόλαδο, για να φουσκώσει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προαιρετικά, σημαδεύουμε στα τοιχώματα του μπολ το ύψος της ζύμης, ώστε να ελέγξουμε την πρόοδο της διαδικασίας.
Πιέζουμε ελαφρώς τη ζύμη για να αφαιρέσουμε τον αέρα και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Με τις παλάμες μας και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μεγάλο στρογγυλό σχήμα με διάμετρο 19 εκατοστά και πάχος 2½ εκατοστά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μαντεμένιο σκεύος, ελαφρώς αλειμμένο με ελαιόλαδο. Αλείφουμε με το ασπράδι αβγού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και υφασμάτινη πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος για 35 λεπτά.
Ψήνουμε το ψωμί για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει εντελώς επάνω σε σχάρα. Μπορούμε να ψήσουμε το ψωμί έως και 1 ημέρα πριν ετοιμάσουμε το σάντουιτς. Το διατηρούμε στο ψυγείο, τυλιγμένο σε αντικολλητικό χαρτί και μέσα σε σακούλα τροφίμων.
Για το άλειμμα ελιάς
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τσίλι, τις κίτρινες και τις κόκκινες πιπεριές, τις ελιές, τις καρδιές αγκινάρας και το σκόρδο, και ρίχνουμε τα υλικά σε μεσαίο μπολ. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, το αλάτι, το μαύρο και το λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε σε ενιαίο μείγμα. Σκεπάζουμε το άλειμμα ελιάς με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε έως και 3 ημέρες πριν.
Για το σάντουιτς
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Κόβουμε το ψωμί σε 2 φέτες. Βάζουμε τις φέτες σε ταψάκι, με την εσωτερική πλευρά του ψωμιού προς τα επάνω, και ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει το ψωμί. Μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. Με πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε τις φέτες εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ομοιόμορφα το άλειμμα ελιάς. Για λιγότερο ζουμερό αποτέλεσμα, μειώνουμε την ποσότητα από το άλειμμα κατά ¼ φλιτζανιού.
Σκεπάζουμε τη μία φέτα ψωμιού με τις μισές φέτες από το ζαμπόν, το σαλάμι και τη μορταδέλα. Προσθέτουμε όλη την ποσότητα από το έμενταλ και το προβολόνε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις υπόλοιπες φέτες από τα αλλαντικά. Τυλίγουμε το σάντουιτς με πλαστική σακούλα τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο, τοποθετώντας επάνω στη σακούλα ένα βαρύ μαντεμένιο μικρό σκεύος. Αφήνουμε για 1 ώρα και κατόπιν αποσύρουμε το σκεύος.
Μπορούμε να διατηρήσουμε το σάντουιτς στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε.