Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΝΙΤΑ ΠΕΠΟΝΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ – ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Δεν χρειάζεσαι παγωτομηχανή για να πετύχεις την υφή της γρανίτας. Στην παρακάτω συνταγή για γρανίτα πεπόνι θα βρεις το μυστικό για τέλειο αποτέλεσμα.

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και το σώμα διψάει για δροσιά, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι κάτι παγωμένο, φρουτένιο και ελαφρύ. Η γρανίτα πεπόνι είναι η απάντηση σε κάθε καλοκαιρινή επιθυμία: δροσερή, αρωματική και τόσο εύκολη που γίνεται σε λίγα λεπτά, αρκεί να έχεις ένα ώριμο πεπόνι στο ψυγείο. Αυτό το καλοκαιρινό φρούτο είναι πλούσιο σε νερό (πάνω από 90%), κάτι που βοηθά, όχι μόνο στη δροσιά, αλλά και στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Λατρεύω το πεπόνι γιατί συνδυάζει γλυκύτητα και θρεπτικά στοιχεία. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά υψηλό σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, και σε β-καροτένιο, που προστατεύει την επιδερμίδα από τη φωτογήρανση. Επιπλέον, η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα στις ζεστές ημέρες.

Η γρανίτα αυτή είναι ιδανική και για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη ή τα λιπαρά, καθώς περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα και καθόλου πρόσθετα. Προσθέτω λίγο λεμόνι για ισορροπία, και αν θέλω κάτι πιο γκουρμέ, ρίχνω και μερικά φυλλαράκια δυόσμου. Μου αρέσει να τη σερβίρω σε ποτήρι με κουταλάκι, σαν επιδόρπιο ή και ως welcome treat όταν έρχονται φίλοι. Με ελάχιστη προσπάθεια, έχω κάνει τεράστια εντύπωση!

Στα συν ότι δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Το μυστικό για να δώσουμε την υφή της γρανίτας είναι, το διάστημα που έχουμε βάλει το μείγμα στην κατάψυξη, να το ξύνουμε με πιρούνι και να ανακατεύουμε ανά 30-40 λεπτά.

Συνταγή για γρανίτα πεπόνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (+4 ώρες αναμονή στην κατάψυξη)
    γρανίτα πεπόνι
    Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 600 γρ. πεπόνι ώριμο, καθαρισμένο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)
  • 4-5 φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε το πεπόνι σε κύβους και το βάζουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και τα φύλλα δυόσμου αν χρησιμοποιούμε.

Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Αδειάζουμε σε ρηχό μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Ανά 30-40 λεπτά, ξύνουμε το μείγμα με πιρούνι για να πάρει την υφή της γρανίτας. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές μέχρι να παγώσει καλά.

Σερβίρουμε σε ποτήρι ή μπολ, γαρνίροντας με φύλλα δυόσμου.