iStock

ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ, ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Λευκά, ροζέ και ελαφριά κόκκινα κρασιά από νησιά της Ελλάδας υπόσχονται να ικαοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο σου. Συνδυάσε κάθε ένα από αυτά με τις συνταγές που προτείνουμε και θα ζήσεις μοναδικές γευστικές εμπειρίες!

Τα ελληνικά νησιά δεν χαρίζουν μόνο μαγευτικά τοπία και αυθεντικές γεύσεις, αλλά και εξαιρετικά κρασιά με χαρακτήρα – αποτέλεσμα της θαλασσινής αύρας, των ηλιόλουστων αμπελώνων, των ιδιαίτερων τοπικών ποικιλιών και της ποικιλομορφίας των εδαφών. Μπορεί η χώρα μας να φημίζεται διεθνώς για τον Ασύρτικο της Σαντορίνης και τη Ρομπόλα της Κεφαλονιάς, όμως πίσω από τα γνωστά ονόματα, κρύβεται ένας ολόκληρος αμπελοοινικός θησαυρός.

Σε νησιά, μικρά και μεγάλα, ξεχασμένες ποικιλίες επιβιώνουν σε πετρώδη εδάφη, καλλιεργούνται με σεβασμό στην παράδοση και μεταμορφώνονται σε κρασιά με χαρακτήρα, ταυτότητα και γευστική ιδιαιτερότητα. Το φετινό καλοκαίρι είναι η τέλεια αφορμή να ανακαλύψουμε μερικές από αυτές, καθώς και τα ιδανικά πιάτα που θα τις συνοδεύσουμε για να τις απολαύσουμε στο μέγιστο!

Τα λευκά και τα ροζέ έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, αλλά και τα κάποια ελαφριά κόκκινα, που σερβίρονται δροσερά, είναι ιδανικά για καλοκαιρινά δείπνα και αξίζουν την προσοχή μας.

κρασιά
iStock

Τα λευκά κρασιά

– Ποταμίσι από την Τήνο

Χαρακτηριστικά: Σπάνια, ντόπια λευκή ποικιλία που, χάρη σε μικρά οινοποιεία του νησιού, σώθηκε από την αφάνεια. Βγάζει κρασιά ξηρά, με διακριτικά αρώματα από άνθη και εσπεριδοειδή, συχνά με αλμυρές και ορυκτές νότες. Στη γεύση βγάζει βότανα, αλάτι, ροδάκινο και καλοκαιρινά φρούτα.

Με τι το συνδυάζουμε: Με όστρακα και αχινό, με λευκά ψάρια ψητά, ωμά (όπως σεβίτσε ή καρπάτσιο) ή μαγειρευτά με λεμόνι. Με δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες με φρούτα. Με χόρτα και μαγειρευτά με φρέσκα μυρωδικά όπως μάραθο. Ταιριάζει υπέροχα και με το λεμονάτο σπανακόρυζο με φρέσκα μυρωδικά!

 

– Σεριφιώτικο από τη Σέριφο

Χαρακτηριστικά: Αρχαία, σπάνια λευκή ποικιλία που διατηρείται ζωντανή χάρη σε μικρούς παραγωγούς του νησιού που επενδύουν σε φυσικές καλλιέργειες και ήπια οινοποίηση. Το Σερφιώτικο δίνει κρασιά ξηρά, με λεπτό σώμα και χαρακτηριστική νησιώτικη φρεσκάδα. Τα αρώματά του θυμίζουν αγριολούλουδα, πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο), αλλά και βότανα της πέτρας και ελαφρές αλμυρές νότες από την εγγύτητα της θάλασσας. Η οξύτητά του είναι δροσερή, ισορροπημένη και παραμένει ευχάριστη στη διάρκεια.

Με τι το συνδυάζουμε: Με μικρά ψάρια τηγανητά ή στον φούρνο, με πιάτα με λεμόνι ή αβγολέμονο (όπως ψαρόσουπες ή χόρτα με αβγολέμονο), με καλοκαιρινά μαγειρευτά γεμάτα αρωματικά (μάραθο, δυόσμο, βασιλικό), αλλά και με σαλάτες με φρούτα ή βραστά λαχανικά. Ταιριάζει ιδανικά με μαλάκια (όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά), καθώς και με πιάτα με βάση το γιαούρτι ή την ξινομυζήθρα. Δοκιμάστε το με αυτό το πεντανόστιμο λεμονάτο χταπόδι στον φούρνο!

– Βιδιανό από την Κρήτη

Χαρακτηριστικά: Η «πριγκίπισσα» των λευκών ποικιλιών της Κρήτης, που επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χάρη στην προσπάθεια νέων παραγωγών. Δίνει κρασιά με μέτριο προς γεμάτο σώμα, φίνα αρώματα και εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης. Στη μύτη, κυριαρχούν αρώματα από λευκά άνθη, ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο), εσπεριδοειδή και φρέσκα βότανα. Ανάλογα με την οινοποίηση μπορεί να εμφανίζει και νότες ξηρών καρπών, μελιού ή διακριτικό βαρέλι.

Με τι το συνδυάζουμε: Με ψάρια στη σχάρα, φρικασέ με χόρτα, μαγειρευτά λαχανικά με λάδι και λεμόνι, οστρακοειδή με μυρωδικά, κοτόπουλο λεμονάτο, πιάτα με βάση την αγκινάρα ή το αβοκάντο. Ταιριάζει και με πιο δημιουργικά πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που συνδυάζουν γλυκύτητα, οξύτητα και αρωματικά στοιχεία. Οι πιο παλαιωμένες εκδοχές μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε λευκά κρέατα ή ακόμα και πιάτα με ήπια μπαχαρικά. Δοκίμασέ το με αυτό το ιδιαίτερο κοτόπουλο φούρνο.

κρασιά
iStock

– Γουστολίδι από την Κεφαλονιά

Χαρακτηριστικά: Το Γουστολίδι (ή Βοστολίδι ή Βοστυλίδι ή Αυγουστολίδι ή Γουστουλίδι), είναι σπάνια, λευκή ποικιλία του Ιονίου που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Κεφαλονιά. Παρότι για χρόνια έμενε στη σκιά της Ρομπόλας, τελευταία επαναξιολογείται για την εξαιρετική της δυναμική. Παράγει κρασιά με μεσαίο σώμα, αναζωογονητική οξύτητα και αρωματική καθαρότητα. Στη μύτη συναντάμε λευκά άνθη και άνθη λεμονιάς, πράσινο μήλο και βότανα. Ορυκτά στοιχεία και ελαφριά αλμυρότητα συχνά προσδίδουν βάθος και νησιώτικο χαρακτήρα στο τελικό προφίλ.

Με τι το συνδυάζουμε: Ιδανικό με ψάρια αχνιστά, ζυμαρικά με θαλασσινά, φιλέτα λευκού ψαριού με μυρωδικά ή λεμονάτες σάλτσες, τηγανητά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες, λευκά τυριά όπως μανούρι ή ξινομυζήθρα, αλλά και πιάτα με αγκινάρα, φρέσκο μάραθο ή κάπαρη. Συνδυάζεται υπέροχα και με σαλάτες με εσπεριδοειδή και αβοκάντο, με φρικασέ και αρνί ή κατσίκι λεμονάτο στο φούρνο, όπως αυτό το ιδιαίτερο κοτόπουλο φούρνο.

– Πλυτό από την Κρήτη

Χαρακτηριστικά: Από τις αρχαιότερες γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης, το Πλυτό σώθηκε από την αφάνεια χάρη στην επιμονή λίγων οινοποιών στο Ηράκλειο. Δίνει λεπτοκαμωμένα, φωτεινά λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα και διακριτικό αρωματικό χαρακτήρα. Στη μύτη θυμίζει άνθη εσπεριδοειδών, πράσινο μήλο, αχλάδι και λεμόνι, ενώ στο στόμα αποκαλύπτει κομψές νότες αλατιού, φρέσκων βοτάνων και λευκών φρούτων. Ξηρό, νησιώτικο και φίνο, είναι κρασί ιδανικό για το καλοκαίρι, με ιδιαίτερη φρεσκάδα και καθαρότητα.

Με τι το συνδυάζουμε: Με ωμά, ψητά ή μαγειρευτά ψάρια με λεμόνι, χταπόδι με ξίδι ή φρέσκα αρωματικά, γαρίδες και μύδια στον ατμό. Ιδανικό με πράσινες σαλάτες με εσπεριδοειδή ή φρούτα, με χόρτα, με φρέσκα μυρωδικά, με λαδερά φαγητά ή ψητά κολοκυθάκια. Συνοδεύει όμορφα και λευκά τυριά (όπως μανούρι, φέτα ή ξινομυζήθρα) και με φρέσκα φρούτα. Δοκίμασέ το με μια εύκολη και αυτό το ιδιαίτερο κοτόπουλο φούρνο.

– Αηδάνι από τη Σαντορίνη

Χαρακτηριστικά: Σπάνια και ιδιαίτερα ντόπια λευκή ποικιλία της Σαντορίνης, που ξεχωρίζει για τη λεπτή αρωματικότητά της και τη δροσερή, φρέσκια υφή. Τη συναντάμε και σε άλλα νησιά (π.χ. στην Πάρο). Τα κρασιά από Αηδάνι παρουσιάζουν χαρακτηριστική πράσινη απόχρωση, με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων, συνοδευόμενα από νότες βουτύρου και μέτρια οξύτητα. Στη γεύση προσφέρουν ευχάριστη φρεσκάδα, με διακριτικές μεταλλικές και ορυκτές νότες που αποτυπώνουν το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού. Συχνά το Αηδάνι αναμιγνύεται με το Ασύρτικο, όπου η φρεσκάδα και η οξύτητα του Ασύρτικου ισορροπούν αρμονικά με την αρωματική και πιο μαλακή υφή που δίνει το Αηδάνι.

Με τι το συνδυάζουμε: Ιδανικό συνοδευτικό για φρέσκα θαλασσινά όπως γαρίδες και καραβίδες, αλλά και για ψάρια ψητά ή μαγειρευτά με ελαφριά σάλτσα λεμονιού. Ταιριάζει εξαιρετικά με καλοκαιρινές σαλάτες που περιέχουν εσπεριδοειδή ή φρέσκα μυρωδικά, καθώς και με λαδερά μαγειρευτά ή λευκά κρέατα όπως κοτόπουλο μαγειρεμένα με μυρωδικά όπως μάραθο, θυμάρι, εστραγκόν, βασιλικό και ρίγανη. Δοκιμασέ το με μια δροσερή σαλάτα με γαρίδες, μαύρο ρύζι, φινόκιο και πορτοκάλι.

– Μοσχάτο Σπίνας από την Κρήτη

Χαρακτηριστικά: Σπάνια και ξεχωριστή λευκή ποικιλία από τα Χανιά της Κρήτης, το Μοσχάτο Σπίνας ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Μοσχάτων, αλλά διαθέτει δικό του χαρακτήρα. Οινοποιείται κυρίως σε ξηρές εκδοχές, με χαμηλό προς μέτριο αλκοόλ και φωτεινό χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Ξεχωρίζει για τα κομψά αρώματά του, με νότες λευκών λουλουδιών, ροδάκινου και πεπονιού, αλλά και μια χαρακτηριστική φυτική φρεσκάδα. Στο στόμα είναι δροσερό, με ζωντανή οξύτητα, ανάλαφρη υφή και φινετσάτη επίγευση.

Με τι το συνδυάζουμε: Ιδανικό για θαλασσινά όπως καραβίδες, όστρακα και ωμά ψάρια (σεβίτσε, ταρτάρ), αλλά και για πιάτα με ελαφριά μυρωδικά (μάραθο, δυόσμο, βασιλικό). Συνοδεύει άψογα σαλάτες με φρούτα ή εσπεριδοειδή, χορτόπιτες, ριζότο ή κριθαρώτο με λεμόνι ή κολοκύθι, και είναι εξαιρετικό ως απεριτίφ σε καλοκαιρινές βραδιές. Δοκίμασέ το με αυτό το λεμονάτο κριθαρώτο με κολοκύθι και λαχανικά.

Ροζέ και ελαφριά ερυθρά κρασιά

– Φωκιανό (ροζέ) από την Ικαρία και τη Σάμο

Χαρακτηριστικά: Το Φωκιανό είναι εμβληματική ποικιλία του Αιγαίου, ιδιαίτερα αγαπητή σε Ικαρία και Σάμο. Παρότι παραδοσιακά έδινε πλούσια ερυθρά ή γλυκά κρασιά, πιο σύγχρονες οινοποιήσεις έδωσαν ξεχωριστά ροζέ με έντονο χαρακτήρα και ντελικάτο άρωμα ιδανικά για το καλοκαίρι. Στη γεύση κυριαρχούν αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλας, κερασιού και ροδιού, έχει ήπια οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Πίνεται ελαφρώς δροσερό, γύρω στους 10–12°C.

Με τι το συνδυάζουμε: Με λαδερά πιάτα με βάση τα λαχανικά, όπως γεμιστά, μπριάμ, και χανιώτικο μπουρέκι, με ντάκο, με ψητά λαχανικά, αλλά και χοιρινό με βερίκοκα. Συνοδεύεται ωραία με καλοκαιρινά φρούτα όπως το ροδάκινο. Συνδυάζεται ευχάριστα και με ψάρια σχάρας. Δοκίμασέ το με αυτό το πρωτότυπο μπριάμ με φασόλια χάντρες.

κρασιά
iStock

– Αυγουστιάτης από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Χαρακτηριστικά: Ο Αυγουστιάτης είναι ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό κόκκινο κρασί, κυρίως από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Παρά τις βαθιές του αποχρώσεις, είναι ανάλαφρο στο στόμα, με ωραία ισορροπία και αρώματα από κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, φράουλα και ρόδι. Συνοδεύονται από νότες κανέλας και πιπεριού, που δίνουν ενδιαφέρον χωρίς να βαραίνουν. Πίνεται ευχάριστα και ελαφρώς δροσερό (στους 14-16°C), ιδανικό για τα καλοκαιρινά τραπέζια. Με Αυγουστιάτη κάνουν και πολύ ωραία καλοκαιρινά ροζέ.

Με τι το συνδυάζουμε: Ταιριάζει ωραία με τηγανητά ψάρια (γοπές, μαρίδες, γαύρος), και καλαμαράκια. Το σερβίρουμε με γαρίδες σαγανάκι, με κοκκινιστό κόκορα, κοτόπουλο ή χοιρινό, με σουτζουκάκια, παστίτσιο ή μακαρόνια με κιμά, με ιμάμ και πιάτα με μελιτζάνα όπως παπουτσάκια ή μουσακά. Δοκίμασέ το με νόστιμες γαρίδες σαγανάκι.

– Λιάτικο ροζέ ή κόκκινο από την Κρήτη

Χαρακτηριστικά: Το Λιάτικο είναι μια παραδοσιακή κόκκινη ποικιλία της Κρήτης. Ξεχωρίζει για το ελαφρύ, και ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα του, που το κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο. Αυτό οφείλεται οφείλεται στη λεπτή φλούδα του σταφυλιού, που προσδίδει και μια δροσερή αίσθηση στο κρασί. Παράγει κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα, αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, κεράσι και βατόμουρο, καθώς και νότες μπαχαρικών και λουλουδιών.

Τα κόκκινα κρασιά Λιάτικου είναι συνήθως ελαφριά με μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες και ζωηρή οξύτητα, ιδανικά για να συνοδεύσουν ζεστές καλοκαιρινές μέρες χωρίς να βαραίνουν. Τα ροζέ από Λιάτικο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, με έντονη φρεσκάδα και ευκολία στην κατανάλωση. Έχουν ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων και εσπεριδοειδών, με ελαφριά μεταλλικότητα και δροσερή γεύση που τα καθιστούν ιδανικά για το καλοκαίρι.

Με τι τα συνδυάζουμε: Τα κόκκινα Λιάτικα ταιριάζουν άψογα με πιάτα όπως ψητό αρνί, κοτόπουλο στη σχάρα, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ώριμα τυριά. Δοκίμασέ το με αυτά τα μακαρόνια με κιμά!

Τα ροζέ Λιάτικα συνοδεύουν υπέροχα θαλασσινά, σολομό, φρέσκιες σαλάτες με εσπεριδοειδή, λευκά κρέατα και ελαφριά λαδερά πιάτα. Είναι επίσης ιδανικά ως απεριτίφ. Δοκίμασε το συγκκεριμένο κρασί με υπέροχο κοτόπουλο στη γάστρα με φασολάκια.

– Μαυροθήρικο από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες

Χαρακτηριστικά: Παραδοσιακή, ήπια ερυθρή ποικιλία των νησιών του Αιγαίου, το Μαυραθήρι, ή Μαυροθήρικο, όπως συχνά λέγεται στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, είναι ένα σταφύλι που δίνει ελαφριά, ευκολόπιοτα και φινετσάτα κρασιά. Αν και σπάνια βρίσκεται μόνο του και συνήθως συνδυάζεται με έντονες ποικιλίες όπως η Μανδηλαριά, τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται η αξία του για καλοκαιρινά ερυθρά αλλά και ροζέ. Έχει κοινά στοιχεία με γνωστές ποικιλίες όπως το Λημνιό ή το Αγιωργίτικο σε πιο «ελαφριά» εκδοχή. Η ποικιλία αυτή δίνει κρασιά με ανοιχτό ρουμπινί χρώμα, μαλακές τανίνες, μέτρια οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Κυριαρχούν αρώματα από κεράσι, φράουλα και ρόδι, με δροσερές νότες βοτάνων και συχνά μια ανεπαίσθητη αίσθηση αλατιού που παραπέμπει στο νησιώτικο περιβάλλον. Αν σου αρέσουν κρασιά τύπου Pinot Noir ή Γαλλικά Beaujolais, πιθανότατα θα το λατρέψεις – ειδικά ελαφρώς δροσερό σε βραδινό δείπνο.

Με τι το συνδυάζουμε: Τα κόκκινα μπορούν να σερβιριστούν δροσερά στους 12–14°C ταιριάζει υπέροχα με χταπόδι κρασάτο, διάφορα λαδερά με ντομάτα, γεμιστά, φρέσκα ζυμαρικά με βότανα ή κοτόπουλο στη σχάρα.  Δοκίμασέ το με γεμιστά.

Τα ροζέ του, ιδανικά σερβίρονται στους 10–12°C, και συνοδεύουν τέλεια καλοκαιρινές σαλάτες με όσπρια ή πιάτα με ψάρια και ντομάτα. Μπορείς να το δοκιμάσει με ορεκτικά με καπνιστό σολομό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.